U susedov - kam na výlet

Jar v Maďarsku: Týchto 6 botanických záhrad vás opantá krásou i vôňou

2024-03-24 00:00:00 |

V čase, keď sa jar v Maďarsku neodvratne blíži, 35 botanických záhrad v krajine ožíva kaleidoskopom farieb a vôní. Záhrady sa prebúdzajú a stávajú útočiskom, v ktorom kvety kvitnú s bezkonkurenčnou eleganciou a vytvárajú obraz zasnenej romantiky. Pre návštevníkov zo Slovenska môžu byť tieto arboréta príjemným prekvapením a dokonalým doplnkom prehliadky Budapešti, pobytu v maďarských kúpeľoch či dovolenky pri Balatone.

Viac článkov

Vroclavský palác slúžil kráľovi. Dnes v ňom sídli rozsiahle múzeum

Vroclavský palác slúžil kráľovi.
2022-08-25 12:00:00

Zo Žiliny sa dostanete autom do Vroclavy za štyri hodiny a z Popradu za päť. Ak teda máte chuť na víkendový výlet, toto poľské mesto je naň ako stvorené. Jedným z hlavných lákadiel je Kráľovský palác, ktorý v minulosti slúžil pruskému panovníkovi. Dnes v ňom okrem nádhernej architektúry uvidíte aj zaujímavé výstavy tunajšieho múzea. viac »

Národný park Krkonoše - nádherná tundra v srdci Európy

Národný park Krkonoše -
2022-08-20 00:00:00

Že si neviete predstaviť výlet do nehostinnej tundry a navyše v strede Európy? Poďte zistiť, že práve tu si dosýta vychutnáte prechádzky chránenou prírodou, spoznáte čo–to z histórie, dobre si zabicyklujete a keď budete mať šťastie, možno stretnete aj ochrancu tejto krajinnej oblasti, bájneho Krakonoša. Národný park Krkonoše je viac ako len najvyšší vrch Českej republiky – Sněžka. viac »

Kecskemét - mesto marhúľ a skvelej barack pálenky

Kecskemét - mesto marhúľ
2022-08-18 03:00:00

Keď sa vyberiete na výlet do Budapešti autom, naplánujte si aj nejaké výlety v okolí. Mesto Kecskemét sa nachádza približne hodinu jazdy z centra maďarskej metropoly. Táto oblasť bola osídlená už pred 5000 rokmi. Vždy sa tam darilo poľnohospodárom, ktorí sa zaslúžili o rozvoj celého regiónu. viac »

Reblauský expres - jeden z najpopulárnejších turistických vlakov v Rakúsku

Reblauský expres
2022-08-08 12:00:00

Premýšľate, kam sa najbližšie vybrať na výlet a kde by ste zažili niečo netradičné? Vyskúšajte jazdu na jednom z najpopulárnejších turistických vlakov v Rakúsku - Reblauským expresom (Reblaus Express). Tento nostalgický zážitkový vlak premáva na severe Dolného Rakúska, pri hraniciach s Českou republikou medzi mestečkami Retz a Drosendorf. Jazdou po tejto jedinečnej trati môžete spoznať najkrajšie miesta tamojšieho regiónu. viac »

Čas zastaviť sa a užívať si: Viedenské kaviarne boli obývačkou umelcov, dnes lákajú turistov

Café Sperl
2022-08-04 12:00:00

Chodili tam Sigmund Freud, Andy Warhol i Gustav Klimt. Všetci trávili nespočetné hodiny vo viedenských kaviarňach. Dôvod je ľahko pochopiteľný: príchody a odchody, rituály a stretnutia s priateľmi a kolegami pomáhajú totiž vytvárať jedinečnú atmosféru. viac »

Čarovný kút Rakúska netradične: Vyberte sa na nostalgickú jazdu po úzkorozchodnej železnici

Waldviertelbahn je turistickou atrakciou
2022-07-30 12:01:00

Waldviertel, malebný región na severe Dolného Rakúska, rozprestierajúci sa pri hraniciach s Českou republikou máte možnosť spoznať aj netradičným spôsobom. Už 120 rokov sa týmto regiónom preháňajú parné lokomotívy po úzkorozchodnej železnici s rozchodom 760 mm - Waldviertelbahn. Nostalgické jazdy na tejto železnici môžete zažiť až do 1. novembra 2022. Na konci novembra sa uskutočnia ešte dve špeciálne adventné jazdy, a to 26 a 27. novembra 2022. viac »

Wachaubahn - vlakom cez najkrajšie údolie Dolného Rakúska

Obľúbená je aj kombinácia
2022-07-24 14:00:00

Cestovanie vlakmi je efektívne, pohodlné a ekologické. Rastúci dôraz na udržateľnosť a obavy z dopadov dopravy na životné prostredie a vysoké ceny pohonných hmôt spôsobili, že stále viac ľudí volí k cestovaniu železnicu. A nielen k ceste za prácou, ale aj na dovolenku či výlety. V Dolnom Rakúsku prevádzkujú niekoľko železničných úsekov, kde premávajú nostalgické vlaky, voziace turistov nádhernými kútmi tohto regiónu. Železničky Wachaubahn, Reblaus Express či Waldviertelbahn sa stali obľúbenou turistickou atrakciou. Poďte sa s nami previezť na jednej z nich po najkrajších častiach Dolného Rakúska. viac »

Leto u susedov: 5 originálnych výletných lokalít v Dolnom Rakúsku

Rax
2022-07-17 13:00:00

Letná sezóna je v plnom prúde, prázdniny takisto. Ak hľadáte cestovateľské tipy na predĺžený víkend či kratší výlet neďaleko Slovenska, Dolné Rakúsko je tým správnym cieľom. Očakávať môžete ľahké i náročné túry, útulné chaty, nádherné výhľady, kvalitné služby, divokú prírodu a najmä originálne výletné miesta. Prinášame vám 5 skvelých tipov na výlety počas leta do dolnorakúskeho regiónu. viac »

České more Lipno - dokonalé miesto na zážitkovú dovolenku

České more Lipno -
2022-07-14 00:00:00

Keď sa povie Lipno, tak môžeme doplniť - najväčšia česká priehrada, originálna 'Stezka korunami stromů', ktorá bola prvá svojho druhu v Čechách, ale aj mestečko na polostrove, ako sa zvykne hovoriť Frymburku. Čo z toho však zabaví a zláka prázdninujúce deti? Z Lipna vyberáme pár tipov, ktoré vám doprajú dovolenkový aktívny oddych a deťom prázdninové zážitky, o ktorých zaručene porozprávajú aj spolužiakom po prázdninách v škole. viac »

Na potulkách Velkopoľskom: Prvé hlavné mesto, legendárna Poznaň a ešte omnoho viac

Na potulkách Velkopoľskom: Prvé
2022-06-26 00:00:00

Región v severozápadnom Poľsku sa pýši mnohými cennými historickými pamiatkami. Nájdete tu napríklad prvé hlavné mesto krajiny, krásne zámky a aj najstaršie železničné depo parných lokomotív. viac »

Skvelý tip pre milovníkov histórie: Vo východných Čechách je až deväť kráľovských miest

Hradec Králové, labské parníčky
2022-06-14 06:00:00

Deväť miest, ktoré až na jednu výnimku ležia vo východných Čechách, spája nielen spoločná história, ale aj vzájomná spolupráca na propagáciu turistickej ponuky pre domácich aj zahraničných návštevníkov. Dvůr Králové nad Labem, Hradec Králové, Chrudim, Jaroměř, Mělník, Nový Bydžov, Polička, Trutnov a Vysoké Mýto patrili v minulosti českým kráľovnám. viac »

Zámok Wenckheim - utajený klenot Maďarov

Zámok Wenckheim - utajený
2022-06-12 00:00:00

V Maďarsku nájdete okrem dobre známych hradov a zámkov aj niekoľko utajených klenotov. Jeden z nich sídli v Szabadkígyóse, kde je nepochybne najkrajšou historickou pamiatkou. V čase svojho dokončenia bol najmodernejšou stavbou svojho druhu, no i po rokoch púta pozornosť vďaka dômyselnému prevedeniu komnát a romanticky pôsobiacemu priečeliu. Po veľkej rekonštrukcii ho nedávno znova sprístupnili pre verejnosť. viac »

Nenápadný kostol ukrýva hotové poklady: Tieto diela môže Česku závidieť celý svet!

Nenápadný kostol ukrýva hotové
2022-05-29 12:30:00

Neveľká obec Kunratice u Cvikova ukrýva obrovský poklad. Miestni sklári totiž spojili sily s tunajším kňazom a starému kostolu vdýchli nový život. V svätostánku inštalovali vzácne umelecké diela zo skla, kvôli ktorým tam teraz okrem veriacich mieri aj množstvo turistov. Popri nádherných výtvoroch svetoznámych osobností obdivujú aj monštranciu pre pápeža či jeden veľkonočný poklad. viac »

OBRAZOM zo strednej Moravy: Ľudovú kultúru najlepšie spoznáte v Hanáckom múzeu v prírode

Hanácky skanzen
2022-05-29 10:00:00

Mesto Olomouc je centrom Hanej, etnografickej a významnej poľnohospodárskej oblasti s vlastným nárečím aj zvykmi. Ak vás zaujíma ľudová kultúra a tradície, rozhodne nevynechajte návštevu Hanáckeho skanzenu v obci Příkazy. viac »

Nádherná dominanta Salzburgu: 10 zaujímavostí o Katedrále svätého Ruperta a Virgila

Nádherná dominanta Salzburgu: 10
2022-05-26 12:00:00

Prechádzka centrom Salzburgu vás prenesie o niekoľko storočí dozadu. V jeho uličkách sa podarilo uchovať pôvodnú atmosféru, takže jeden historický skvost bude striedať druhý. Medzi najväčšie klenoty patrí katedrála, ktorá je situovaná priamo na námestí s ďalšími vzácnymi budovami. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa