Krásy Slovenska č.11-12/2008

2008-11-25 17:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vyberáme z aktuálneho dvojčísla časopisu Krásy Slovenska.



 

Obsah Krásy Slovenska č.11-12/2008

 

TIP NA TÚRU Cez Červené vrchy na Kasprov vrch

Na túru cez Červené vrchy chodím už viac rokov. Skúsenosti mi hovoria, že sa na ňu oplatí vydať radšej na jeseň, keď príroda hrá všetkými farbami. Okrem toho je na hrebeni menej ľudí ako v letných mesiacoch, kedy sa po chodníkoch pohybuje množstvo návštevníkov Zakopaného.

Prístup k Červeným vrchom od Podbanského je pre peších turistov trochu zdĺhavý. Možno aj preto tam návštevníkov zo Slovenska vídať pomenej. Vďaka dobrému dopravnému spojeniu sa mi prístup k Červeným vrchom z Oravy zdá omnoho lepší. Ak navštívite Oravu s cieľom venovať sa vysokohorskej turistike, je vhodné aspoň jeden deň obetovať na Západné Tatry s prístupom cez Poľsko. Túra z Oravy cez Červené vrchy na Kasprov vrch (Kasprowy Wierch) a do Zakopaného je jedným z odporúčaných a osvedčených tipov.

Ráno po šiestej odchádzam autobusom z Trstenej do goralskej obce Suchá Hora, kde prechádzam cez štátnu hranicu do Poľska. Nasleduje asi 1 km dlhý peší presun do obce Chochołów (tu si treba spomenúť na krásne povinné čítanie Keď báčik z Chocholova umrie od Martina Kukučína). Z dediny pomerne často odchádzajú súkromné i štátne autobusové spoje smerom do Zakopaného. Kupujem si lístok do Kiry (možno si pýtať aj do Kościeliskej doliny – je to na to isté miesto).

V Poľsku sa pred vstupom do dolín platí poplatok za vstup do národného parku. Za tzv. Bilet wstepu sa platí 3,2 Zl, zľavnený stojí 1,6 Zl. Ráno o 7,40 hod. však peniaze nikto nevyberá – asi idem zavčasu. Vstupujem do jednej z najkrajších dolín poľských Tatier – 8 km dlhej Kościeliskej doliny. Sprevádza ma zelená značka (dolina je známa množstvom jaskýň, výhľadmi, tiesňavami, skalnými masívmi, potokom..., je tu aj chata, salaš, tzv. zbojnícka kaplnka – aj keď ju údajne postavili baníci). Z doliny možno pokračovať výstupom z dvoch strán, zľava i sprava na hrebeň Západných Tatier a jeho najvyšší vrch Bystrá (2 248 m). (...)

 

Zdroj/autor: P.Papp, Krásy Slovenska 11-12/08, str.50

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa