NA CESTÁCH Turistický Zanzibar ohrozujú drogy

2010-01-18 14:00:00 |   |    | 

ZANZIBAR/ video - Muž sa krčí v nedostavanej budove bez strechy a snaží sa nájsť žilu na svojej paži, aby mu mohol jeho priateľ vpichnúť heroín. Obidvaja patria medzi skupinu štyroch až šesťtisíc narkomanov na tanzánijskom ostrove Zanzibar.



Súostrovie Zanzibar s miliónom obyvateľov je známe skôr ako tropický raj pre turistov, než domov narkomanov. Ale vysoký počet nakazených vírusom HIV medzi narkomanmi ohrozuje populáciu všeobecne, pretože množstvo heroínu pašovaného cez východnú Afriku spôsobuje, že je táto droga ľahko dostupná.

„Zanzibar sa stal ostrovom s jednou z najväčších konzumácií heroínu. Podľa UNODC (Úrad OSN pre drogy a kriminalitu), sa celá východná Afrika stáva väčším tranzitným priestorom pre pašovanie narkotík medzi Afganistanom a Európou. Problémom je, že  tu máme viac ako 250 neoficiálnych prístavov, takže prenasledovanie pašerákov nie je jednoduché, vysvetľuje Mussa koordinátor pre rehabilitáciu narkomanov pri ministerstve zdravotníctva.

Jedna dávka sa meria na dĺžku nechta malíčka a predáva sa anonymne v uličkách z 19.storočia v Stone Towne. Jedna „kete“ bieleho prášku stojí približne tisíc tanzánskych šilingov (0,50 eura). Kete označuje zvitok alobalu s množstvom postačujúcim na jednu dávku, teda si 0,20 g.

Odhaduje sa, že zanzibarskí narkomani, z ktorých mnohí sa dajú vidieť aj v turisticky obľúbenom mieste – záhradách Forodhani s prázdnym, neprítomným pohľadom, utratia za heroínové dávky viac ako desať miliónov dolárov ročne. Tanzánijská predstavitelia tvrdia, že na ostrove je len percento HIV pozitívnych, ale medzi narkomanmi je to však až 26 percent.

Niektoré z iniciatív zavedených pre potlačenie narkománie na Zanzibare zahrňujú stredisko pre pomoc ľuďom zbavujúcich sa závislosti a ich návratu do normálneho života. Ďalšie predstavujú centrá drop-in, programy testovania na HIV i telefonickej pomoci.

„Stratil som prácu. prišiel som o ženu, vyhnali ma z domova, bol som násilník a bral som všetko, čo som mohol vymeniť za drogu,“ zveril sa tridsaťročný Massoud, ktorý drogoval deväť rokov a už niekoľko týždňov sa mu darí abstinovať...“

 

Zanzibar je súhrnný názov pre dva ostrovy (Unguja a Pemba) ležiacich neďaleko Afriky v Indickom oceáne pri pobreží Tanzánie. Ohromí vás vôňou exotického korenia, tropického ovocia, prívetivosti miestnych obyvateľov, ľudoprázdnymi plážami s jemným bielym pieskom a palmami a zachovalým podmorským svetom s neskutočným množstvom koralov. Môžete sa oddávať leňošeniu a zbieraniu mušlí na pláži, šnorchlovaniu v mori či navštíviť hlavné mesto ostrova Stone Town (Kamenné mesto) s bohatou históriou, labyrintom kľukatých uličiek a pozostatkami sultánských palácov. Stone Town (hlavné mesto Zanzibaru), bolo organizáciou UNESCO pripísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva.


 

Zdroj/autor:  uondc,čtk,drom

VIDEO Zanzibar - Stone Town



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa