EXTRA Objavili najhľadanejšieho nosorožca

2009-03-05 17:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA/Jáva - Svetový fond na ochranu prírody (World Wildlife Fund ) uverejnil video so vzácnymi nosorožcami jávskymi. Doteraz ťažko získateľné snímky sa podarilo urobiť pomocou infračervených kamier.



Na indonézskom ostrove Jáva, v nehostinnom národnom parku Ujung Kulon, monitoruje WWF nosorožcov jávskych (Javan rhinoceros), približne dve desaťročia. Patria k najohrozenejším zvieratám sveta - ich počet sa odhaduje na menej ako 60 kusov.

     
Zábery ukazujú matku s mláďaťom a veľkého samca, ako sa vyvaľujú v bahnitých jamách. Na jednom zábere vidieť samicu, ktorá z bahniska vyháňa diviaka.
     
"Tieto nosorožce sú veľmi plaché. Za posledných 20 rokov členovia nášho tímu videli nosorožce na vlastné oči len dva či tri razy," povedal koordinátor WWF pre nosorožce a slony v Ázii Christy Williams.
     
Pracovníci Svetového fondu už predtým umiestnili v džungli kamery, ale zvieratá vydesil zvuk fotoaparátu. Nosorožce, ktoré vážia až do 2300 kilogramov a majú viac ako tri metre, často ušli alebo zaútočili na kamery.
     
V snahe získať zábery zvierat inštalovali ochrancovia 34 kamier so spúšťačmi na báze infračerveného svetla, ktoré sa automaticky zapnú, keď zaregistrujú pohyb.
     
Podľa Williamsa zábery ukázali aj mladé zvieratá, ale nebolo ich dosť. To dokazuje, že populácia nosorožcov dostatočne nerastie. WWF zvažuje premiestnenie niektorých jedincov z rezervácie do iných vhodných oblastí na Jáve, aby sa zvýšili šance na prežitie druhu.
     


Zdroj/autor: afp,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa