EXTRA Ako si žijeme

2009-10-06 10:20:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Organizácia Spojených národov v pondelok zverejnila pravidelnú výročnú správu o kvalite života v jednotlivých častiach planéty. Tá je podľa expertov najvyššia v Nórsku, zatiaľ čo najhoršie sa žije obyvateľom Nigérie.



Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 42. mieste hneď po Poľsku.

Takzvaný Index ľudského rozvoja zverejnila OSN prostredníctvom svojho Rozvojového programu v thajskej metropole Bangkok. "Dieťa narodené v Nigérii môže očakávať, že sa dožije len niečo viac ako 50 rokov, čo je o 30 rokov menej ako dieťa, ktoré sa narodí v Nórsku," píše vo svojej správe OSN.

"Rozdiely v príjme sú tiež obrovské. Na každý dolár zarobený obyvateľom Nigérie pripadá až 85 dolárov zarobených priemerným Nórom," uvádza štúdia.

V 24 najchudobnejších krajinách je polovica obyvateľstva negramotná, pričom v štátoch so strednou úrovňou ľudského rozvoja je to dvadsať percent. Najdlhšie žijú Japonci (v priemere 82,7 roka) a najkratšie Afganci (v priemere 43,6 roka). Najvyššie HDP s hodnotou 85 383 dolárov na osobu (v prepočte takmer 59-tisíc eur) má Lichtenštajnsko.

Naopak, najchudobnejšou krajinou sa stala Demokratická republika Kongo, kde je priemerný ročný zárobok len 298 dolárov (približne 205 eur). Oproti minulému roku si najviac polepšili Čína, Venezuela, Peru, Kolumbia a Francúzsko, ktoré sa posunuli o minimálne tri priečky nahor. Je to dôsledok nárastu príjmov a priemernej dĺžky života.

Rebríček pozostáva celkovo zo 182 krajín a je rozdelený na štyri časti: 1. veľmi vysoký, 2. vysoký, 3. stredne vysoký a 4. nízky ľudský rozvoj. Slovensko (42.) sa ocitlo v druhej kategórii spolu s Poľskom (41.), Maďarskom (43.), ale napríklad aj Chorvátskom (45.), Kubou (51.) alebo Saudskou Arábiou (59.).

Jedinou krajinou Vyšehradskej štvorky (V4), ktorú odborníci OSN zaradili do kategórie veľmi vysokého ľudského rozvoja, bola Česká republika (36.).

Podľa Rozvojového programu OSN, ktorá tento zoznam vydáva od roku 1990, sa miera ľudského rozvoja za posledných 30 rokov zvýšila o 15 percent, pričom najväčšie zlepšenie zaznamenali Čína, Irán a Nepál.


 

Zdroj/autor: undp,reuters,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa