NA CESTÁCH Keď mačky pracujú

2010-03-19 15:00:00 |   |    | 

JAPONSKO/ video - Láska Japoncov k zvieratám vykryštalizovala v Tokiu do módneho výkriku v podobe kaviarní, v ktorých živé mačky "pracujú" ako spoločníčky...



Na tom, že sa takáto myšlienka ujala práve v Japonsku nie je nič zvláštne, pretože tretina Japoncov žije osamotene a pocit samoty je v tejto krajine najrozšírenejší na svete. 

 

Za pol hodiny pobytu v obkolesení mačiek zaplatíte 500 jenov (JPY) , za každých ďalších desať minút je to 150 jenov. Servírujú sa nápoje ako káva, čaj, šťavy, dostane aj pivo. Nepodáva sa však jedlo. Svoje vlastné mačky si priniesť nemôžete.

Mačky, ktoré v kaviarni pracujú, majú od jedného do troch rokov. Pred samotným stykom so zvieraťom si musíte umyť ruky zvláštnym mydlom a liehom.

Nápad sa do Japonska dostal z taiwanskej metropole Taipei, odkiaľ sa preniesol do Ósaky a ďalších miest. Len v Tokiu nájdete vyše dvadsať takýchto zariadení.

Čo spôsobuje, že Japonec platí 500 jenov za to, aby si mohol dať kávu v spoločnosti mačiek? Podľa Mariko Nakamuro, majiteľky mačacej kaviarne Neko JaLaLa (Neko Cafe), sú dôvody rôzne.

V mnohých japonských domoch je chovanie domácich zvierat zakázané, a tak si milovníci týchto maznáčikov musia takúto spoločnosť hľadať na iných miestach, nezanedbateľný je aj pocit uvoľnenia a pohody z ich prítomnosti.

Kaviareň Neko JaLaLa otvorila jej majiteľka v štvrti Akihabara, ktorá je mekkou technológie, seriálov manga a videohier, tento rok v januári, ale chystá otvorenie ďalšej, v univerzitnej štvrti. Podľa jej slov dnes chodí k nej denne tak 30 až 50 hostí, cez víkend asi 60. Niektorí prichádzajú dvakrát až trikrát týždenne a už majú svoje favoritky.

Zákazníci sú zo všetkých vekových kategórií, od dospievajúcich až po sedemdesiatnikov, muži aj ženy. Cez obed zaskočia aj „okravatovaní“ mladí muži, čo si majiteľka vysvetľuje stresom v práci. S mačkami sa podľa nej cítia uvoľnenejšie, než ako by sa cítili napríklad so psami, ktorí si vyžadujú stálu pozornosť, zatiaľ čo mačky nie.

 

Zdroj/autor: efe,čtk,drom

VIDEO Kaviareň Neko JaLaLa



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa