Slovensko – kam na výlet

Malebný Pominovec: V románskom kostolíku J. Krstiteľa býva iba jediná svätá omša za rok

Románsky kostolík sv. Jána
2017-06-15 12:00:00

Románsky kostolík sv. Jána Krstiteľa v katastri obce Sedmerovec v Ilavskom okrese postavili podľa odborníkov pravdepodobne v druhej polovici 12. až prvej tretine 13. storočia. Je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi tri najstaršie stavby v Trenčianskom kraji. viac »

Vraždenie neviniatok, posledný súd aj peklo: Slovenský kostol ukrýva poriadnu hrôzu

Kostol sv. Egídia v
2017-06-12 00:00:01

Kostol sv. Egídia v Poprade sa nachádza v strede námestia, ktoré nesie rovnaké pomenovanie. Je jeho najcennejšou stavebnou pamiatkou. Podľa slov Rastislava Hudeca z Mestskej informačnej kancelárie v Poprade, ktorá prevádzkuje jeho prehliadky, kostol nie je síce bohatý na inventár, ale návštevníkov zaujme výnimočnými nástennými maľbami. viac »

Úľava pred páliacim slnkom: 8 najkrajších historických parkov Slovenska

Arborétum Mlyňany
2017-06-09 00:00:00

Druhý júnový víkend bude na Slovensku tradične patriť parkom a záhradám či iným zaujímavým zeleným a historicky hodnotným lokalitám. V sobotu a nedeľu sa koná už IX. ročník celoslovenského podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad, počas ktorých nazriete aj za brány, ktoré bývajú bežne zatvorené. viac »

Tento štít by mal zdolať každý Slovák aspoň raz za život

Tento štít by mal
2017-06-01 08:00:21

Turistická sezóna klope na dvere a preto je už teraz ideálne poohliadnuť sa po nezabudnuteľnej dovolenke alebo predĺženom víkende, napríklad aj na Slovensku. Jednou z možností sú Vysoké Tatry, ktoré poskytujú množstvo nádherných výhľadov. Končiarov, ktoré sa oplatí navštíviť je niekoľko, ale iba jeden z nich je pre nás výnimočný. viac »

Lesný park v Banskej Belej

V Banskej Belej otvorili
2017-05-26 12:00:00

V obci Banská Belá otvorili v roku 2017 lesný park Belian určený pre rodiny s deťmi. Areál, za realizáciou ktorého stoja obecné lesy Banská Belá, ponúka náučné i zábavné stanovištia, výhľady či miesto pre oddych. viac »

Historické skvosty Holíča: Jeden z najstarších kostolov Slovenska aj krásny zámok

Kostol sv. Margity Antiochijskej
2017-05-23 12:00:00

Na Záhorí nájdeme viacero známych zaujímavostí ako napríklad Záhorská vínna cesta či skvelý Baťov kanál. Vidieť tu však môžeme aj niekoľko významných historických pamiatok. JK tým najcennejším patrí Kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch a Holíčsky zámok. viac »

Drevený kostolík učupený v tráve: Chrám v Jalovej podľa povestí trikrát prenášali

Drevený chrám v Jalovej
2017-05-03 12:00:00

Gréckokatolícky drevený chrám v obci Jalová v Sninskom okrese, ktorý je zasvätený sv. veľkomučeníkovi Jurajovi, bol postavený v 18. storočí. Podľa ústneho tradovania miestnych obyvateľov bol trikrát prenášaný a dnes ho počas omše navštevuje desať ľudí. viac »

Cesta do tajomného podzemia: V Nitre sprístupnili najstaršiu pivnicu

Pivnica z 12. storočia
2017-04-27 12:00:00

Nitrianske biskupstvo oficiálne ukončilo projekt rekonštrukcie Nitrianskeho hradu. Vybudovaním nového náučného chodníka a nového informačno-oddychového centra sa podarilo zlepšiť a doplniť chýbajúcu turistickú infraštruktúru. Najväčším prekvapením je však sprístupnenie najstaršej pivnice pod hradom. viac »

Oltár Majstra Pavla, vzácny kostol aj gotický most: Obec Dravce ukrýva mnoho vzácností

Obec Dravce
2017-04-25 12:00:00

Neveľká rozlohou, veľká významom, taká je východoslovenská obec Dravce. Nachádza sa tam skutočne mnoho pokladov kultúrneho dedičstva. Kostol, ktorý postavili križiaci alebo mnísi z rádu antonitov, vzácne ranogotické fresky v ňom, oltár z dielne Majstra Pavla z Levoče alebo jeden z najstarších mostov na Spiši, ktorý sa navyše dodnes používa... Len ťažko vybrať tú najväčšiu vzácnosť. viac »

OBRAZOM Slovenský kras vo svojej najkrajšej podobe

Zádielska tiesňava, Slovenský kras
2017-04-20 12:00:00

Vyzerá to tak, že sa na Slovensko opäť vrátila zima. Príroda nám však v uplynulých dňoch ukázala aj svoju veselšiu jarnú tvár, a tak si ju v týchto chladných dňoch pripomeňme aspoň obrazom. Napríklad fotografiami nádhernej Zádielskej tiesňavy v Slovenskom krase. viac »


Streda, 29. máj. 2024. Meniny má Vilma.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa