CHORVÁTSKO Mali Lošinj - ostrov vitality

2010-07-02 16:30:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO/ video - Ostrov Lošinj si tohto roku pripomína stodvadsaťpäť rokov zdravotnej turistiky. Je to jedinečný ostrov, ktorý sa môže pochváliť zachovaným prírodným okolím, v ktorom čistota mora a vzduchu, mierne podnebie, rastlinná pokrývka, aromatické vône spolu s relaxáciou a oddychom blahodarne pôsobia na človeka a robia ho zdravším a šťastnejším.



Na Lošinjskom súostroví sa ešte od čias Rakúsko-Uhorska rozvíjala ponuka zdravotnej turistiky a Veli a Mali Lošinj sú už od roku 1892 vyhlásené za klimatické liečebné ústavy
a zotavovne kvôli bohatstvu zelene, kvalite vzduchu a morského aerosólu.

Zdravotná turistika na ostrove, umiestnenom v Prímorsko-goranskej župe, stodvadsaťpäť kilometrov od Rijeky, sa zakladá na mimoriadnych klimatických a prírodných podmienkach, ktorými sa Lošinj v mnohom odlišuje od ostatných kvarnerských a jadranských miest.

Ostrov Lošinj sa nachádza v subtropicko-stredomorskej oblasti a má bohatú vegetáciu, priaznivú na liečenie kožných bolestí a bolestí dýchacích orgánov. Vysoká kvalita vzduchu, mierna stredomorská klíma so subtropickými účinkami, viac než tisícdvesto rastlinných druhov, z ktorých až dvestotridsať druhov patrí k liečivým rastlinám, početné menšie a väčšie ostrovy, čisté more s bohatou flórou a faunou, sú iba niektorými z prírodných činiteľov, ktoré spôsobili, že sa na Lošinji otvorili klimatické liečebné ústavy.

Vedci objavili v mori ostrova Lošinja dvestošesťdesiatdva druhov bentonských morských rias, z ktorých väčší počet môže svojím zložením a rôznymi spôsobmi používania blahodarne pôsobiť na ľudské zdravie.

Podľa bioklimatologickej analýzy posledných tridsiatich rokov má Lošinj viac niež 2600 slnečných hodín ročne, čo je v priemere okolo sedem hodín denne, a to ho zaraďuje medzi najslnečnejšie miesta v Chorvátsku.

Má mierne denné oscilácie, čo prispieva k znižovaniu stresu. Lošinj je ideálnou destináciou, ktorá poskytuje pôžitok aromaterapie na otvorenom priestore, ktorú vytvára dokonalá kombinácia aerosolu z mora a vône éterických byliniek ostrova.

 

 

Zdroj/autor: tz-malilosinj,chtz,drom

VIDEO Mali Lošinj - ostrov vitality



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa