Bikini – najmenšie plavky na svete

2011-07-08 12:20:00 |   |    | 

Francúzsky strojársky inžinier Loius Réard, ktorý viedol matkin obchod s bielizňou, predstavil pred 65 rokmi 5. júla 1946 v Paríži nový model dvojdielnych, úsporne strihaných plaviek, ktoré nazval podľa ostrova Bikini.



Na ňom sa vtedy uskutočnil prvý jadrový pokus od skončenia 2. svetovej vojny.

Bikiny boli výsledkom súťaže Loiusa Réarda s dizajnérom Jacquesom Heimom. Samozrejme, títo dvaja neboli objaviteľmi dvojdielnych dámskych plávacích úborov.

Fresky so ženskými postavami v takomto úspornom odeve pripomínajúcom dnešné plavky sa nachádzajú na nástenných maľbách z roku 1600 pred naším letopočtom na Sicílii.

V tom čase sa už dvojdielne plavky objavovali na ženách a dievčatách, mali však strih neobnažujúci priveľmi postavu. Jacques Heim navrhol plavky, ktorým robil reklamu so sloganom Atóm - najmenšie plavky na svete.

Réards sa nedal zahanbiť, ušil plavky, na ktoré stačilo oveľa menej látky a uviedol ich ako plavky, menšie ako najmenšie na svete. Keď ich však chcel predviesť, nenašla sa taká odvážna modelka, ktorá by sa v nich ukázala na verejnosti, čo ich autor považoval za škandál.

Napokon sa na to podujala striptízová tanečnica. Na pláži sa ako prvé síce objavili Heimove plavky, autorstvo ich názvu bikiny však patrilo Réardovi.

Bikiny boli prevratné v tom, že ich spodný diel obnažoval ženský pupok, čo bola dovtedy vec nevídaná. Vyslúžili si zákaz na plážach v Taliansku, Španielsku a Portugalsku, pričom sa v americkej tlači našli vyjadrenia, že v USA sa iste nenájdu ženy, ktoré by si niečo také odhaľujúce dali na seba.

Cestu na pláže a kúpaliská bikinám prekliesnili krásavice ako napríklad Marilyn Monroeová alebo Rita Hayworthová, ktoré sa v nich objavili na fotografiách. Prispela aj Brigitte Bardotová vo francúzskom filme z roku  1956 And God Created Woman (A Boh stvoril ženu).

 

Zdroj/autor: tasr, timesonline.co.uk, cbsnews.com, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa