Myjava

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Myjava



 

Mesto Myjava leží v centrálnej časti Myjavskej pahorkatiny na nive rieky Myjava. Je centrom rázovitej kopaničiarskej oblasti, ktorá je významnou etnografickou lokalitou s vlastnou ľudovou kultúrou a folklórnymi tradíciami.

Myjava bola založená roku 1586 a prvotne osídlená obyvateľmi utekajúcimi pred Turkami z južných častí dnešného Slovenska a neskôr obyvateľstvom zo severu Slovenska, najmä z Oravskej a Trenčianskej stolice. A zatiaľ čo osadníci z prvej kolonizačnej vlny sa vyznali v obrábaní pôdy, prisťahovalci z druhej vlny si priniesli znalosti z chovu dobytka, osobitne oviec, čo sa prejavilo pri rozvoji remesiel spojených so spracovaním ovčej vlny i v odievaní tunajších obyvateľov.

Ďalšie napredovanie Myjavy v 17. storočí poznačili náboženské nepokoje, účasť Myjavčanov v protihabsburských povstaniach aj turecko-tatárske vpády. Veľký význam zohral evanjelický biskup Daniel Krman, ktorý na území počas celého svojho života praktizoval evanjelizáciu. Medzi jeho najväčšie priority patrilo vybudovanie evanjelického kostola, ktorý bol napokon postavený v roku 1711. V roku 1729 však opäť zosilnela rekatolizácia, Krmana obvinili zo vzbury a doživotne uväznili. Myjavský kostol bol odobratý evanjelikom a evanjelickú cirkev zakázali. Takmer dvestoročný náboženský útlak pominul až nástupom rakúskeho cisára Jozefa II. a vydaním jeho Tolerančného patentu.

V 40-tych rokoch 19. storočia sa stal kraj Myjavskej pahorkatiny jedným z najvýznamnejších centier slovenského národného hnutia. Úpadok remesiel, neriešené sociálne otázky a preľudnenosť myjavského chotára však spôsobil vysťahovalectvo do zámoria. Od roku 1890 sa stovky mladých Myjavčanov i celých rodín začalo usídľovať v mestách na východnom pobreží USA alebo na farmách v Severnej Dakote a Texase. V 50. rokoch 20. storočia sa od Myjavy oddelilo viacero kopaníc, ktoré sa stali samostatnými obcami. Myjava je od roku 1996 okresným mestom.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Myjave.

 

PARKOVANIE

Parkovacie plochy sú jasne vyznačené, niektoré z nich sú spoplatnené. Všetky potrebné informácie nájdete na tabuliach. Parkovať je možné napríklad na Marečkovej ulici, od križovatky Hurbanovej ulice s Moravskou ulicou po križovatku Hurbanovej ulice so Staromyjavskou ulicou a na Moravskej ulici po križovatku Moravskej ulice s Hurbanovou ulicou.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie na Myjave online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Krmanov kostol sv. Štefana kráľa - jednoloďová baroková stavba s polygonálnym ukončením presbytéria a predstavanou vežou z prelomu 17. a 18. storočia

Evanjelický kostol - jednoloďová barokovo-klasicistická stavba s pravouhlým ukončením presbytéria a predstavanou vežou z rokov 1784 – 1785

Veža evanjelického chrámu Božieho - k už existujúcemu tolerančnému chrámu z roku 1785 ju začali stavať v máji 1854. Je vysoká 67 metrov, sedem metrový kríž na ňu osadili v októbri 1855. Veža ukrýva tri zvony.

Pamätný dom pani Koléniovej - v roku 1848 tu sídlila Slovenská národná rada, ktorá organizovala boj Slovákov proti maďarizačnej politike. Dnes je múzeom Slovenských národných rád.

Gazdovský dvor - stojí v myjavskej mestskej časti Turá Lúka a prezentuje tradičné formy života, bývania, tradícií a zvyklostí poľnohospodárskej usadlosti v myjavskom regióne. Zariadené vnútorné priestory domu a hospodárske budovy so živými zvieratami dopĺňa napríklad výstava krojov, sušiareň ovocia či chlebová pec.

Mestské múzeum v Starej Turej - zameriava sa predovšetkým na históriu mestečka. V múzeu si môžeme pozrieť vystavené exponáty z obdobia I. a II. svetovej vojny a Slovenského národného povstania. Sú tu mestské privilégiá mestečka, dokumenty o rozvoji cechov a obchodu, najmä drobnej drevárskej výroby miestnych obyvateľov.

Rozhľadňa Hrajky – stojí v nadmorskej výške 298 m n. m. nad myjavskou miestnou časťou Turá Lúka. Vidno z nej časť Myjavskej pahorkatiny, Malých a Bielych Karpát či Povžaského Inovca. Návštevníci tu nájdu aj turistický prístrešok s mapou. K veži sa dá dostať odbočením vľavo v stúpaní z cesty vedúcej z Myjavy do Senice priamo nad Turou Lúkou alebo cyklotrasami č. 2312 - modrá a č. 8324 - žltá.

Židovský cintorín -  najstaršie náhrobky sú z roku okolo 1800.

 

VOĽNÝ ČAS

Plávanie – v meste je celoročne k dispozícii krytá plaváreň s 25-metrovým plaveckým bazénom, šmykľavkou a detským výukovým bazénom. V letnom období k nej pribudne areál kúpaliska s 25-metrovým plaveckým bazénom, detským bazénom s fontánou, ihriskom na loptové hry a ležadlami.

Turistika - okolie Myjavy je ideálne na pešie výlety. Či už v prírode, alebo za spoznávaním tradícii alebo návštevou niektorej z hradných zrúcanín. Zoznam navrhovaných trás aj s popisom náročnosti nájdete tu.

Cyklistika - cez Myjavu a okolité obce prechádza niekoľko dobre značených cykloturistických trás rôznych kategórii. Myjavská pahorkatina, Malé a Biele Karpaty či Považský Inovec ponúkajú prakticky v každom ročnom období návštevníkom nádherné výhľady na krajinu, kopaničiarske osídlenia a prírodné krásy kraja pod Bradlom a Veľkou Javorinou. Zoznam navrhovaných trás aj s popisom náročnosti nájdete tu.

Zimné športy - v okolí Myjavy sa nachádzajú tri lyžiarske strediská - Stará Myjava, Veľká Javorina a Brezová pod Bradlom. Oblasť Bielych Karpát tiež ponúka až 30 km bežkárskych tratí. Najdlhšia z nich je určite Bielokarpatská bežkárska magistrála, ktorá prechádza z veľkej časti hrebeňom Bielych Karpát. Neďaleko Myjavských kopaníc a českej Novej Lhoty sa nachádzajú bežkárske okruhy, ktoré zahŕňajú až 15 km bežkárskych lyžiarskych tratí a sú teda svojou dĺžkou ideálne na niekoľkohodinovú turistiku. Počas celej zimnej sezóny sú tieto trate udržiavané a upravované.

 

VODNÉ NÁDRŽE

Vodná nádrž Brestovec - leží na okraji rovnomennej obce a je vzdialená od Myjavy asi 2 km. Dá sa k nej dostať pohodlne pešo, na bicykli či autom. Dĺžka jej hrádze je 180 m, brehy sú najmä kamenné a štrkové. Nebýva využívaná na kúpanie, ale najmä na rybárčenie, slnenie a relaxovanie v prírode.

Vodná nádrž Stará Myjava - nachádza sa v rekreačnej oblasti obce Stará Myjava a od Myjavy je vzdialená asi 8 km. Prístup k nej je možný na bicykli, autom alebo autobusom. Vodná plocha je obkolesená horami, jej brehy sú prevažne trávnaté. V blízkosti nádrže sa nachádzajú chaty - súkromné i na prenájom, reštauračné zariadenie, ihrisko na plážový volejbal, veľké detské ihrisko a lanový park, exteriérové fitness stroje. Takisto je tu areál určený na detské tábory. Vodná nádrž Stará Myjava býva návštevníkmi využívaná aj na kúpanie.

Vodná nádrž Kunov - Kunovská priehrada je prímestskou rekreačnou oblasťou mesta Senica a od Myjavy je vzdialená asi 20 km. Dá sa k nej dostať na bicykli, autom alebo autobusom, vedie k nej aj samostatný cyklochodník zo Senice. Pri nádrži sa nachádza 250 m široká piesková pláž, inak sú brehy vodnej plochy najmä trávnaté. Vodná nádrž je vhodná na kúpanie, slnenie, člnkovanie i rybárčenie. Súčasťou služieb Kunovskej priehrady sú detské ihrisko, ihrisko na plážový volejbal, požičovňa športových potrieb, požičovňa lodiek, nechýbajú ani reštaurácia a bufety.

Vodné nádrže Dubník I. a Dubník II. - ležia pri meste Stará Turá asi 10 km od Myjavy. Dubník I. - nazývaný aj Starý Dubník - je rekreačnou oblasťou. Dostaneme sa k nemu bicyklom, autom, autobusom, prípadne vlakom. Je vhodný na kúpanie, člnkovanie, slnenie a relaxovanie. V okolí nádrže s ostrovom uprostred nechýbajú reštauračné zariadenia a bufety či detské ihriská. Dubník II. alebo aj Nový Dubník nemá upravené brehy a na kúpanie slúži len výnimočne. Je obkolesený lesným porastom a návštevníci ho využívajú najmä na rybolov. V bezprostrednej blízkosti tejto vodnej nádrže nie sú dostupné žiadne služby.

Vodná nádrž Zelená voda – pri Novom Meste nad Váhom je od Myjavy vzdialená asi 25 km. Dostupná je autom, autobusom, prípadne vlakom. Súčasťou areálu sú kemp, ubytovanie v mobilných domčekoch, športoviská, reštaurácie, bufety... Vodná nádrž je vďaka dostupným službám vhodná aj na dlhší dovolenkový pobyt. Návštevníkom ponúka možnosti kúpania, člnkovania, rybolovu. Nechýbajú požičovne lodiek a vodných bicyklov, detské ihriská a dá sa tu i stanovať.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Múzeum gen. M. R. Štefánika v Košariskách - múzeum v rodnej obci velikána slovenských dejín ponúka takmer dve stovky osobných Štefánikových predmetov pochádzajúcich z jeho ciest alebo parížskeho bytu.

Mohyla gen. M. R. Štefánika na Bradle - monumentálne dielo architekta Dušana S. Jurkoviča, kde spočinul velikán česko-slovenských i európskych dejín a rodák z neďalekých Košarísk, gen. M. R. Štefánik. Od roku 1927 stojí na najvyššom vrchu Myjavskej pahorkatiny, na Bradle (544 m n. m.).

Železničné múzeum Stará Turá - približuje návštevníkom históriu miestnej medzinárodnej trate vedúcej z Veselí nad Moravou do Nového Mesta nad Váhom. Najvzácnejším predmetom je nástenný železničný telefón z roku 1909, ktorý scénou vo svojom filme Přednosta stanice preslávil český komik Vlasta Burian.

Vrbovčianska izba, Vrbovce - návštevníkom ponúka možnosť pozrieť si expozíciu ľudového bývania, remesiel, pracovného i sviatočného kroja a veľa ďalších vystavených predmetov. Tieto vo výstave zachytené kultúrne tradície, zvyky a piesne, ich jedinečnosť, krása a rozmanitosť dotvárajú kolirit kopaničiarskej obce.

Pamätná izba Ľudmily Podjavorinskej, Bzince pod Javorinou – je venovaná najmä životu a dielu našej národnej umelkyne, ale nájdeme tu aj prezentáciu tradičnej kultúry rázovitej obce podjavorinského kraja, ktorou Bzince sú.

Rodný dom Samuela Štúra, Lubina - predstavuje typický dvojgeneračný dom s výškou, v ktorom sa narodil Samuel Štúr, otec národného buditeľa Ľudovíta Štúra. Dom patrí medzi kultúrne pamiatky a návštevníkom ponúka štyri expozície. V prvej časti múzeum predstavuje hosťom život Štúrovcov a Holubyovcov. Druhá výstava je venovaná histórii, architektúre, zvykom a tradíciám samotnej Lubiny. Ďalšie expozície sú zamerané na vojnové obdobia a Slovenské národné povstanie. Najvzácnejším artefaktom tohto múzea je kniha kázní stará viac ako 400 rokov.

Veľká Javorina a Holubyho chata - Veľká Javorina je svojou nadmorskou výškou 970 m najvyšším vrchom Bielych Karpát. Pri jej vrchole sa nachádza horská chata - Holubyho chata. Svoje meno dostala po lubinskom rodákovi, Jozefovi Ľudovítovi Holubym. Ten bol členom Československej akadémie vied, zástancom česko-slovenskej vzájomnosti, botanikom i etnografom, ktorý svoju pozornosť venoval najmä tunajšiemu kraju a zvlášť Bošáckej doline.

Vyhliadková veža na vrchu Poľana – stojí nad obcou Brestovec v nadmorskej výške 530 m n. m. Pri rozhľadni sa nachádza aj odpočívadlo a turistická mapa regiónu s vyznačenými zaujímavosťami v okolí Myjavy. K vyhliadkovej veži sa dostanete autom odbočením vpravo z cesty z Myjavy smerom na Vrbovce pri fotovoltaickej elektrárni alebo pri pešej túre dočasným zídením zo zelenej alebo modrej turistickej trasy nad Brestovcom.

Hrad Branč – je najbližším dostupným hradom, vzdialený približne 11 kilometrov od Myjavy. Dnes ide už len o zrúcaninu hradu z 13. storočia, ktorý v minulosti strážil obchodnú cestu vedúcu zo Slovenska cez Malé Karpaty na Moravu. Posledným vlastníkom Branča bol František Nyáry, ktorí tu väznil kalvinistov a evanjelických kňazov, ktorým je venovaný aj pamätník postavený na hrade.

Sobotište - v obci s nachádza mlyn zo 16. storočia. Habáni ho dostali do správy od grófa Nyáriho a okolo mlyna vystavali ďalšie stavby, až vznikol habánsky dvor.

Čachtický hrad - bol postavený v 13. storoč ako jeden zo strážnych hradov stredného Váhu. Hrad preslávila grófka Alžbeta Báthoryová, ktorá údajne nariadila zabiť 600 mladých panien a potom sa kúpala v ich krvi, pretože verila, že jej to zachová mladosť a krásu.

Hrad Beckov - monumentálna zrúcanina z 13. storočia na brale nad rovnomennou obcou. Pod hradom môžete navštíviť aj kúriu Ambrovec, kde uvidíte honosne zariadený interiér šľachtického obydlia, život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana a historické nálezy z hradu Beckov.

Cerová - v obci môžete hrad Korlátka, zaujímavú rozhľadňu aj prvý veterný park na Slovensku.

Tematín - zrúcanina sa nachádza v pohorí Považského Inovca medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi. Bol postavený v 13. storočí.

Park miniatúr - v obci podolie ponúka 30 modelov hradov a zámkov, 20 kostolíkov, 13 chát a rozhľadní, 11 rodinných domov významných osobností, štyri tematické expozície a unikátnu náučnú panelovú výstavu o hradoch, feudáloch a Alžbete Bátoriovej.

Chtelnica - pôvodne renesančný kaštieľ z konca 16. storočia v roku 1769 rozsiahlo prestavaný v barokovom štýle. V pivničných priestoroch sa nachádza regionálne múzeum, v severnom pavilóne vznikla Malokarpatská galéria.

Vrbové - malebné mestečko, ktoré bolo rodiskom Mórica Beňovského. Vidieť môžete jeho rodný dom - kúriu, ale aj kostol sv. Martina zo 14. storočia, šikmú vežu pri kostole, ale aj nádhernú, hoci neudržiavanú, budovu synagógy v maurskom slohu.

Piešťany - kúpeľné mesto s liečivými termálnymi prameňmi.

 

INTERNET

http://www.myjava.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa