Námestovo

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Námestovo



 

Oblasť dnešného Námestova bola obývaná už v praveku. Súvislejšie osídľovanie severnej časti Oravy sa uskutočňovalo od polovice 16. storočia, keď nastala zmena vo vlastnícko-právnych pomeroch tohto regiónu. Oficiálne bola osada Námestovo založená v roku 1557. Námestovský chotár v druhej polovici 16. storočia tvorili husté lesy s neveľkými pustatinami, na ktorý sa usadili prví osadníci. Živili sa chovom dobytka, lovom a drevorubačstvom.

Námestovčania podľa donačnej listiny založili aj farnosť, školu a postavili tu drevený kostol, Námestovo sa tak stalo nielen kultovým strediskom, ale začalo sa formovať aj ako významné hospodárske centrum tejto časti Oravy. Sľubný rozvoj však zabrzdila protireformácia a prechod litovského oddielu vojsk poľského kráľa Jána Sobieskeho v roku 1683.

Dedina spustla, znížil sa počet obyvateľov. Niektorí zahynuli v bojoch, iní v nemocniciach a od hladu a mnohí utiekli. Až v roku 1690 nastalo zlepšenie, ktoré súviselo s pôsobením grófov Erdödyovcov na Orave. Zamedzili sťahovaniu ľudu znížením poplatkov a dávok. Usilovali sa o zvýšenie životnej úrovne dedín a zakladali nové dediny v severozápadnej časti Oravy.

Začiatok 18. storočia bol významný pre Námestovo predovšetkým v tom. že Oravci v roku 1728 získali od uhorského snemu výsadu na obchod s plátnom. Práve v Námestove a jeho okolí dosiahla výroba plátna a obchod s ním veľký rozsah. Námestovo v 18. storočí sa definitívne formovalo ako významné trhové stredisko hornej Oravy. Mestotvorným faktorom bol aj obchod s drevom.

Výhodná poloha Námestova na významnej obchodnej (soľnej) ceste do poľských trhových miest bola jedným z rozhodujúcich faktorov hospodárskeho rozvoja, ktorý v 18. storočí vyústil do prerodu poddanskej dediny na mestečko. Túto skutočnosť kodifikovala Námestovu panovníčka Mária Terézia dňa 14. júna 1776 vydaním mestského trhového privilégia. Po udelení mestských výsad zaznamenalo Námestovo podstatný hospodársky a spoločenský vzostup.

Druhá svetová vojna zanechala mesto výrazne spustošené, bolo zničených približne 60 % domov. Ďalšiu výraznú zmenu v charaktere mesta predstavovala výstavba Oravskej priehrady, kedy došlo k zatopeniu dvoch tretín mesta vrátane historického centra.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Námestove.

 

PARKOVANIE

V Námestove sa nachádza niekoľko parkovísk rozdelených do zóny A1, A2 a A3, ktoré sú riadne označené tabuľami. Tie obsahujú aj podrobný návod na platbu parkovného. Vo všeobecnosti však platí, že najjednoduchší spôsob platby je cez SMS. V tomto prípade je potrebné zaslať SMS v tvare skratka mesta, t.j. NO; číslo zóny, v ktorej parkujete (A1, A2, A3); a EČV automobilu, napríklad NO A1 BL123CD. Správu v takomto tvare zašlite na skrátené číslo 2200 a svoj parkovací lístok obdržíte v odpovednej SMS. Cena parkovného v zóne A1 a A2 je 0,50 EUR za 60 minút a v zóne A3 1 EUR za 60 minút (2019). 

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Námestove online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Historické jadro mesta sa nezachovalo – zatopila ho Oravská priehrada. Najvýznamnejšia pamiatka sa nachádza uprostred priehrady, na Slanickom ostrove umenia, slanický rímskokatolícky kostol Povýšenia sv. Kríža postavený v 18. storočí. V Námestove sa z 19. storočia zachovali drevené a murované plátennícke domy.

Oravská priehrada - okrem kúpania si tu môžete vybrať z rôznych vodných športov a navštíviť Slanický ostrov umenia uprostred.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Zuberec - leží v Studenej doline. Do Západných Tatier odtiaľto vedú viaceré turistické chodníky, ktoré sú rozdelené podľa náročnosti. Medzi tie najľahšie patria Machy, Juráňova dolina, Kvačianska a Prosiecka dolina, Osobitá – Lúčna. Medzi stredne náročné patria Roháčske plesá, Sivý vrch, Rakoň – Lúčna  a Brestová. Veľmi náročné (namáhavé) trasy sú Ostrý Roháč, Tri kopy a Baníkov.

Múzeum oravskej dediny v Zuberci - reprezentuje tradičnú kultúru, architektúru a bývanie tejto oblasti. Nájdete tu mnohé drevené zrubové domčeky, dom bezzemka, remeselníkov a sakrálne pamiatky typické pre túto oblasť.

Brestovská jaskyňa - je príbytkom unikátnych živočíchov. Pohyb návštvníkov je po náročnejšom teréne a strmých schodiskách, roštoch a stúpačkách, viackrát priamo nad hladinou priezračného podzemného potoka, vstup si treba vopred zarezervovať.

Františkova huta - železiareň z roku 1836, ľudovo nazývaná hámor, spracovávala železnú rudu okolitých baní v Juráňovej doline, Zuberci, Habovke či Malatinej. Po zmene spoločenských pomerov a zrušení poddanstva železiareň v roku 1863 zanikla.

Dolný Kubín - je vstupnou bránou na Oravu. Narodili sa tu alebo pôsobili viaceré osobnosti, ktoré zasiahli do rozvoja slovenskej kultúry.

Bobrova raľa - tradičná zástavba hospodárskych dvorov charakteristická pre strednú Oravu bola vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Väčšina objektov v Podbieli už nie je trvalo obývaná, ale viaceré slúžia na rekreačné účely.

Múzeum kávy Oravakafe - v obci Krušetnica rozpráva príbeh kávovníkového zrnka od jeho počiatku až po lahodný koniec. Popri starých mlynčekoch, kávovaroch a hrnčekoch najviac návštevníkov zaujíma najväčšia mozaika z kávových zŕn na svete.

Sedliacka Dubová – už trikrát vyhrala v kategórií obce v "Súťaži o najkrajšie mesto a obec Slovenska". Navštíviť môžete romantickú zrúcaninu barokového kostola sv. Kozmu a Damiána z roku 1736. Súčasťou kostola je staršia renesančná veža pôvodného kostola z roku 1642. Ďalšou pamiatkou je rímskokatolícky kostol sv. Michala archanjela, neogotická stavba z konca 19. storočia.

Oravský hrad - stojí na strmom vápencovom brale nad obcou Oravský Podzámok. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z 13. storočia. Postupným budovaním a prestavbami sa stal dokladom rôznych stavebných štýlov, od románskeho slohu, cez gotiku, renesanciu, baroko až po romantizmus. Návštevníci môžu v jeho priestoroch vidieť obnovenú prírodovednú a etnografickú expozíciu, výstavu zbraní a mnoho iných zaujímavostí.

Múzeum šľachtických kočiarov a saní - najrozsiahlejšia zbierka kočiarov a saní na Slovensku je situovaná priamo pod Oravským zámkom. V múzeu sa nachádza 21 exkluzívnych exponátov v pôvodnom, ale hlavne renovovanom stave.

Meander Park Oravice - leží neďaleko Tvrdošína, obklopený Západnými Tatrami,  Skorušinskými  vrchmi a Oravskou Magurou. Všetky bazény v stredisku používajú prírodnú termálnu vodu s blahodarným účinkom, ktorá vyviera z hĺbky 1 611 metrov. Termálna voda je mineralizovaná s vysokým obsahom železa. Návštevníci tu nájdu na rozlohe 1 545 m² veľký športovo – relaxačný bazén, veľký a malý relaxačný bazén, ochladzovací bazén, tobogan a whirpool bazény (32-34°C).

Rio de Klin - na kopci Grapa nad obcou Klin totiž stojí takmer identická kópia svetoznámej sochy Krista z brazílskeho Ria. Meria 9,5 metra, spolu s podstavcom váži 23 ton a jej autorom je miestny ľudový rezbár Peter Ganobjak. Klinský Kristus stojí v nadmorskej výške 686 metrov a je otočený smerom k priehrade a lesom, akoby chcel ochraňovať celú Oravu. Z tohto nádherného miesta však dovidíte za dobrého počasia aj do susedného Poľska.

Hviezdoslavova hájovňa - nádherné miesto v Oravskej Polhore pod majestátnou Babou horou je spojené s osobami dvoch významných predstaviteľov slovenskej literatúry. Tunajšiu hájovňu totiž navštevoval Pavol Országh Hviezdoslav a v roku 1904 sa v nej narodil prozaik Milo Urban.

 

INTERNET

https://www.namestovo.sk/

http://namestovo.info/

https://namestovo.virtualne.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste. Okrem aktuálneho diania tu nájdete tiež informácie o meste, jeho históriu, alebo fotogalériu. Pomôže vám tiež zorientovať sa vďaka prehľadnej mape ulíc so zobrazením úradov, inštitúcií, škôl a športovísk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa