Leto na Nitrianskom hrade

2012-05-10 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na Nitrianskom hrade toto leto ožije história. Turistov vtiahnu do dejín viaceré podujatia, ktoré bude organizovať Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ. Prvým bude prehliadka historických odevov.



Na hrade si budete môcť pozrieť historické kostýmy počas turistickej sezóny dvakrát. Prvú možnosť budete mať počas Cyrilo-metodských slávností, ktoré sa budú v Nitre konať 5. júla, termín druhej prehliadky ešte stanovený nebol.

Druhým podujatím projektu „Oživené pamiatky - dotyk histórie“ budú aj večerné prehliadky hradu. Počas nich vám bude sprievodca približovať dôležité udalosti, ktoré sa tu udiali. Nazrieť hlbšie do dejín vám pomôžu aj hrané scénky.

Súčasťou projektu bude aj Barokový deň v kaštieli v Mojmírovciach, kde tak ako vlani, zavíta aj tento rok Mária Terézia so svojím sprievodom, tentoraz aj so synom Jozefom II. Okrem obdobia Márie Terézie sa teda predstaví aj obdobie panovania jej syna.

Tí z vás, ktorí zavítajú do Nitry či na hrad, sa budú môcť zúčastniť aj ďalšieho podujatia, ktorým bude 5. júla veľkomoravské mestečko s trhoviskom. Budú tu remeselníci, nožiari, kováči, šperkári, kožiari, pohanskí žreci, aj kresťanskí misionári, trh s otrokmi i čarodejnice. Núdza nebude ani o skupiny historického šermu z Nitry.

 

Zdroj/autor: tasr, jr, drom

Foto: wikipedia, Wizzard, Civertan, Pe-Jo

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa