NA CESTÁCH Lákavá nekroturistika

2009-09-14 13:30:00 |   |    | 

SALVÁDOR/ video - Nastala noc. Svetlá osvetľujú mramorových anjelov, Panny Márie a serafínov na storočných hroboch a hrobkách z ktorých sa stali atrakcie pre nekroturistov navštevujúcich cintorín Los Ilustres v San Salvadore.



Je to jeden z najväčších cintorínov v krajine. Rozkladá sa na ploche 35 hektárov v srdci salvádorskej metropole neďaleko hlavnej tržnice. Odpočívajú na ňom príslušníci zámožných rodín, politické osobnosti, spisovatelia, generáli, bývalí prezidenti, ale tiež obyčajní občania.

Raz za mesiac sem večer príde asi 350 salvádorských i zahraničných turistov na bezplatnú prechádzku so sprievodcom v sprievode agentov z oddelenia štátnej polície pre turistiku.

„Ľudia majú veľký záujem, nekroturistika je na vzostupe. Mnoho ich prichádza, pretože si myslia, že uvidia nejaké nadprirodzené zjavenia, ale prichádzajú tiež preto, aby obdivovali krásu náhrobkov. Tu sú naozajstné klenoty,“ vysvetľuje historik Carlos Canas, ktorý pracuje ako jeden zo sprievodcov.

Zakladateľom tunajšej nekroturistiky, na počudovanie nie je historik, ale policajt – šéf policajného oddelenia pre turistiku Vladimir Cáceres, ktorý dal tieto akcie dohromady v rámci snáh polície o zblíženie s verejnosťou.

Trojhodinové organizované prechádzky po cintoríne, ktorý bol založený v roku 1847, sa konajú už skoro rok. Už od prvých krokov sa objavujú štedro zdobené postavy anjelov, anjelikov, madon, ktoré turisti neúnavne fotografujú.

„Toto je úplne prvá hrobka, ktorá bola na cintoríne postavená,“ hovorí Canas a ukazuje na mauzóleum osvetlené lampou, ktorú nesie policajtka. Je to hrobka slávneho predstaviteľa Spojených stredoamerických provincií z 19.storočia generála Francisca Marazána, ktorý bol 15.sept.1842 zastrelený v San José v Kostarike.

Hrobov v štýle secesie z prelomu 19. a 20.storočia je na cintoríne veľa a sú navzdory neustálemu dozoru agentov mestskej správy pravidelným terčom nájazdov zlodejov, ktorí idú po mramorových častiach.

„Je to dobre vidieť, je to skúsenosť z iného sveta, je pekné obdivovať všetky tie diela tu a tiež sa dozvedieť niečo viac o dejinách tejto krajiny,“ hovorí Španielka Fernanda Gonzales ktorá je v San Salvadore na dovolenke .

Najkrajšia socha je podľa Canasa La Novia (Nevesta), celá z bieleho mramoru predstavujúca v životnej veľkosti mladé dievča Lídiu Cristales, ktorá zomrela otrávená pred oltárom pri svojej svadbe 26.mája 1926.

Na cintoríne sú pochované tiež významné politické osobnosti, ako boli vodcovia guatemalskej ľavice Schafik Handal a vodca pravice Roberto D'Abuisson  a tiež významní salvadorskí spisovatelia ako Arturo Ambrogi či Alberto Masferrer.

 

Zdroj/autor:afp,čtk,drom

VIDEO Cementerio Los Ilustres

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa