EXTRA Vzácne nálezy v Afganistane

2008-09-09 10:30:00 |   |    | 

AFGANISTAN/ video - Archeológovia objavili 19-metrovú sochu Budhu spolu s množstvom ďalších historických predmetov v centrálnej časti Afganistanu neďaleko ruín gigantických sôch, ktoré pred siedmimi rokmi zničilo fundamentalistické hnutie Taliban.



Skupina archeológov pátrala po obrovskej soche spiaceho Budhu, ktorú údajne videl čínsky pútnik pred niekoľkými storočiami, keď narazil na historické predmety a pamiatky v centrálnej provincii Bamiján. Uviedol to dnes poradca afganského ministerstva informácií a kultúry Muhammad Zía Afšar.

"Celkovo sa pri vykopávkach našlo 89 predmetov ako mince, keramika a 19-metrová socha," spresnil poradca. Modla v spiacej polohe je podľa slov Afšara vážne poškodená. Ostatné predmety pochádzajú z kultúr vyznávajúcich islam a budhizmus.

Provincia Bamiján leží na starej Hodvábnej ceste a spája Západ s Východom. Kedysi bola prekvitajúcim budhistickým centrom, kde v jaskyniach žili mnísi. Taliban tam v roku 2001 napriek naliehavým výzvam celého sveta vyhodil do vzduchu dve gigantické sochy stojaceho Budhu vytesané do steny útesu, pretože podľa jeho názoru urážali islam.
Zahraničné sily pod vedením USA spolu s afganskou armádou neskôr zvrhli Taliban a začali sa práce na obnove väčšej z oboch sôch, ktorá bola kedysi najvyšším stojacim Budhom na svete. Namáhavá mamutia úloha bude podľa odhadov trvať desať rokov.

Najnovší objav posilňuje nádeje, že sa nájde aj 300 metrov dlhá socha Budhu, ktorá sa podľa svedectva dávneho čínskeho pútnika nachádza v Bamijáne, uviedol Afšar. Afganistan už desaťročia trpí zahraničnými vojenskými zásahmi a občianskou vojnou a mnoho jeho historických pamiatok patriacich do rôznych civilizácií bolo zničených alebo vyplienených.

Vedci v apríli oznámili, že našli nezvratný dôkaz, že v jaskyniach neďaleko dvoch zničených gigantických sôch Budhu sa nachádzali úplne prvé olejomaľby na svete - teda stáročia predtým, ako sa olejové farby začali používať v Európe.

Pozostatky olejomalieb pochádzajú zo 7. storočia nášho letopočtu. Maľby nájdené v 12 z 50 jaskýň boli vytvorené olejovými farbami vyrobenými pravdepodobne z vlašských orechov alebo vlčieho maku. V Európe sa do farieb začal pridávať olej až v 13. storočí a olejové farby sa na tomto kontinente rozšírili iba začiatkom 15. storočia.
 

Zdroj/autor:tasr,drom  

VIDEO Zničená socha Budhu



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa