U susedov - kam na výlet

Pýcha českých vôd je na Šumave: Čierne jazero patrí k tým najväčším z dielne prírody

Pýcha českých vôd je
2022-04-14 12:00:00

Šumavskej prírode by sme spokojne mohli dať i prívlastok divoká. Prechádzate tu hlbokými lesmi, dokonca pralesmi. Dýchate vzduch na horských lúkach. Okolie sa vám odráža v hladinách jazier, ktorých výnimočnosť „korunuje“ ľadovcový pôvod. To najväčšie z ôsmich tunajších pokladov dostalo meno Čierne jazero. Temný názov naznačuje jeho tajomnosť, no známym faktom je, že sa jedná o najväčšie prírodné jazero u našich západných susedov. viac »

České pamiatky rušia mimoriadne opatrenia: Tešiť sa môžete aj na zaujímavé novinky

Hrad Zvíkov
2022-03-31 07:00:00

Pamiatky v správe Národního památkového ústavu otvorili po dvoch rokoch sezónu bez oneskorenia a bez nutnosti nosenia respirátorov v priestoroch pamiatkových objektov. Sprievodným programom roku 2022 je Rok šľachtických slávností. viac »

Potešte na dovolenke všetky zmysly: 3 tipy na top gastrozážitky na Olomoucku

Šalát a ochutnávka syrových
2022-03-30 12:00:00

Ak hľadáte ideálne miesto na výlet či dovolenku v zahraničí, no nechce sa vám cestovať veľmi ďaleko, rozhodne by ste mali zvážiť čarovný Olomouc a jeho okolie. Len dve hodinky od Slovenska si môžete užiť zaujímavé historické pamiatky, nádhernú prírodu, skvelý relax, ale aj vyberanú gastronómiu. My sme za vás ochutnali to najzaujímavejšie. viac »

Jedinečná klíma a liečivé pramene: V Karlovej Studánke je vraj najčistejší vzduch v Čechách

Horské kúpele Karlova Studánka
2022-03-23 12:00:00

Nadýchnuť sa čerstvého vzduchu je dnes doslova liekom - pre telo aj dušu. Takúto medicínu si môžete dať predpísať i v Moravskosliezskom kraji. V okrese Bruntál nájdete kúpele, kde je vraj najčistejší vzduch v Čechách. Horské kúpele Karlova Studánka klímou konkurujú aj Alpám. viac »

Veľkonočné trhy na zámku Schloss Hof: Privítajte jar v imperiálnom prostredí

Veľkonočné trhy na zámku
2022-03-17 08:00:00

Svieže jarné obdobie, ktoré prekypuje pestrosťou, je priam ideálne na návštevu zámockého areálu Schloss Hof. Vychutnať si tu môžete krásu prebúdzajúcej sa prírody, neopakovateľný pôvab barokového prostredia i starostlivo pripravenú programovú ponuku. viac »

Na výlete k susedom: Poľská Poznaň ponúka pútavú históriu aj gastronomické pochúťky

Poznaň, Poľsko
2022-03-14 12:30:00

Zima a jar sa z cestovateľského hľadiska nesú skôr v znamení spoznávania miest a susedných krajín. Skvelou voľbou na predĺžený víkend je výlet do Poznane. Cestu do poľskej metropoly hudby a hospodárstva si môžete skrátiť jednodňovou zastávkou vo Vroclave. Odtiaľ sú to už do vášho cieľa len dve hodiny. Potom sa môžete pripraviť na pútavú históriu, gastronomické pochúťky a iné zaujímavosti. viac »

Kedysi mu podľahla slávna diva, dnes si Stráž nad Nežárkou získava davy turistov

Zámok Stráž nad Nežárkou
2022-03-12 12:00:00

Južné Čechy sú posiate rozprávkovými sídlami dávnych pánov. Čo by ste ale povedali na to, navštíviť miesto, kde je stále cítiť určitú tajuplnosť a kde svoju stopu zanechala jedna z najvýraznejších majiteliek zámku? Komnatami neznejú žiadne trilkovania šľachtických paničiek, ale opernej speváčky a tiež jej žiačky. Na zámku Stráž nad Nežárkou spoznáte najväčšiu expozíciu venovanú dive Eme Destinnovej. viac »

Čiernomorská perla Odesa uchránila svoje poklady pred Hitlerom: Zopakuje sa história?

Smutný pohľad na dnešnú
2022-03-11 12:00:00

Už dva týždne Ukrajina čelí barbarskému útoku ruských vojsk, ktoré sa pri bombardovaní a ostreľovaní nevyhýbajú ani civilným cieľom. Popri množstve ľudských obetí medzi bezbrannými civilistami už boli nenávratne zničené aj niektoré objekty a predmety ukrajinského kultúrneho dedičstva. Najhoršieho sa obáva aj nádherná Odesa. viac »

Údolie Gastein - štyri lyžiarske strediská a vyše 200 kilometrov upravených zjazdoviek

Bad Gastein
2022-03-06 12:00:00

Nestihli ste túto zimu vybehnúť niekam na lyže? Nevadí, máme pre vás skvelý tip, kde stále nájdete dostatok snehu, skvelé služby aj rôzne atrakcie. Tým miestom je údolie Gastein v Salzbursku, ktoré disponuje hneď štyrmi navzájom prepojenými strediskami nad tamojšími mestečkami Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein a Sportgastein. viac »

Zámok Lysice - nádherný tip na výlet len kúsok od Brna

Zámok Lysice
2022-03-05 12:00:00

Región obľúbenej Južnej Moravy, to je hneď niekoľko turistických tipov. V okrese Blansko majú jaskyne Moravského krasu „za suseda“ napríklad zámok s jedinečnou krytou pergolou a vlastným záhradníctvom. viac »

Matka Vlasť bola najvyššou sochou sveta: Dnes sa musí pozerať, ako jej synovia a dcéry umierajú

Monument Matka Vlasť
2022-03-01 13:00:00

V týchto ťažkých chvíľach pre Ukrajincov sa ešte viac ako inokedy utiekajú k symbolu svojej domoviny, k národnej soche „Matka Vlasť“. Tento najznámejší symbol Kyjeva je jednou z najväčších sôch na svete a vypína sa na vysokom pahorku na pravom brehu Dnepra. viac »

Kyjev uprostred vojny: Uvidia ešte niekedy turisti tieto poklady?

Kyjevsko-pečerská lavra
2022-02-26 13:00:00

Vojny a ozbrojené konflikty medzi znepriatelenými stranami predstavujú obrovskú hrozbu pre životy obyvateľov, ale aj pre pre zachovanie vzácneho kultúrneho dedičstva, ktoré formuje ich národnú identitu. Poškodenie či úplné zničenie sa často týka hnuteľných i nehnuteľných pamiatok, múzeí, knižníc, archívov, cirkevných stavieb, hradov, zámkov či palácov, ale prejavuje sa aj formou rabovania kultúrnych predmetov vnímaných ako vojnová korisť. Ukrajina bohužiaľ zrejme nebude výnimkou. viac »

Slávny Santini zmenil podobu Čiech: Geniálny architekt kúzlil s číslami aj vodou

Kláštor Plasy
2022-02-26 12:00:00

Každý kút, portál aj okno či schodisko v Santiniho stavbách návštevníkov uchvacujú. Práve nekonvenčný prístup a zmysel pre detail vedú niektorých jeho obdivovateľov až k presvedčeniu, že nechcel iba budovať pôsobivé stavby, ale že všetky ich neobvyklé prvky majú nejaký skrytý účel a tajomné posolstvo. viac »

Semmeringbahn - prvá vysokohorská železnica na svete

Semmeringbahn - prvá vysokohorská
2022-02-24 07:00:00

Rakúsky Semmering si väčšina z nás spája so skvelou lyžovačkou. Práve toto miesto však v minulosti prepisovalo dejiny dopravy, keď tu bola vybudovaná prvá vysokohorská železnica na svete. Odviezť sa na nej môžete aj vy. viac »

Rekord na dosah: Najdlhší visutý most na svete bude v Českej republike

Rekord na dosah: Najdlhší
2022-02-22 12:00:00

Horský rezort Dolní Morava sa rozhodol svojim návštevníkom priniesť jedinečný zážitok. Visutý most s titulom Sky Bridge 721 bude preklenovať údolie vo výške 95 metrov a dĺžke 721 metrov. Prvým návštevníkom z radov verejnosti sa otvorí už na jar roku 2022. viac »


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa