EXTRA Chrámy Abú Simbel

2010-08-21 16:00:00 |   |    | 

EGYPT/ video - Pred štyridsiatimi dvoma rokmi sprístupnili premiestnené monumentálne chrámy Abú Simbel, ktoré dal postaviť egyptský faraón Ramesse II. Veľký (1279–1213 pred n.l.)



Monumentálnym skalným chrámom Abú Simbel, ktoré dal postaviť egyptský faraón Ramesse II. Veľký (1279–1213 pred n.l.) pri príležitosti 30. výročia svojho nástupu na trón a ktoré boli úsilím bádateľov a milovníkov umenia v 19. storočí znovuobjavené pre svet, hrozil počas výstavby druhej Asuánskej priehrady na Níle zánik.

Po jej napustení sa mali oba chrámy aj s ďalšími pamiatkami dostať pod hladinu jazera. V úsilí o ich záchranu sa spojil celý svet a pred 40 rokmi, 22. septembra 1968, boli chrámy slávnostne otvorené na novom mieste.

V rokoch 1964-68 dala Organizácia OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) pamiatky po starostlivej dokumentácii rozobrať a premiestniť vo vzdialenosti 210 metrov od rieky o 65 metrov vyššie. Skalné chrámy boli rozrezané na bloky, prevezené na nové miesto a tam spojené a umiestnené vnútri obrovských betónových kupolovitých stavieb v prostredí simulujúcom pôvodné miesto.

Práce sa ku koncu robili vo veľkom tempe, pretože voda v napúšťanej priehrade už stúpala a hrozilo, že miesto zaplaví. UNESCO týmto spôsobom zachránilo pre ľudstvo dovedna 24 pamiatok. Niektoré z nich skončili v európskych a amerických múzeách, štyri v sudánskom Chartúme a päť monumentov bolo presunutých z dosahu vôd.

Turistami sú najviac obdivované chrámy v Abú Simbel. Dosahujú úctyhodnú veľkosť. Malý chrám, zasvätený svojím staviteľom Ramessem II. (Ramesse II. (po latinsky Ramzes, po grécky Ramesés,  al. Ramzes Veľký) jeho najmilšej manželke Nefertari, zasahuje 23 metrov do skaly. V roku 1979 boli chrámy zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO ako súčasť Núbijských monumentov medzi Abú Simbelom a nílskym ostrovom Fílai, nachádzajúcich sa v blízkosti Asuánu.

Veľký chrám má v nádhernom priečelí, 30 metrov vysokom a 35 metrov širokom, štyri kolosálne sochy vysoké 20 metrov. Celý chrám vysekaný v skale má dĺžku 63 metrov. Jeho steny sú bohato zdobené nádhernými reliéfmi. Kaplnka na konci chrámu, v ktorej sa nachádzajú sochy božstiev, je dvakrát ročne v čase jarnej a jesennej rovnodennosti ožiarená lúčmi slnka.


 

Zdroj/autor: tasr,drom

VIDEO Abú Simbel



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa