TIP na víkend: Festivalové Slovensko pokračuje

2015-10-08 12:00:07 |   |    | 

Týždeň sa pomaly chýli ku koncu a aj vonku je už cítiť, že babie leto sa akosi pomaly končí. Pomaly vyberieme teplé bundy a začneme variť čaje. To ale neznamená, že si nemôžeme užívať voľné dni. Stačí lepšie oblečenie a príroda sa nám odvďačí krásnymi výhľadmi. Ak to osobne na les nevidíte, potom skúste zájsť napríklad na jarmok, alebo na festival. Možností bude opäť dostatok pre všetkých.



 

Bratislava

 

BLAF, alebo bratislavský festival vizuálneho umenia privíta vás prvých divákov už dnes. Kto príde, bude mať príležitosť pozorovať, ale aj hodnotiť a diskutovať o umení. Tohtoročnou témou je „symbolický kapitál“. Čo presne to znamená sa dozviete vo viacerých mestských galériách až do 12. októbra.

Podobne od dnes až do nedele bude v meste prebiehať festival Dni slovenskej literatúry. Stretnete sa na ňom so spisovateľmi a vydavateľmi kvalitnej slovenskej literatúry. Tento ročník je venovaný autorovi Rudovi Slobodovi, ale prídu aj zahraniční hostia. Na rôznych miestach sa teda zúčastníte čítaní, besied, diskusií a dielní.

DK Ružinov sa v piatoksobotu stretnú všetci milovníci perkusií a bicích. Festival perkusií World of the Drums sem opäť priláka kvalitných umelcov, ale aj tých, čo by si hru na týchto nástrojoch radi skúsili. Program pozostáva z vystúpení, dielní, súťaží, tancov a všetkého, čo k dobrej nálade jednoducho patrí.

Aby toho nebolo dosť, tak k umelecky ladenému víkendu ešte pribudne podujatie Biela noc. Medzinárodný festival moderného umenia prebehne v sobotu večer a predstaví diela skúsených, ale aj mladých autorov. Návštevníci dostanú mapu, ktorá im pomôže objaviť zaujímavé miesta Bratislavy. Tie budú nanovo nasvietené a odohrajú sa v nich aj rôzne vystúpenia.

do 14. októbra budete mať príležitosť navštíviť podujatie Pro-téza, ktoré predstavuje autorskú divadelnú tvorbu. V priestoroch A4 sa budú hrať hry slovenských a českých autorov.

 

Prievidza

 

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi vás všetkých pozýva na festival Fúzie. Festival nie len o jazze prinesie skvelú hudbu a výborných hudobníkov. V piatok a v sobotu sa tak môžete zúčastniť vystúpení a aj workshopov známych umelcov.

 

Štúrovo

 

Ak budete mať dostatok energie, zájdite sa na tradičný jarmok do Štúrova. Od dnes do soboty sa tu budú stretávať remeselníci spolu so zabávačmi z oboch strán Dunaja. Jeden z najväčších jarmokov bude istotne skvelým zážitkom.

 

Levoča

 

Aj tento rok prinesie podujatie Levočské babie leto zaujímavý program. Opäť tu vystúpia nadaní hudobníci nie len zo Slovenska. V rôznych sieňach prebehnú koncerty klasickej hudby tých najlepších svetových skladateľov.

 

Rajecké Teplice

 

Ak vás chlad nedokáže odradiť, navštívite túto obec a jej Outdoorový filmový festival Slnko na skalách. Od piatku do nedele sa v Campingu Slnečné skaly Rajecké Teplice – Poluvsie budú premietať filmy o výkonoch rôznych športovcov. Podujatie je aj stretnutím milovníkov prírody, skál a hôr.

 

Martin

 

Za našimi starými zvykmi sa príďte pozrieť do Múzea slovenskej dediny pri Martine. Keď sa zima popýta vám predstaví práce, ktoré naši predkovia museli na jeseň vykonať, aby sa pred zimou zabezpečili. Ochutnáte čo všetko sa na zimu pripravovalo a to, aké potraviny zabezpečovali prežitie. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne. Podujatie sa začne o 10:00.

 

Banská Bystrica

 

Za spoznávaním mesta a vyberiete v nedeľu do mestských uličiek. O 14:00 sa pri Mariánskom stĺpe stretne so sprievodkyňou, ktorá vám ukáže, aké úchvatné miesta Banská Bystrica ukrýva.

 

Vranov nad Topľou

 

K prelomeniu ladov a zohriatiu duše určite dôjde, ak navštívite cigánsky festival spevu a tanca. Romano Bašaviben prebehne v mestskom DK v piatok od 10:00.

 

Šaštín-Stráže

 

sobotu sa tu bude konať prvý ročník podujatia Gazdovský dvor, kde si prídu na svoje tí, čo radi jedia a ochutnávajú. Vystúpia tu rôzne folklórne skupiny, pripravené sú atrakcie pre deti a samozrejme stánky s občerstvením. Všetko sa to začne o 10:00.

 

Prešov

 

sobotu (10:00) a nedeľu (14:00) sa môžete pripojiť k pravidelnému objavovaniu mestských zákutí. Objavovanie Prešova vás po tieto dni zavedie do Knižnice P. O. Hviezdoslava a jej predchádzajúcich sídiel, aby ste zistili, ako kedysi fungovali.

 

Vláčiky

 

Keďže sa končí turistická sezóna, aspoň tá mimo lyžiarskych stredísk, tak sa tento víkend budeme v bratislavskom Železničnom múzeu lúčiť s vláčikmi na nostalgickom podujatí. K programu bude patriť jazda historickými vláčikmi po meste. V Rajeckých Tepliciach sa v sobotu a nedeľu zveziete historickým vláčikom. Hurvínek odíde zo žilinskej vlakovej stanice o 9:30 a 13:30.

 

 Šarkaniáda

 

Konečne prišiel čas, kedy môžeme vytiahnuť šarkanov. Oficiálne šarkaniády môžete v sobotu navštíviť v bratislavských Vajnoroch, alebo v Nitre pri Kalvárii.

 

Zdroj/autor: Slovaki.travel, TASR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa