NA CESTÁCH Rastafariáni, reggae a sloboda

2010-05-14 15:00:00 |   |    | 

POBREŽIE SLONOVINY / video – S drevenými búdami na pláži tienenými palmami, všadeprítomnými dredmi, etiópskymi vlajkami a maľbami Júdskeho leva, by mohla byť táto rastafariánska dedina prakticky kdekoľvek v západnej Afrike.



Počas tohto víkendu sa kolónia na Pobreží slonoviny výnimočne otvorila vonkajšiemu svetu pri príležitosti štvordňového festivalu reggae, ktorý vyvrcholil, v deň výročia smrti Boba Marleyho.

Skupiny reggae produkujú pulzujúce basové linky. Oddaní rastafariáni s veľkými dredmi usrkávajú pivo pri stolíkoch natrenými červenou a zelenou farbou, ktoré si vypožičali z etiópskej vlajky.

So zvláštnou zmesou starozákonného kresťanstva a panafrického nacionalizmu je rastafariánstvo spojované skôr s rodnou Jamajkou, než s vytúženým čiernym kontinentom.

Africkí rastafariáni, ktorých dredy sa dajú vidieť naprieč celým kontinentom, od pláží Zanzibaru až po ulice Johannesburgu, však trvajú na tom, že len ONI sú tí praví...

„Je to všetko jedna kultúra,“ hovorí spevák reggae a obyvateľ rastafariánskej dedinky Ras Kaloudja. „Pre nás to začalo v Afrike, potom to šlo do Karibiku a nakoniec sa to vrátilo zase späť. Je to všade rovnaká myšlienka, ale existujú aj určité hudobné rozdiely.

Obľuba hudobného štýlu reggae, ktorý ukázal rastafariánsku kultúru celému svetu, je na Pobreží Slonoviny obrovská. Ostatní obyvatelia západnej Afriky tancujú na senegalskú rumbu alebo na „púštne blues“ z Mali, v abidžanských pouličných baroch je však najpravdepodobnejší výskyt živej produkcie reggae.

V Parker Place, obľúbenom abidžanskom reggae bare v priemyslovej časti mesta, kde vystupujú desiatky kapiel, to obyčajne vrie. Hviezda miestneho reggae Alpha Blondy je pravdepodobne po futbalistovi britského klubu Chelsea Didierovi Drogbovi, najznámejším obyvateľom Pobrežia Slonoviny.

Rastafariánsku dedinu Ras Kaloudja založili miestni umelci a hudobníci v roku 1999. V súčasnej dobe tu žije asi 250 ľudí. Jej obyvatelia tvrdia, že žijú podobne ako ich jamajskí  kolegovia: jednoduchý život v mieri a plnom hudby. Niektorí sa živia predajom rastafariánskeho oblečenia a ozdôb.

Jamajský spisovateľ Marcus Garvey, žil v prvej polovici 20.storočia, inšpiroval svojou víziou Spojených štátov afrických, celú generáciu afrických intelektuálov. Tí potom požadovali nezávislosť svojich štátov.

Jeden z nich, prvý civilný prezident Ghany Kwame Nkrumah, má rovnako svoj portrét na stene v dedine Ras Kaloudja. Trochu zvláštne tu však pôsobí národný slogan Pobrežia Slonoviny - disciplína a práca, čo asi nie sú rastafariánske prednosti.

Vodcovia Pobrežia Slonoviny po získaní nezávislosti, ale panamerickú myšlienku odmietli a miesto toho budovali vzťahy s bývalou koloniálnou veľmocou Francúzskom. Po rokoch ekonomického úspechu však v súčasnosti krajina bojuje s osem rokov trvajúcou politickou krízou, ktorá začala vojnou v rokoch 2002-2003.

Rastafariáni vidia v Afrike svoju zasľúbenú zem, svoj Sión. Západnú kultúru naopak odmietajú, ako nenásytný a vypočítavý Babylon.

Napriek rastúcej príťažlivosti západnej konzumnej spoločnosti ich myšlienka stále oslovuje mnoho Afričanov. „Afričania potrebujú ekonomickú slobodu, sebestačnosť a rešpekt,“ hovorí dvadsaťpäťročná študentka Samira, oblečená v zeleno-žlto-červených šatoch. Potom môžeme byť až oslobodení od kolonizátorov.“

 


Zdroj/autor: reuters,čtk,drom

VIDEO Pobrežie Slonoviny-Côte d'Ivoire


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa