NA CESTÁCH Čokoláda na šnupanie a iné pochúťky

2010-03-03 15:00:00 |   |    | 

BELGICKO - Belgicko je pre ľudí závislých na čokoláde, tým, čím Mekka pre moslimov...



Belgičan Dominique Persoone je pre milovníkov čokolády niečo ako superstar. Jeho obchod The Chocolate Line v centre historických Brúgg a v tomto čase už aj nový obchod v Antverpách by mohol konzumentom pripraviť poriadny šok. Čokoláda sa tu totiž nielen je, ale aj šnupe.

Šnupanie čokolády je Persooneho osobný vynález a traduje sa, že ho prvýkrát predviedol pred troma rokmi na narodeninovom večierku skupiny Rolling Stones. Od tej doby sa zmes kakaového prášku, mäty a zázvoru stala slávnou a do štýlového obchodíku za ňou mieri množstvo zahraničných turistov.

Aj odporca šnupania čohokoľvek veľmi skoro zistí, že kakaový prášok pri kontakte s nosnou sliznicou vyvoláva mimoriadne silný vnem čokolády spojený s ľahkosťou mäty a pikantnosti zázvoru.

Kto by mal pocit, že mu kakaový prášok na tvári  a predovšetkým okolo nosu mimoriadne sluší, môže si približne za 3,5 eura odniesť i čokoládový, naozaj funkčný rúž. Bola by však škoda, zastaviť sa len u najväčších atrakcií. Pohľad do predajne s pralinkami a inými delikatesami, znamená pre milovníkov čokolády aj zvýšené výdaje. Preto sa určite oplatí ochutnať niektoré kombinácie dopredu.

Nie každému totiž musí chutiť marcipán obalený v pyré z olív alebo rôzne bonbóny v ktorých sa kombinuje čokoláda s karfiolom, hráškom či sušenými paradajkami.

Komu ale nechutí kombinácia čokolády s vyprážanými cibuľkami, ten ako keby nebol... Vysvetlenie, ktoré Persoone k zdanlivo šialenej kombinácii dodáva, je však veľmi logické. „Cibuľa má v sebe dostatok cukru. Keď sa vypráža, tak sa v podstate uvoľňuje karamel.“ hovorí.

Nie nadarmo sa jeho snaha šokovať, prejavila aj v jeho prezývke shock-o-latier.  Slovo pochádza z francúzskeho chocolatier, teda niekto, kto vyrába a predáva čokoládu.

Keď Persoone pred pätnástimi rokmi začínal, ponúkal čokoládu s čili papričkami. Každý si vtedy myslel, že je naozaj blázon. Dnes takúto zmes predáva každý, od supermarketov až po špeciálne predajne, akou je aj The Chocolate Line.

Samotní Belgičania spotrebujú 22 kilogramov čokolády ročne. Bruggy sú aj vďaka Persoonemu, považované za centrum čokoládového priemyslu a najviac na svete sa tejto sladkosti predá na bruselskom letisku.

 

Zdroj/autor: chocolateline,čtk,drom

VIDEO V Bruggách


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa