10 DÔVODOV prečo cestovať do Andalúzie

2010-06-03 15:00:00 |   |    | 

Andalúzia je rozľahlá oblasť - vlastne celý juh Španielska - patriaci k najodlišnejším a najviac divokým častiam krajiny. Energickí a temperamentní Andalúzania snáď ešte viac ako ostatní Španieli milujú večierky, hudbu, divadlo a zábavu.



Je tu domov flamenca a najkrajších slávností v krajine, srdce býčích zápasov a rodisko gitary. V Andalúzii nájdete úchvatné mestá ako je Sevilla, Granada, Málaga, Córdoba a Cádiz, majú nielen fascinujúcu históriu a umelecké pamiatky a tradície, ale tiež rušný nočný život, ktorý pulzuje až do úsvitu...

Ak cestujete do Andalúzie ako klient niektorej cestovnej kancelárie nevyhnete sa turistickým centrám na pobreží Costa del Sol ako Torremolinos, Benalmádena, Marbella či Fuengiro, alebo oblasti Costa del Luz. Ak to skúsite na vlastnú päsť, užijete si okrem neopakovateľnej španielsko - južanskej atmosféry, navyše aj mestá ako Malaga, Grenada, Sevilla či Cordoba.

Okrem domácich Španielov a domestifikovaných Afričanov, predávajúcich na plážach rôzne suveníry, si budete musieť zvyknúť aj na hlučných Angličanov či Nemcov. Costa del Sol je stál „ich“ destináciou. V oblasti sa nachádzajú dva akvaparky (Torremolinos, Fuengirola).

V turistických centrách  je sústredené veľké množstvo zábavných podnikov a diskoték. Každé letovisko má svoju hlavnú triedu, na ktorej vedľa seba žijú kaviarne, cukrárne, bary s živou hudbou, reštaurácie, herne a moderné diskotéky.

Väčšina hotelov poriada počas dňa najrôznejšie programy, športové a iné súťaže a každý večer ponúka vlastný program v areáli hotela. Reštaurácie a bary majú otvorené celý deň až dlho do noci, ale najlepšiu atmosféru tu zažijete až v neskorých nočných hodinách.

Neoddeliteľnou súčasťou  miestnej kultúry sú rôzne flamenco šou a býčie zápasy. Andalúzia je rodiskom tohto výrazového tanca, kvalita jednotlivých vystúpení je tiež preto na vysokej úrovni. Býčie zápasy - korida (corrida) sa konajú počas sezóny (jún-október) v dňoch pracovného voľna a každý deň v čase fiesty.

Pokiaľ chcete zažiť pravú náladu španielskej noci vyberte sa stráviť večer priamo do centra niektorého z miestnych mestečiek, a vypočujte si niektorý z koncertov a pouličných vystúpení a potom sa môžete prejsť nočným mestom či posedieť si spolu s miestnymi obyvateľmi v niektorej z výborných reštaurácií.

Špeciálnou atrakciou sú miestne sviatky. Každé mesto alebo dedinka má svojho patróna, ktorému je každoročne venovaná púť - feria. Najväčšie sa v Andalúzii konajú v apríli v Seville, v júni sa putuje do kláštora La Rabida (Costa de la Luz), v auguste v Malage, v septembri v Terremolionos a v októbri vo Fuengirole a v Marbelle.

Hory, ktoré obklopujú jednotlivé belostné dedinky – pueblos blancos, sa vypínajú nad pobrežím a umožňujú tak bezprostredné stretnutie s tradičnou Andalúziou. Prestíž oblasti zvyšuje okrem moderných  hotelových komplexov, ponúk športových aktivít, tridsať golfových ihrísk aj to, že je obľúbenou destináciou medzi bohatými a úspešnými, filmovými hviezdami a príslušníkmi kráľovských rodín, ktorí si v oblasti budujú svoje vily.

Za návštevu stojí okrem pokojných andalúzskych dediniek aj národný park Doňana, ktorý sa rozkladá v delte rieky Guadalquivir, či najvýznamnejšie miesto oblasti – Huelva. Blízkosť portugalských hraníc potom vyzýva k návšteve a porovnaniu týchto blízkych a predsa tak odlišných kultúr pyrenejského polostrova.

Malaga – druhé najväčšie mesto v Andalúzii, rodné mesto Pabla Picassa a mesto, ktoré sa pýši stredovekým hradom Gibralfarom a Alcazabou, arabskou pevnosťou nad mestom.

Granada – mesto založené v 8.storočí Maurami, v ktorom malo arabské kráľovstvo najdlhšie trvanie. Svetoznáme je tiež kráľovským palácom Alhambrou s Leviou fontánou, záhradami Generalife a katedrálou z roku 1523.

Cordóba – so starou židovskou štvrťou a nezabudnuteľnými uličkami, v ktorých sa od 10.storočia zmenilo len veľmi málo vecí. K unikátom patrí aj katedrála, postavená v centrálnej časti islamskej mešity.

Sevilla – hlavné a najväčšie mesto Andalúzie, ktoré založili Féničania, dobyl Julius Caesar i Arabi a ktoré bolo v 16. storočí najbohatším mestom sveta. K povinnostiam patrí tiež prehliadka najväčšej gotickej katedrály na svete, v ktorej je pochovaný Kryštof Kolumbus a návšteva  Reales Alcazares – bývalý kráľovský palác a záhrada Marie Luisy.

 

Zdroj/autor: andalusia,fischer,lastminute,drom

VIDEO Sevilla

 

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa