EXTRA Londýnske oko oslavuje

2010-03-11 14:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Šampanské zdarma dostali v utorok večer v Londýne návštevníci obrieho vyhliadkového "ruského" kolesa London Eye, ktoré oslavovalo desiate narodeniny.



Donedávna najväčšie ruské koleso na svete London Eye ( British Airways London Eye, Millennium Wheel ), malo byť pôvodne prechodnou atrakciou pripomínajúcou rok 2000, ale turistov bude lákať aj ďalšie desaťročie a jeho majitelia dúfajú, že zostane na brehoch Temže i v 22. storočí...

Londýnske oko (London Eye) pokrstil vtedajší premiér Tony Blair 31. decembra 1999, ale vzhľadom k technickým problémom sa 135 metrov vysoké koleso otvorilo pre verejnosť až v marci 2000. Pôvodne sa malo kolo točiť len päť rokov, ale jeho licencia bola v roku 2005 predĺžená až do roku 2025.

Prevádzkovateľ kolesa, spoločnosť Merlin Entertainments, sa však domnieva, že London Eye by mohlo nasledovať parížsku Eiffelovu vežu a stať sa trvalou atrakciou Londýna. Eiffelovka, ktorá bola vztýčená v roku 1889 pri príležitosti svetovej výstavy, tiež mala pôvodne stáť len 20 rokov.

"Nie je dôvod, aby kolo v roku 2100 neoslávilo stovku," povedal David Sharpe z Merlin Entertainments. Podľa neho bude predĺženie licencie v roku 2025 len právnou formalitou, pretože koleso je natoľko ziskové, že bude možné bez problémov vymeniť opotrebované časti.

Koleso s hmotnosťou 2 100 ton navrhli architekti David Marks a Julia Barfieldová. Bolo postavené z komponentov niekoľkých krajín vrátane Českej republiky. Plzeňská Škoda vyrobila srdce celého kolesa – stredovú os na upnutie lán a kotviace páky.

Napriek tomu, že London Eye začalo s prevádzkou s niekoľkotýždňovým meškaním, rýchlo si získalo návštevníkov Londýna. V jeho 32 presklených kabínach sa nechalo zviezť už 36 miliónov ľudí. Okrem turistov sa klimatizované kabíny prenajímajú aj na oslavy a večierky. Zažili už aj 433 svadieb.

V prvom roku prevládali medzi návštevníkmi Briti, ktorých bolo 78 percent. Vlani však už 70 percent návštevníkov tvorili cudzinci. Najčastejšie boli zo Španielska, Francúzska, Talianska a Nemecka.

Pred dvoma rokmi prišlo Londýnske oko o svoj primát, keď bolo v Singapure otvorené koleso Singapore Flyer vysoké 165 metrov.
 

 

 

Na obvode kolesa London Eye je umiestnených 32 kapsúl. Všetky sú zapečatené a klimatizované a každá z nich unesie približne 25 ľudí. Jedna jazda trvá okolo 30 minút (rýchlosť otáčania je 26 centimetrov za sekundu). Pri takej nízkej rýchlosti nie je potrebné, aby koleso zastavovalo pri nakladaní a vykladaní pasažierov (to sa stáva len pokiaľ ide o starých a telesne postihnutých ľudí).

 

 

 

Zdroj/autor: ctk, ap, drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Londýnske oko - London Eye



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: čtk/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa