Múzeum v dome Edgara Allan Poea je unikátne

2011-11-10 17:10:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Skromný drevený domček, v ktorom býval slávny spisovateľ Edgar Allan Poe na konci svojho života po roku renovácií znovu otvorili. Nachádza sa v dnešnom Bronxe, no za Poeovho života to bola ešte dedina Fordham na okraji mesta New York. Vynálezca modernej detektívky, známy majstrovským stvárnením záhad a strašidelnej atmosféry, žil v domčeku v rokoch 1846 - 1849.



"Toto múzeum v dome je unikátne," povedal Neill Reilly, jeden z turistických sprievodcov po objekte. "Poe bol chudobný. Takže toto je múzeum človeka, ktorý patril do pracujúcej triedy," dodal.

Prostý príbytok má dve poschodia, malé izby a okná a nízke stropy. Je zariadený dobovým nábytkom, ale Poeovi patrilo len hojdacie kreslo a posteľ, na ktorej skonala jeho mladá manželka.

Autor množstva slávnych diel ako napríklad básne Havran, detektívky Vraždy v ulici Morgue či hororovej poviedky Jama a kyvadlo sa narodil v Bostone v americkom štáte Massachusetts. Do New Yorku sa nasťahoval v roku 1844 so svojou manželkou a zároveň sesternicou Virginiou, ktorú si vzal ako 13-ročnú a s jej matkou.

Virginia však ochorela na tuberkulózu a dva roky po príchode do mesta sa presunuli práve do Fordhamu, kde hľadali zdravšie prostredie. Jeho manželka však chorobe podľahla a v chalúpke zomrela.

Počas troch rokov, ktoré tam Poe strávil, napísal niekoľko diel. Medzi nimi je napríklad báseň Annabel Lee, ktorá je oslavou jeho milovanej ženy, či poviedka Súdok amontillada. Zomrel v októbri 1849 v prístavnom meste Baltimore po tom, ako ho našli pod vplyvom alkoholu a v delíriu oblečeného do cudzích šiat.

 

Zdroj/autor: sita, afp, drom

Foto: wikipedia, The Official Historic House Trust of New York City

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa