NA CESTÁCH Biela je farba ľadovej nevesty

2010-03-12 14:00:00 |   |    | 

ŠVÉDSKO/ LAPONSKO/ video - Nevesta je v bielom a kostol z ľadu. V laponskom Jukkasjärvi vo Švédsku si v ľadovej kaplnke každý rok povie svoje „áno“ vyše 150 párov. Biela je tu viac než kdekoľvek inde - farbou sobášov.



Nevesta Charlotte Axelsson-Andersson, ktorá sa chveje skôr z nervozity než zo zimy, pristupuje v bielych šatoch a bielej kožušine k oltáru. „Je to ako v rozprávke. Je to veľmi silný pocit,“ zdôveruje sa dvadsaťsedemročná novomanželka po obrade.

So svojím snúbencom, teraz už manželom, sa rozhodli podniknúť 1500 kilometrov dlhú cestu, ktorá delí ich domov v Oskarshamne na juhovýchode Švédska od laponskej obce Jukkarsjärvi, pretože pre svoju svadbu hľadali jedinečné a mimoriadne miesto.

„Uvažovali sme o niekoľkých možnostiach, ako napríklad ísť do Karibiku, ale pláže sú aj na mnohých iných mestách. Potom sme narazili na ľadový kostol, a to je unikátne,“ povedala. V ľadovom chráme uzavrie svadbu každý rok 140 až 150 párov. Mnohé z nich prichádzajú z Japonska alebo Singapuru, vraví koordinátorka sobášov Eva Lundquist.

„Myslím, že zimné svadby sa stávajú stále populárnejšie, pretože biela je tu všade dookola,“ dodala. Len polovica snúbencov dochádza zo Švédska. Najviac zastúpenými cudzincami sú Briti, ktorí tvoria takmer 90 percent oddaných párov, tvrdí Lundquist.

Malý chrám je postavený celý z kompaktného snehu a priesvitných ľadových blokov, stojí neďaleko povestného ľadového hotela v Jukkasjärvi, asi 45 kilometrov za severným polárnym kruhom. Z ľadu sú hotelové izby, postele i nábytok. Každý rok ich z ľadu vytesávajú umelci podľa zadanej témy.

Kostol sa stavia vždy v decembri a stojí 4-5 mesiacov v závislosti na počasí. Potom je ponechaný svojmu osudu a vydaný napospas stúpajúcim teplotám. Začína ho rozpúšťať aprílové slnko.

Tento rok chrámovú loď vytvorili holandské umelkyne Marjolein Vonk a Cindy Berg.  Dvojkrídlové dvere z priesvitného ľadu pokryté sobou kožou otvárajú pohľad na čarovnú klenbu, osvetlenú jemným prírodným svetlom s modrými odleskami. Zo žiarivého ľadu je aj oltár a sviečky.

Tridsiatka hostí na svadbe Charlotte a Daniela sa za päťstupňového mrazu tiesni na ľadových blokoch pokrytých sobou kožou. „ Nakoniec nám ani nebola taká zima. Myslím, že sme boli dosť rozrušení,“ smeje sa Charlotte, ktorá si pod svadobné šaty obliekla vlnené pančuchy a lyžiarske ponožky, aby vydržia bez problémov dvadsaťpäťminútový
obrad. „Najťažšie sa bolo obliecť,“ poznamenáva šťastná novomanželka.

„Dosť problémov som mala s nájdením umelej kožušiny, ktorá by sa hodila k mojim šatám. Aj rozhodnutie o ponožkách bolo náročné. Nie je veľa teplých bielych topánok, ktoré by sa hodili na svadbu.“ dodala „ A tiež sme nevedeli, že aká tu bude zima. Počas nášho obradu sa to ešte dalo vydržať, keby sme nemali šťastie, mohlo tu byť ľahko aj mínus tridsať stupňov.“

Väčšina párov sa rozhodne vychutnať si ľadovú idylku až do konca a ubytuje sa aj v neďalekom ľadovom hoteli.  „Bola to naozaj mrazivá skúsenosť,“ hovorí Charlotte, ktorá tam strávila svadobnú noc s Danielom. Vonku bolo mínus sedemnásť stupňov a vo vnútri mínus päť.  Človek sa musí naozaj dobre zababušiť do vaku a už vôbec nemá chuť napríklad vstať uprostred noci a ísť na toaletu,“ zdieľa svoje skúsenosti z ľadového hotela čerstvá nevesta.


 

Zdroj/autor: jukkasjärvi,afp,čtk,drom

VIDEO Svadba v ľadovom hoteli


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa