Hotely len pre dospelých sú na veľkom vzostupe

2017-05-12 00:00:00 |   |    | 

Konkurencia v hotelierstve je veľmi veľká a pokiaľ si chcú jednotlivé zariadenia udržať svojich klientov, musia sa prispôsobiť aj ich špecifickým požiadavkám. Práve vďaka tomu vznikol za ostatné roky trend ubytovacích zariadení s označením „only adults“. Tak ako existujú špeciálne rezorty, ktoré sa venujú rodinám s deťmi, svoj priestor pre oddych si nakoniec vydupali i tí, ktorí by si radi oddýchli od kriku a pobehovania tých najmenších.



 

Veková hranica od 12 do 20 rokov

Hotely len pre dospelých majú vždy prísne určenú vekovú hranicu svojich klientov. V každom prípade je to individuálne. Veľká časť z nich sa chce vyhnúť tej najmenšej klientele a povoľujú vstup už tínedžerom nad 12 rokov. Ďalšie vekové kategórie bývajú nad 15 alebo 18 rokov. V ojedinelých prípadoch umožňujú hotely pre dospelých ubytovanie iba pre klientov nad 20 rokov. Takto chcú zabezpečiť, aby sa vyhli aj stretnutiam detí v pubertálnom veku, ktoré by kvôli väčšiemu hluku mohli byť rovnako rušivým prvkom. Hotelieri však priznávajú, že ich klientela sa v konečnom dôsledku pohybuje od veku tesne pred tridsiatkou a vyššie. Ide najmä o bezdetné páry, ktoré hľadajú väčšie súkromie. Hlavným dôvodom je, že tieto rezorty väčšinou neponúkajú žiadne doplnkové služby ani pre staršie deti nad povolenou vekovou hranicou. Keď im chcú rodičia vyplniť program, volia skôr bežné hotely.

 

Bez jedinej výnimky

Základným pravidlom hotelov pre dospelých je prísny zákaz detských návštev. Neexistuje žiadna výnimka, ktorú by boli ochotní ich majitelia povoliť. Všetci zhodne prehlasujú, že ak by dovolili pobyt iba jednému dieťaťu, ich ďalší zákazníci by dostali do rúk veľkú výhodu a silný argument. Takto by časom úplne zničili hlavnú myšlienku týchto hotelov. Ďalšou zásadou je, že ak sú nejaké časti hotela prístupné pre neubytovaných hostí, platí tam rovnaké vekové obmedzenie. Čiže ak tam nájdete wellness, bazén, kaviareň či reštauráciu voľne prístupné pre širokú verejnosť, všade máte istotu pokojnej atmosféry bez detských návštevníkov.

 

So zameraním na oddych

Medzi najčastejších klientov patria starší manželia, ktorí sú už často starými rodičmi. Svoje deti si už vychovali a počas dovoleniek by si radi oddýchli aj od svojich vnúčat. Nie je to o tom, že by ich nemali radi, ale potrebujú si nájsť aj priestor pre svoje súkromie a hlavne chcú zrelaxovať od všetkých povinností. Presne na to sa zameriavajú aj tieto hotely, keď v ich základnej ponuke nikdy nechýba ani kvalitný wellness program s masážami a skrášľujúcimi procedúrami. Svojim zákazníkom chcú vytvoriť ostrovček služieb, na ktoré nemajú počas bežných dní čas a tam si ich môžu užiť bez akýchkoľvek ďalších starostí a hlavne na jednom mieste. K ďalším požiadavkám patrí aj vyplnenie voľného času športovými aktivitami. Ich súčasťou preto býva aspoň malé golfové ihrisko, plavecký bazén alebo tenisový kurt. Niektoré hotely sú navyše cielene postavené na odľahlom mieste, aby tak pre svojich klientov vytvorili dokonalú oázu pokoja.

 

Nechýba špecifický animačný program

Animačný program týchto hotelov je v mnohých ohľadoch odlišný. Baviť sa chcú aj títo zákazníci, no uprednostňujú skôr inú formu. Pred diskotékami dávajú prednosť tanečným zábavám, organizujú pre nich zábavné kvízy, nechýbajú recitačné večierky, menšie koncerty vážnej hudby alebo tiež populárne školy varenia či iné edukatívne kurzy. Aj ich ponuka je veľmi pestrá, no zameraná je iným smerom. Pokiaľ hotel ponúka aj program pre mladších návštevníkov v tínedžerskom veku, obvykle sa koná v oddelených priestoroch, aby tak nerušili iných hostí.

 

Syndróm „matka na plný úväzok“

Takéto pobyty vo väčšej miere uprednostňujú ženy. Práve na nich je celá starostlivosť o rodinu a keď si môžu takto oddýchnuť, je to pre nich vítané osvieženie. Z psychologického hľadiska sa podľa odborníkov za všetkým skrýva syndróm matky na plný úväzok. I keď sa vyberú na dovolenku iba so svojim manželom, podvedome kontrolujú najmä cudzie malé deti, aby sa nedostali do rizikových situácií. Špeciálne citlivé bývajú práve na miestach, kde si majú najviac oddýchnuť – a teda pri športových aktivitách a vo wellnesse. Zvýšením vekovej hranice zákazníkov tak aj pre ne vyvíjajú pokojnejšie prostredie a perfektné dovolenkové miesto.

 

Dovolenky šité na mieru

K rozhodnutiu prejsť na služby iba pre dospelých, sa pridáva čoraz viac hotelov pre náročnú klientelu. Tejto požiadavke sa prispôsobili aj slovenské cestovné kancelárie. V podstate v každej z našich obľúbených dovolenkových destinácií nájdete aspoň pár hotelov v tejto kategórií. Španielsko, Turecko, Egypt, Grécko a Chorvátsko tak lákajú na trochu iný dovolenkový zážitok, ktorý presvedčí aj nerozhodnutých zákazníkov. Pri niektorých hoteloch však musíte počítať s určitými zmenami, pretože občas sa stane, že takáto ponuka je limitovaná iba na obdobie mimo hlavnej sezóny, ktorú majú počas júla a augusta. Hotelov pre dospelých pribudlo už aj v okolitých krajinách. Nájdete ich v Čechách, Maďarsku či Rakúsku. Môžete si tak naplánovať víkendový pobyt, na ktorom načerpáte sily a vrátite sa k svojej rodine oddýchnutí.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.6/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa