BULHARSKO Horúce Čierne more

2010-08-13 08:35:00 |   |    | 

BULHASKO - Teplota mora pri bulharskom pobreží je najvyššia za posledných sedemnásť rokov, na niektorých miestach dosahuje teplotu až tridsať stupňov Celzia.



V rokoch 1999 - 2009 bola najvyššia teplota mora nameraná na plážach pri meste Kavarna na severozápade krajiny. Dosiahla úrovne 28,41°C.

Rekordne teplé Čierne more čaká turistov podľa bulharského hydrometeorologického inštitútu (NIMH) tiež na ruskom (28°C) a ukrajinskom (29,2 °C) pobreží.

 

Čierne more je vnútropevninské more Atlantického oceánu. Zaberá plochu 423 000 km² a jeho maximálna hĺbka je približne 2 210 m. Sedemdesiat percent plochy Čierneho mora sa nachádza pod úrovňou šelfu. Priemerná teplota vody v zime 6-8 °C, v lete 25 °C, priemerná slanosť okolo 18 promile. More sa vyznačuje stratifikovaným vodným stĺpcom s anoxickou zónou bez života, od ktorej sa odvodzuje aj jeho názov. Súčasťou je aj menšie, extrémne plytké (do 10 m) Azovské more. Na západnom pobreží Čierneho mora leží Rumunsko a Bulharsko, na severnom pobreží Ukrajina a Rusko, na severovýchodnom pobreží Abcházsko, na východnom pobreží Gruzínsko (Kolchida), na južnom pobreží Turecko. So Stredozemným morom ho spája prieliv Bospor, Marmarské more a Dardanely. Má podpriemernú salinitu (obsah soli), najmä kvôli prítoku veľkých riek ako je Dneper a Dunaj. (wiki)


Prečítajte si tiež: 10 dôvodov prečo cestovať do Bulharska

 

Zdroj/autor: nimh,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa