Žiar nad Hronom

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Žiar nad Hronom



 

Žiar nad Hronom leží v Žiarskej kotline na rieke Hron. Oblasť bola obývaná už keltskými kmeňmi, ktorých pôsobenie dokazujú vzácne náleziská. Prvá písomná zmienka o tejto oblasti pochádza z roku 1075, kedy je spomenutá v listine benediktínskeho opátstva v Hronskom Beňadiku. Pôvodný názov osady nie je známy, hoci nie je vylúčené, že to bol názov „Susol, „Šušol“. Až do roku 1955 sa však mesto nazývalo Svätý Kríž nad Hronom.

Veľký význam mal pre mesto tunajší kaštieľ, ktorý sa stal v 17. storočí letným sídlom ostrihomských arcibiskupov. 8. apríla 1851 sem prichádza banskobystrický biskup Štefan Moyses a usídľuje sa tu natrvalo až do roku 1869.

Od roku 1875 je Sv. Kríž administratívnym centrom so sídlom slúžnovského úradu a až do roku 1928 okresným sídlom, ku ktorému patrilo 55 obcí. V roku 1928 došlo  v I. ČSR k územnej reorganizácii a Sv. Kríž bol začlenený do okresu Kremnica. Od toho času začalo mestečko upadať a postupne nadobudlo charakter väčšej obce s meštianskymi znakmi. Úplný prerod obce vo všetkých oblastiach hospodárskeho i spoločenského života nastal až v päťdesiatych rokoch vybudovaním závodu na výrobu a spracovanie hliníka.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Žiari

 

PARKOVANIE

V meste je možné zaparkovať na vyznačených parkovacích miestach. Aktuálny zoznam je možné po zadaní mesta vidieť na stránke zaparkujto.sk. Okrem dostupných parkovísk zobrazuje aj aktuálny počet voľných parkovacích miest. Stránka pri každom parkovisku uvádza aj aktuálny cenník – momentálne je však parkovné v Žiari nad Hronom bezplatné.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie pri Žiari nad Hronom online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kaštieľ v Žiari nad Hronom - v renesančno-barokovom štýle dlho slúžil ako letné sídlo banskobystrických biskupov. Terajšia podoba kaštieľa pochádza z obdobia po roku 1631, ostrihomský arcibiskup kardinál Peter Pazmáň ho dal ale vtedy postaviť na starších stredovekých základoch.

Hrad Šášov - ruiny stredovekého hradu, ktorý začali stavať okolo roku 1250. Roku 1677 sa zmocnilo Šášova vojsko Imricha Thökölyho a spustošilo ho. Od tých čias ho nereštaurovali, no v súčasnosti prechádza postupnou obnovou. Pred výstupom na hrad zriadili dom s pamätnou izbou, kde si návštevníci môžu prezrieť etnografickú výstavu, menšie nálezy z hradu alebo sa niečo viac dozvedieť o histórii hradu.

Kostol Povýšenia sv. Kríža - klasicistický dvojvežový kostol, postavený v rokoch 1808 až 1813. V kostole sa nachádza aj socha Sv. Jána Nepomuckého, ktorá pôvodne stála na brehu rieky Hron. Nachádza sa tu tiež súsošie Sv. Trojice, neskorobaroková rustikálna práca z roku 1817.

Kostol sv. Vavrinca – je kultúrnou pamiatkou pripomínajúcou už zaniknutú obec Horné Opatovce. Kostol nesie prvky románskeho a neogotického slohu.

Židovský cintorín - slúžil pre širšie okolie židovskej komunity až do druhej polovice 20. storočia, kedy boli židia z mesta vysídlení. Do dnešnej doby sa zachovali už iba niektoré náhrobné kamene, viaceré sú však takmer umeleckými dielami.

Historický pavilón v Parku Štefana Moysesa -  slúži ako vysunuté pracovisko žiarskeho informačného centra.

 

VOĽNÝ ČAS

Park Štefana Moysesa – je špecifický je najmä svojim pôdorysom v tvare kríža a fontánou v tvare kvetu umiestnenou v strede. Návštevníci parku môžu zabaviť aj na detskom ihrisku alebo vyskúšať outdoorové fitness centrum. Pre deti vo veku od štyroch do desiatich rokov je určený v lanový park.

Letné plážové kúpalisko – sa nachádza na okraji parku Štefan Moysesa. Návštevníkom slúži netradične navrhnutý bazén v tvare škrupiny, ktorý je rozdelený na plaveckú a rekreačnú zónu. Ku bazénu prislúcha aj tobogan a šmykľavka. Pre deti je k dispozícii detský bazén doplnený o vodné hríbiky.

Mestská krytá plaváreň - ponúka tri bazény (veľký tréningový, plavecký a detský) aj saunu.

Šibeničný vrch – je jedným z dolných vrcholov Kremnických vrchov a ponúka krásny výhľad na mesto aj na pohorie Vtáčnik. Vedie k nemu 1,5 kilometra dlhá asfaltová cesta, ktorá je prístupná aj pre cyklistov.

Observatórium a planetárium Maximiliána Hella – ponúka pravidelný program pre širokú verejnosť, ktorý pozostáva z dvoch častí. V prvej z nich návštevník sleduje film na planetáriu, ktorý sprevádza krátka prednáška s odborným komentárom. Druhá časť závisí od počasia. Ak je priaznivé, zažijete pozorovanie oblohy astronomickou technikou v observatóriu spolu s odborníkom.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Náučný chodník Zvonička - vedie z Novej Bane do zvonice z 19. storočia, ktorá bola vybudovaná ako súčasť pútnického miesta Kohútovo. Chodník má dĺžku približne 6 kilometrov a jeho prechod trvá asi 2 hodiny. Informačné tabule popri ceste vás informujú o prírode a histórii okolitej krajiny. Na najvyššom mieste chodníka sa nachádza rozhľadňa Háj, z ktorej si môžete vychutnať nádherný výhľad na okolitú krajinu. Náučný chodník je vhodný pre deti a je otvorený po celý rok.

Banský náučný chodník Nová Baňa - trasa meria 5,6 kilometra, má prevýšenie 130 metrov a 15 zastávok. Prezentuje baníctvo 16. až 19. storočia vrátane objektov úpravy rúd a banského vodohospodárskeho systému. Trasa je okružná, začína sa aj končí na Námestí Slobody.

Hrad Marcus - bizarná atrakcia medzi obcami Sklené Teplice a Vyhne. Jedná sa repliku stredovekého hradu, s ktorého výstavbou sa začalo v roku 2009.

Fabkovie dom v obci Brehy - tento malý domček so slamenou strechou má už viac ako 200 rokov a OZ Brežan s podporou obce v ňom postupným úsilím najmä starších obyvateľov obce zriadili malé múzeum, kde spoznáte, ako žili tunajší obyvatelia v minulosti.

Vodný raj Vyhne - bez ohľadu na počasie či ročné obdobie ponúka celý rad wellness služieb - výplavový bazén s masážnymi lavicami a termálnou vodou, saunový svet, jakuzzi, hydromasážne vane či príjemú relaxačnú odpočiváreň. V letnej sezóne od mája k nim pribudne bazén s plaveckými dráhami, potápačská záhrada, masážne sprchy, vodné delá, perličkový kúpeľ, vlnobitie, tobogan či šmýkala a samozrejme úžasná termálna voda. Najmenší sa môžu vyšantiť v detskom bazéniku so striekajúcim ježkom, či na detskom ihrisku.

Termálne kúpalisko v meste Sklené Teplice – leží v severozápadnej časti Štiavnických vrchov ponúka a termálne pramene s teplotou vody 28 až 53 stupňov. Kúpalisko je súčasťou kúpeľov. Liečia sa tu choroby pohybového ústrojenstva a nervové choroby. Nachádza sa tu aj plavecký bazén, bazén s minerálnou vodou a detský bazén.

Múzeum socializmu – v obci Lovčica poskytuje možnosť ocitnúť sa na žandárskej stanici, či povoziť sa v aute verejnej bezpečnosti.

Kremnica - nádherné banské mestečko s mnohými atrakciami. Môžete tu vidieť najstaršiu mincovňu na svete, Štefánikovo námestie s množstvom vzácnych stredovekých domov, stredoveký mestský hrad, ale aj Múzeum gýča či Stálu expozícia dejín lyžovania na Slovensku. V dobovo zariadenej cukrárni môžete vidieť prípravu tradičného "kremnického krumpľa".

Kremnické Bane - geografický stred Európy, kd emôžete vidieť pôvodné banícke domy aj barokový kostol sv. Jána Krstiteľa.

Pustý hrad (Teplica) - ruiny stredovekého hradu.

 

INTERNET

https://www.ziar.sk/

 

APLIKÁCIE

Správy o meste (SOM) – aplikácia užívateľom poskytuje všetky aktuálne informácie z diania v samospráve. Nájdu tu tiež informácie o novinkách v meste či kultúrnych podujatiach. 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa