Lesotho

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Lesothské kráľovstvo
Hlavné mesto: Maseru  
Rozloha: 30 355 km2
Počet obyvateľov: 2 200 000 (odhad 2016) 
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia
Geografická poloha: južná Afrika
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Podnebie:

vnútrozemské - studené, suché zimy, horúce, vlhké letá, teplota v Maseru je v júli 9°C a v januári 21°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE MASERU

Mena: lesothský loti ( LSL) , platný je tiež juhoafrický rand
Jazyky: južné sotho (sesotho), anglický (úradný), zulu, xhosa
Správne členenie: 10 oblastí
Národnost. zloženie: Sothovia 99.7%,  belosi, Indovia(0,3%)
Náboženstvo: kresťania (80%), domorodé náboženstvo (20%)
Diplomatické zast.:

SR nemá v Lesothe diplomatické zastúpenie. Príslušným je:

Veľvyslanectvo SR v Pretórii (JAR).
930 ARCADIA Street, Arcadia 0083, Pretoria, South Africa
Telefón: +27 12 3422 051 - 2
Mobilný telefón: +27 83 304 1599
E-mail: emb.pretoria@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/pretoria

Veľvyslanectvo Lesothského kráľovstva vo Ríme 
Via Serchio 8,  001 98 Rím  
Telefón: +39 06 854 24 19, 96

Víza a doklady:

 

Občania SR potrebujú na vstup do krajiny platný cestovný pas a vízum. Pas musí byť platný minimálne 6 mesiacov po ukončení platnosti udeleného víza.

Žiadosť o vízum môže byť podaná na Veľvyslanectve Lesotha so sídlom v Ríme, prípadne aj na Veľvyslanectve Lesotha so sídlom v Juhoafrickej republike. Na hraničných priechodoch sa víza neudeľujú. Viac informácií nájdete na www.lesothoembassyrome.it/.

S účinnosťou od 1. mája 2017 zaviedlo Lesotho ako deviata africká krajina možnosť podať žiadosť o víza do tejto krajiny elektronicky na stránke https://evisalesotho.com/. Systém elektronických víz skráti čas potrebný na vybavenie žiadosti na maximálne 72 hodín a tiež odstráni potrebu žiadosti o výstupné vízum z krajiny. Cena za elektronické vízum na 1 vstup je 150 USD (cca 135 EUR), cena za viacvstupové multi vízum je 250 USD (cca 226 EUR).

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie krajiny bolo  pôvodne obývané kmeňom Sanov. V roku 1818 zjednotil Mošeše zvyšky tohto kmeňa a založil prvý basutský štát. Zmluvu o protektoráte s Veľkou Britániou uzavrel kráľ Mošeše I.  v roku 1868. Po troch rokoch bola krajina pripojená ku Kapskej kolónii. V roku 1883 bol protektorát obnovený. Basustsko sa stalo viackrát cieľom útokov  Juhoafrickej únie. Krátko po povolení koloniálnej samosprávy bola v roku 1966 vyhlásená nezávislosť pod názvom Lesothské kráľovstvo v rámci Commonwealthu.

Začiatkom roku  1970 uskutočnil vtedajší predseda vlády Leabua Jonathan štátny prevrat. Jeho autoritatívny režim skončil po vojenskom prevrate v roku 1986. O štyri roky bol kráľ zbavený všetkých právomocí a musel emigrovať, na čelo štátu inštalovaný jeho syn pod menom Letsie III.. Cieľom vojenskej vlády bol prechod k pluralitnému politickému systému a premena štátneho zriadenia na konštitučnú monarchiu.

Túto v roku 1993 zakotvila nová ústava. Po slobodných voľbách v rovnakom roku nastúpila prvá civilná vláda od roku 1971. Po novom štátnom prevrate bol kráľ Letsie III.,  donútený odstúpiť v prospech svojho otca Mošeše II.. Tento však zahynul pri automobilovej nehode a jeho nástupcom sa stal opäť korunný princ Letsie III..

Jeho druhá korunovácia sa konala 7.2.1996. Po voľbách v roku 1998, usporiadala opozícia demonštrácie, ktoré vyvrcholili vzburou vojenských jednotiek. Táto bola potlačená až vstupom vojsk Juhoafrickej republika Botswany na územie Lesotha v septembri 1998. Juhoafrické vojská opustili krajinu v máji 1999.

V auguste 2014 došlo k pokusu o štátny prevrat. V marci 2017 kráľ rozpustil Národné zhromaždenie a v júni 2017 sa konali mimoriadne všeobecné voľby. Koaličná vláda, ktorá vzišla z týchto volieb se neukázala ako stabilná a životaschopná. Vražda vrchného veliteľa ozbrojených sil Lesotha generála Khoantle Motsomotso, ku ktorej došlo v septembri 2017, a obavy z následného vojenského prevratu viedli štáty Juhoafrického rozvojového spoločenstva (SADC) k rozhodnutiu vyslať do Lesotha vojenské stabilizačné sily v počte 1 200 mužov. Z finančných dôvodov bolo nakoniec vyslaných len necelých 300 vojakov, ktoré poskytli JAR, Angola, Namíbia a Zambia. Ekonomicky je krajina závislá na zahraničnej rozvojovej pomoci, ktorej väčšiemu prílivu však bráni situácia na vnútropolitickej scéne, jej zneužívanie a korupcia. Agrárny sektor živí prevažnú väčšinu obyvateľov, z hľadiska príjmov je najvýznamnejším odvetvím ťažba diamantov a textilní priemysel.

Bezpečnost. riziká: V Lesothe je úroveň kriminality pomerne nízka. Je však nutné byť ostražitý a dodržiavať základné pravidlá osobnej bezpečnosti. Násilná trestná činnosť sa vyskytuje o väčších mestách. Stopovanie sa neodporúča.

Zdravotná starostlivosť: Úroveň služieb zdravotných zariadení v Lesothe je pomerne nízka. Jediná nemocnica je v hlavnom meste. V prípade, že to situácia dovoľuje, odporúčame vyhľadať zdravotnú pomoc v Juhoafrickej republike. Lesotho patrí medzi krajiny s vysokým výskytom epidémie HIV/AIDS. Nakazených je takmer štvrtina jej dospelého obyvateľstva. Vzhľadom na vysokú nadmorskú výšku sa v Lesothe nevyskytuje malária. Potrebné je chrániť si zrak a pokožku pred účinkami intenzívneho slnečného žiarenia. V zimnom období resp. vo vyšších polohách treba starostlivo zvážiť teplé oblečenie. Na pitie odporúčame používať len balenú stolovú vodu. Zásadne neodporúčame kúpanie v stojatých vodách. Niekedy sa odporúča očkovanie proti tetanu.  

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Doprava

Cestná: Pri cestách autom je vyžadovaný medzinárodný vodičský preukaz. V Lesothe sa jazdí po ľavej strane vozovky. Cesty nie sú príliš udržiavané a niektoré miesta sú dostupné len vozidlami s náhonom na všetky 4 kolesá. Zvyčajne je lacnejšie prenajať si auto v Juhoafrickej republike a prejsť s ním do Lesotha. Na prekročenie hranice je ale potrebné povolenie od prenajímateľa, niektoré spoločnosti si za to účtujú poplatok. Lesotho má požičovne áut v Maseru a na medzinárodnom letisku Moshoeshoe I. Šoférovanie v Lesothe, s mnohými serpentínami, strmým terénom a nepriaznivým počasím môže byť náročné. Budujú sa nové cesty a tie staré sa modernizujú, mnohé sú financované čínskymi banskými spoločnosťami a projektom Highlands Water Project. Pri odlete z Lesotha sa platí letiskový poplatok.

Železničná: V Lesothe neexistuje osobná železničná doprava. Funguje autobusová doprava, ktorá spája väčšie mestá, je však veľmi pomalá a cestovný plán je nepredvídateľný. Možno využiť prepravu dohodou s miestnymi obyvateľmi, kde sa vyžaduje menší finančný príspevok. V krajine fungujú autobusy, zdieľané taxíky a minibusy. Odchody spojov sú prevažne v dopoludňajších hodinách. Najobľúbenejším spôsobom prepravy domácich je chôdza.

Letecká: Letecké spojenie existuje z alebo do Maseru, ale lacnejšie je letieť do Juhoafrickej republiky a tam si prenajať auto. Letecká spoločnosť Airlink lieta denne medzi Johannesburgom a medzinárodným letiskom Moshoeshoe I, 21 km južne od Maseru.

Musíte vidieť

Lesotho je ideálne miesto pre trekking.

Maseru - hlavné mesto, postavilo svoju prvú dláždenú cestu v roku 1947.  Tomu zodpovedá aj súčasnosť: kľudné, malé, ospalé miesto.

Thaba-Bosiu - najdôležitejšie historické mesto v krajine, bývalá horská pevnosť, vďaka svojej polohe nikdy nebola dobytá.

Teyateyaneng - 30 km SV od Maseru, centrum tradičného umenia a výrobkov.

Mokhotlong - 270 km od Maseru je miestom,  odkiaľ sa začínajú výstupy do hornatej oblasti Drakensberg.

Quthing - 130 km od Maseru, rozložené nad roklinou rieky Orange. V miestnom Masitise Cave House uvidíte dinosaurie stopy staré 180 miliónov rokov.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa