TIP na víkend: Začína sa jeseň plná vinobraní a jarmokov

2015-09-24 12:00:53 |   |    | 

Ani tomu človek neverí a už je tu koniec septembra. Posledný víkend tohto mesiaca sa už ponesie v znamení prichádzajúcej jesene a teda aj obľúbených aktivít spojených s týmto obdobím. Kedy naposledy ste púšťali šarkana, alebo zavárali? Ak už dlho nie, skúste to a navoďte si jesennú atmosféru. K tomu vás naladí aj zaujímavý program, ktorý si prichystali rôzne organizácie a mestá po celom Slovensku. S Dromedárom sme sa opäť pozreli na to, čo sa v našom okolí bude diať.



 

Bratislava

 

Hody. Ako inak obľúbené stretnutie všetkých obyvateľov, ktoré sa tradične spája s kolotočmi pre mládež a dobrým jedlom a pitím pre starších. V mestských častiach sa po tieto dni konajú vinobrania a hody, ktoré sa oplatí navštíviť.

 

Európska Noc výskumníkov 2015

 

Do európskeho podujatia sa aj tento rok zapojí viacero slovenských miest a inštitúcií. V Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a Tatranskej Lomnici sa v sobotu ako návštevníci stretnete s aktuálnymi vedeckými trendmi a spoznáte osobnosti slovenskej vedy, ktoré nás každý deň posúvajú dopredu.

 

Liptovský Mikuláš

 

Viete čo sú to švábky? Ak nie, tak sa zajtra (piatok) choďte pozrieť na Námestie osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Táto zelenina tu oslávi svoj sviatok na Švábkafeste, kde sa z nej budú podávať rôzne pokrmy. K programu, ktorý sa začne o 13:00, budú patriť aj hudobné vystúpenia, súťaže, predstavenia a podobne.

 

Prievidza

 

Prvý jesenný víkend si v Prievidzi zaspomínate na teplé dni na podujatí Ešte dúšok leta. Multižánrový festival bude venovaný svetovému dňu cestovného ruchu. Pri tejto príležitosti sú pripravené rôzne besedy, výstavy, vystúpenia, súťaže, prezentácie a podobne. Festival prebehne zajtra 25. septembra na Námestí slobody.

 

Prešov

 

K chladnejšiemu počasiu istotne patrí dobrá kniha. Na takú sa môžu tešiť Prešovčania, keďže do zajtra tam v Knižnici P. O. Hviezdoslava bude prebiehať podujatie Prešov číta rád. Prídu sem viacerí zaujímaví spisovatelia a hostia, ktorí odprezentujú svoje diela.

 

Vinobranie

 

Prichádza jeseň a to je to správne obdobie na obľúbené vinobrania. Veľa zábavy dobrej hudby, jedla a pitia patria k najobľúbenejším slovenským podujatiam.

Tento víkend prebehnú v Čerhove Tokajské vinobranie (aj Deň otvorených tokajských pivníc), v Modre zase Modranské Vínobranie (s množstvom hudby), v sobotu budú v Záhorskej Bystrici Slávnosti vína a vo Vrábľoch sa v nedeľu bude konať Vrábeľské Slávnostné vinobranie.

 

Jarmoky

 

Ďalšou obľúbenou jesennou tradíciou je usporadúvanie jarmokov. Trhy s remeselníkmi, jedlom, hudbou a povznesenou náladou navštevujeme všetci radi.

V piatok a sobotu sa zaplní námestie v Zlatých Moravciach, v Novej Bani (bude sa oslavovať 350. výročie udelenia jarmočného privilégia), v Hlohovci bude prebiehať Michalský jarmok celý víkend, v Trenčíne si môžete počas soboty dní obzrieť BIO jarmok, na Myjave Michalský jarmok (v sobotu) a podobne bude usporiadaný jarmok aj v Múzeu slovenskej dediny pri Martine.

 

Svetový deň cestovného ruchu

 

Keďže aj náš magazín je o cestovaní a ruchu v ňom, nemôžeme zabudnúť na deň, kedy sa bude práve cestovanie oslavovať. Pripomína sa vždy 27. septembra a preto si na tento víkend viaceré mestá pripravili zaujímavý program.

Nitre sa počas víkendu budú v Synagóge konať rôzne prezentácie a prednášky o cestovaní a jeho význame. Pripravená je aj bezplatná prehliadka nitrianskych zaujímavostí.

V Trnave sa v nedeľu môžete prihlásiť na špeciálnu prehliadku miestnej veže. Počas dvoch prehliadok (o 15:00 a 16:30) sa dozviete veľa zaujímavých informácií o celom meste.

Banská Bystrica oslávi tento deň voľnými vstupmi na Hodinovú vežu, do Stredoslovenského múzea a Stredoslovenskej galérie.

piatok a v sobotu sa v Levoči v rámci osláv uskutoční vyhodnotenie troch turistických kampaní, ktorých ste sa počas leta mohli všetci zúčastniť. Samozrejme nebude chýbať ani zaujímavý program v podobe prezentácií remesiel a hudby.

 

Beckov

 

Na hrade sa v sobotu a v nedeľu stretnú všetci čo majú radi zábavu. Podujatie je hlavne pre tých menších, ktorí si tu môžu vyrezať tekvicu na Tekvicovom festivale. Od 10:00 do 16:30 je pripravený nabitý program s lukostreľbou, ochutnávkou stredovekých jedál, školou stredovekých tancov a podobne.

 

Čičmany

 

V rázovitej dedinke sa od piatku do nedele stretnú všetci čo milujú dobrú hudbu. Celoslovenské stretnutie fujaristov sem priláka ako účastníkov, tak aj návštevníkov, takže si ho nenechajte újsť.

 

Rohožník

 

Za lahodným jedlom vás nos potiahne až do Rohožníka. V sobotu si tu totiž zmerajú sily gulášmajstri. Popri súťaži o najlepší guláš bude hrať príjemná hudba a pre deti je pripravené divadelné predstavenie.

 

Pozvánka spoza hraníc

 

Tento víkend by ste si tí z vás, ktorí bývate na hraniciach s Českou republikou, mohli spraviť výlet do Veľkých Kralovíc. Bude sa tu konať Karlovský gastrofestival s bohatým programom. Pripravené sú rôzne podujatia, ale tiež známy šéfkuchár Pavel Pospíšil.

 

Zdroj/autor: Slovakia.travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa