EUROTIP Očarujúci Dianin palác

2010-07-05 16:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA/ video - Bývalé londýnske sídlo princeznej Diany, Kensingtonský palác (Kensington Palace), je prezentovaný v novom svetle, ako očarujúci palác (Enchanted Palace) plný fantázie a tajomstiev...



A to s cieľom prilákať turistov z ostatných obľúbených turistických objektov Londýna, akými sú napríklad múzeum Madame Tussauds či most Tower Bridge.

V súčasnej interaktívnej dobe už nestačí, aby majestátny palác ponúkal kráľovské umenie, jedálne a tróny. Kurátori sa preto rozhodli pre módu umelecké predstavenia s trochou fantázie v štýle Alenky z ríše divov.

Ľudí má prilákať pohľad do života niekdajších obyvateľov paláca a atmosféra vytvorená intenzívnym osvetlením, hercami a hudobníkmi.

Napríklad takzvaná izba kráľovského žiaľu nevypovedá o rozbitom manželstve Diany s korunným princom Charlesom, ale ponúka dramatizáciu emocionálnych problémov kráľovny Márie II. Stuartovny, ktorej tri tehotenstvá skončili potratom alebo narodením mŕtveho dieťaťa. V izbe dnes leží jej figurína a predstavuje márnu snahu kráľovny mať potomka...

"Keď po prvýkrát vstúpite do izby, pôsobí to smutne, ale tiež ohromne krásne. Snažila sa naozaj veľmi... Bola veľmi milovanou kráľovnou a chceli sme zachytiť jej ducha," hovorí návrhár Marcus Wilmont, ktorý sa podieľal na tvorbe dekorácií izby a modrých šiat ležiacej kráľovny. Návštevníci majú možnosť zanechať písomnú odpoveď na otázku, kedy naposledy plakali...

Nie všetky výjavy sú však spájané s nejakou tragédiou. Medzi také patria aj plesové šaty rebelky Diany vytvorené uznávanou britskou návrhárkou Vivienne Westwood, ktorá ich pojala vo veľmi fantázijnom duchu.

Kráľovská izba na pracovné stretnutia bola po novom vybavená farbami hýriacim trónom, na ktorý si návštevníci môžu sadnúť. Prehliadka tiež ponúka takzvanú komnatu kráľovských tajomstiev a izby strateného detstva.

"Naozaj sme sa pokúsili o niečo celkom iné, čo umožní odlišný pohľad na históriu paláca a životy ľudí, ktorí tu žili. Chceme ľudí spojiť s emóciami," dodala jedna z kurátoriek projektu Alexandra Kimová.

 

 

Kensington Palace 
Kensington Gardens
W8 4PX London, England
Tel: 0844 482 7777 (z VB)
Tel: +44 (0)20 3166 6000 (zo sveta)
kensingtonpalace@hrp.org.uk
 

 

Zdroj/autor: čtk, ap, drom

VIDEO Návšteva Kensingtonského paláca



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa