U susedov - kam na výlet

Kostoly na Broumovsku - nová národná kultúrna pamiatka Českej republiky

Bezděkov
2022-02-14 06:00:00

Súbor barokových kostolov v okrese Broumov vo východných Čechách sa stane od júla tohto roku národnou kultúrnou pamiatkou. Rozhodla o tom česká vláda. viac »

Romantika po česky: Týchto 8 miest si užijú všetci zamilovaní

Červená Lhota
2022-02-13 12:00:00

Valentín je za dverami, no zamilovaní môžete byť po celý rok! Radi vám preto dáme tipy, ktoré môžete využiť aj neskôr na jar alebo v lete. Je jedno, či je práve 14. február, alebo napríklad výročie vášho prvého rande! Láska nemá hranice... viac »

Čarovné kúpele Priessnitz: V srdci Jeseníkov lieči voda aj dokonale čistý vzduch

Čarovné kúpele Priessnitz: V
2022-02-09 12:00:00

Kde bolo, tam bolo, bola raz v Olomouckom kraji, v objatí vrchov pohoria Jeseníky, jedna malá osada. Tu príroda a horský vzduch zrodila živú vodu. I využil jej pôsobenie jeden laik, ktorý sa neskôr stal uznávaným lekárom a zakladateľom vodoliečby, dovtedy svetom nepoznanej. Neberieme vás do rozprávky, berieme vás na miesto, kde voda lieči, do kúpeľov Priessnitz. viac »

V Čechách sprístupnili chatu spisovateľa Bohumila Hrabala: V prvý deň prilákala davy ľudí

Chata Bohumila Hrabala
2022-02-05 12:00:00

Stovky záujemcov pricestovali v sobotu na prehliadku bývalej chaty jedného z najznámejších českých spisovateľov Bohumila Hrabala, ktorú po prvý raz otvorili pre verejnosť. TASR prevzala túto informáciu od denníka Právo. viac »

Zima v Českej republike: Sem sa vyberte na najkrajšie prechádzky

Brtnické ľadopády
2022-01-29 08:01:00

Hľadáte tip na krásny zimný výlet do prírody? Potom pre vás máme miesta, ktoré nie sú nejako zvlášť ďaleko od ľudských sídiel, a kam sa dostanete najlepšie pešo. Navyše mrazy kúzlia každoročne zaujímavé útvary v podobe ľadových kvapľov na skalách aj v ich vnútri. Stačí si vybrať, a potom hurá na výlet! viac »

Terezín - český symbol utrpenia nevinných

Terezín
2022-01-27 07:30:00

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý má pripomínať utrpenie šesť miliónov židov počas druhej svetovej vojny. Dátum bol zvolený preto, že 27. januára 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvienčim-Brzezinka). Symbolom utrpenia nevinných je však aj české mesto Terezín. viac »

Jože Plečnik – architekt, ktorý premenil Pražský hrad a Lány na rezidencie českých prezidentov

Praha
2022-01-23 12:00:00

Slovinský architekt Jože Plečnik sa na prianie prezidenta T. G. Masaryka stal prvým oficiálnym architektom Pražského hradu a výrazne ovplyvnil jeho podobu. Od jeho narodenia dnes uplynulo 150 rokov. Poďte sa vybrať po jeho stopách nielen po Hradčanoch, ale aj do rezidencie prezidentov v Lánoch a ku kostolu na pražských Vinohradoch, ktorý patrí k najpôsobivejším Plečnikovým stavbám. viac »

Rakúske Korutánsko - skvelá voľba pre milovníkov slnečných svahov a zimných športov

Nassfeld Millenium express
2022-01-19 12:00:00

Čakajú tu na vás kilometre lyžiarskych svahov, túry na snežniciach, jazdy na snežných skútroch aj kilometre sánkarských tratí. Navyše tu môžete lyžovať iba s jedným skipasom. viac »

Sněženky, machři a snowboarďáci: Kde sa nakrúcali zimné filmové komédie?

Jizerské hory
2022-01-14 12:00:00

Vydrž, Prťka, vydrž! Je to sice dál, ale zato horší cesta. Tento způsob zimy zdá se mi býti poněkud nešťastný. Tieto a ďalšie obľúbené hlášky z filmového plátna prezrádzajú, že tentoraz sa vyberieme po stopách filmu Sněženky a machři – a kam inam ako do Krkonôš? S novšími zimnými komédiami však nahliadneme aj do Jizerských hôr a dokonca až na Slovensko. viac »

Schönbrunn - jeden z najúžasnejších zámkov sveta len na skok od Bratislavy

Zámok Schönbrunn
2022-01-06 00:00:00

Zámok Schönbrunn je hlavnou atrakciou Viedne. Jeho názov sa odvodzuje od prameňa, ktorý je v parku stále k videniu. Traduje sa, že kto sa z neho napije, mal by do roka a do dňa skrásnieť. Ak by to však aj neplatilo, návšteva jedného z najvýznamnejších barokových šľachtických sídiel sveta rozhodne stojí za to. viac »

Vianoce nám spríjemnilo množstvo obľúbených rozprávok: Spoznajte miesta, kde sa nakrúcali

Švihov
2022-01-05 13:00:00

Na obľúbené, nestarnúce rozprávky sa už pozerajú celé generácie Čechov aj Slovákov. Niektoré sa nakrúcali na všeobecne známych miestach, ale lokality iných zase nie sú tak dobre známe. Práve preto sme pre vás pripravili niekoľko tipov, kam zájsť s deťmi za rozprávkovými exteriérmi a zaručujeme, že ani vy sa nebudete nudiť, miesta sú to totiž priam rozprávkové. viac »

Symbolom novoročných osláv je sekt: Jeden z najobľúbenejších sa vyrába neďaleko Plzne

Tu sa rodia bublinky
2021-12-31 12:00:00

Na sklonku roka vás zoberieme na malú exkurziu do sveta bubliniek. A to konkrétne do centra výroby najobľúbenejšieho českého šumivého vína, Bohemia sektu, ktorý sa už takmer 80 rokov vyrába neďaleko Plzne. viac »

Dokonalá lyžovačka približne 1 hodinu a pol od Bratislavy? Určite sa vyberte do Dolného Rakúska.

Lyžovačka v Dolnom Rakúsku
2021-12-29 18:00:00

Výhodné, blízke, zamerané na zimnú zábavu pre rodiny i pre športovov a sprístupnené modernými lanovkami: Tak sa prezentujú lyžiarske a zimné turistické strediská vo Viedenských Alpách v Dolnom Rakúsku. Na pohodlný príjazd môžete využiť vlakové a autobusové spojenia. Ak túžite po čerstvom vzduchu, nádherných výhľadoch a pohyb v prírode, nájdete vo Viedenských Alpách pre seba tie správne destinácie. Lanovky ponúkajú jazdy a skipasy, ktoré si môžete objednať online za výhodných podmienok pre rodiny. V hostincoch a chatách sa podávajú miestne špeciality. Po krátkej ceste, najlepšie vlakom alebo autobusom, už stojíte na zjazdovke alebo na východiskovom bode príjemnej zimnej túry alebo túry na snežniciach. viac »

10 najlepších miest pre selfie v Českej republike

10 najlepších miest pre
2021-12-27 00:00:00

Selfies môžete milovať alebo nenávidieť, ale nemôžete im uprieť, že sú jednoducho fenomén a obľúbený suvenír z každej dovolenky. V Českej republike je našťastie dostatok miest, kde môžete nasledovať tento trend modernej doby. Selfie s Pražským hradom je skoro povinnosťou, výlet do hôr v Čechách alebo na Morave si žiada selfie v pozadí s hlbokými priepasťami, divokými vodopádmi alebo rozhľadňami. V Českej republike navyše takmer vždy narazíte na hrad či zámok, ktorý bude na vašich selfies vyzerať skvelo. viac »

Kam s deťmi na lyžovačku? Dolné Rakúsko je rajom na zimné zážitky pre rodiny.

Lyžovačka pre celú rodinu
2021-12-26 00:00:00

Pri výbere rodinnej lyžovačky je dôležité zvážiť, koľko možností ponúka pre všetkých jej členov. Prezradíme vám štyri tipy na strediská, ktoré sú vhodné na prvú lyžovačku s malými deťmi, s moderným technickým zabezpečením, ponúkajú rodinné vyžitie, zábavný zimný park s ihriskom a špeciálne vleky pre deti. Lyžiarske strediská Annaberg, Lackenhof-Ötscher, St. Corona am Wechsel a Göstling-Hochkar sú ideálnymi na prežitie radostných zážitkov na svahu s rodinou. Zároveň vám prezradíme jeden extra tip, na ktorý určite nezabudnete. viac »


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa