CESTOVATEĽKA Za Sissi do Berlína

2009-12-10 15:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Život herečky Romy Schneider, ktorá zomrela v roku 1982 vo veku 43 rokov, predstaví od soboty výstava v berlínskom filmovom múzeu.



Slávnu rakúsku hviezdu preslávila najmä úloha cisárovnej Sissi, ktorú ztvárnila vo filmovej trilógii. Po prvýkrát si krásnu panovníčku zahrala už ako sedemnásťročná.

Berlínska výstava Romy Schneider.Wien-Berlin-Paris ktorá potrvá do konca mája budúceho roka, ukazuje herečkinu profesionálnu kariéru i jej súkromný život. Život od prvých filmových krokov pod matkiným dozorom cez kariéru vo Francúzsku až po rany osudu dokumentuje 275 exponátov. Okrem kostýmov, fotografií, plagátov a úryvkov z filmov expozícia ponúka i herečkine listy známym osobnostiam.

Múzeum sa nevyhýba ani mýtu o Sissi. Návštevníci si budú môcť pozrieť napríklad cestovný oblek skutočnej panovníčky z roku 1890, korunovačné šaty z filmu Sissi – Mladá cisárovná z roku 1956, čierne šaty z maďarského bálu z filmu Romy z roku 2009 a kostým, v ktorom tento rok Sissi ztvárnila talianska herečka Cristiana Capotondi.

Koncom 50. rokov Romy Schneider už ale nechcela byť len Sissi. Chcela sa stať charakterovou herečkou. Spoznala herca Alaina Delona, zamilovala sa do neho a odsťahovala sa do Paríža. Vzťah trval päť rokov. Medzitým sa stala hviezdou francúzskeho filmu...

Neustále ju prenasledoval bulvár a sliedil po jej avantúrach, rozchodoch i osobných tragédiách. Prišla aj o syna, ktorý pri úraze vykrvácal. Na sklonku života veľa pila a bola závislá na liekoch. V máji 1982 zomrela na zástavu srdca.

 

Milé cestovateľky,

určite mi dáte za pravdu, že film o jednej z vôbec najkrajších panovníčok všetkých dôb by sme už mohli považovať takmer za kultový. Azda sa nebudem mýliť pri tvrdení, že medzi nami hádam neexistuje taká, ktorá by túto trilógiu nevidela. Navyše, Romy Schneider ako Sissi je nezabudnuteľná. Môj osobný tip pre vás: po ceste do Berlína sa zastavte vo Viedni a choďte si pozrieť Schönbrunn, Hofburg alebo Sissi múzeum, kde sa určite dozviete veľa zaujímavostí zo života tejto zaujímavej ženy a panovníčky. Prípadne si prečítajte napríklad publikáciu Korunu skladám z unavenej hlavy - súkromný život cisárovnej Sissi od Gabriele Praschlovej-Bichlerovej alebo Cisárovná Alžbeta. Mýtus a pravda od tej istej autorky. Ak mám však hovoriť za seba, postava Sissi sa mi bude navždy spájať len s úsmevom Romy Schneider. 

 

 

Zdroj/autor: ctk, dpa, janqa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa