Žarnovica

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Žarnovica



 

Žarnovica leží v Žiarskej kotline na rieke Hron medzi pohoriami Vtáčnik a Štiavnické vrchy. Čo sa týka minulosti Žarnovice, oblasť je aj doposiaľ málo preskúmaná. Známe však je, že Žarnovica súvisí s výrobou žarnovov, aj keď sa stále nepodarilo nájsť doklady, ktoré by túto výrobu potvrdili.

Významným bodom, ktorý pomohol ku formovaniu Žarnovice, bolo vytvorenie mýtnice v roku 1343 a následne obdobie v rokoch od 1480 až 1485, kedy dal Urban Dóci postaviť hrad Revište.

Ďalší medzník v živote mesta nastal v roku 1876,  kedy tam vyrástol priemyselný podnik - parná píla. Rozšírená tiež bola hutnícka výroba a pivovar, v ktorom sa pivo varilo až do roku 1908.

Dnes má mesto približne 6180 obyvateľov a sídlia tu viaceré organizácie.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Žarnovici

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Žarnovici online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Rímskokatolícky kostol sv. Petra a Pavla - gotická stavba, ktorá bola postavená približne v roku 1400. Keďže bol kostol neskôr upravený v barokovom slohu, okná nesú polkruhové ukončenie a veža je ukončená ihlancovou helmicou.

Mestský kaštieľ – stojí na mieste pôvodného trojposchodového neskorogotického zámku z 15. storočia. Po vymretí rodu Dóczi v polovici 17. storočia sa dostalo mesto pod správu Banskej komory v Banskej Štiavnici. Počas správy kaštieľa komorou bol pristavený neďaleký tzv. Dolný kaštieľ. Dnes je Horný kaštieľ v zanedbanom stave, pripomína časy feudalizmu, ale stále zostáva symbolom mesta. Momentálne je v súkromných rukách. Dolný kaštieľ je zrekonštruovaný, slúži ako obradná sieň.

Kalvária s kaplnkou - stojí na peknom mieste s nádherným výhľadom na kus podmanivej krajiny stredného Pohronia. Na vŕšku južne od Žarnovice stáli pôvodne len tri drevené kríže a pustovňa. Počas Veľkej noci sa na toto miesto konali procesie. V roku 1895 tu postavili novogotickú Kaplnku Božského srdca Ježišovho a v roku 2001 k nim pribudla krížová cesta pozostávajúca zo 14 kaplniek.

Hrad Revište – tento idylický hrad sa rozprestiera nad malebnou dedinkou Revištské Podzámčie. Dnes ide už len o zrúcaninu gotického hradu, ktorý bol pravdepodobne postavený v druhej polovici 13. storočia. Dátum posledného využívania hradu sa datuje do konca 18. storočia, kedy sa tu nachádzali ubytovne vojakov. Po ich odchode bol hrad opustený a už v 19. storočí to bola iba zrúcanina. Prístup na hrad nie je náročný a je vhodný pre rodiny s deťmi. Zabezpečený je asfaltovou cestou a následne 400 metrov dlhou značenou lesnou cestou, ktorá je lemovaná informačnými tabuľami.

 

VOĽNÝ ČAS

Kultúrny dom - ponúkahry divadelného súboru či hudobné predstavenia. Aktuálny program udalostí, ktoré sa v meste konajú, nájdete tu.

Zveropark - na ploche približne 21 ha žije viac ako 30 druhov zvierat. Hlavnou dominantou sú losy, no nájdete tu i zvieratá, ktoré voľne žijú v našich lesoch a ktoré môžete aj kŕmiť. Medzi atrakcie patrí hladkací kútik, možnosť požičať si udicu a uloviť a ugrilovať si pstruha z jazera či detské ihrisko.

Vodácka základňa Revištské Podzámčie - lokalizované táborisko pre vodákov splavujúcich Hron. Jedná sa o stredný úsek splavnej časti Hrona vhodný aj pre začiatočníkov, s rýchlosťou plavby 5-6 km/hod. Z táborísk na strednom úseku je toto jedno z najlepšie vybavených. Je tu možnosť vypožičať si člny, plte a rafty a zabezpečiť si dopravu na miesto/z miesta splavu.

Jazdecký areál sv. Františka - sa nachádza v horskom prostredí na území pôvodnej opustenej osady s rozlohou 16 hektárov. Areál bol v roku 1997 zrenovovaný a pre záujemcov o jazdu je pripravených 10 koní. Využiť je možné kurzy jazdenia pre začiatočníkov aj pokročilých, prechádzky v prírode na koni po rozsiahlej farme, či kurzy jazdy ako na západe s profesionálnymi inštruktormi.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Kaštieľ v Žiari nad Hronom - v renesančno-barokovom štýle dlho slúžil ako letné sídlo banskobystrických biskupov. Terajšia podoba kaštieľa pochádza z obdobia po roku 1631, ostrihomský arcibiskup kardinál Peter Pazmáň ho dal ale vtedy postaviť na starších stredovekých základoch.

Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku – mal počas niekoľkých storočí nielen cirkevný, ale aj svetský význam. Hádam najtypickejším znakom tejto stavby je bazilika, ktorá sa svojou majestátnosťou týči nad celou obcou. Pôvodný kláštor bol románsky a bol vybudovaný ešte pred rokom 1075. V 14. storočí sa však rozpadol, a tak došlo k výstavbe nového v gotickom slohu.

Hrad Marcus - bizarná atrakcia medzi obcami Sklené Teplice a Vyhne. Jedná sa repliku stredovekého hradu, s ktorého výstavbou sa začalo v roku 2009.

Náučný chodník Zvonička - vedie z Novej Bane do zvonice z 19. storočia, ktorá bola vybudovaná ako súčasť pútnického miesta Kohútovo. Chodník má dĺžku približne 6 kilometrov a jeho prechod trvá asi 2 hodiny. Informačné tabule popri ceste vás informujú o prírode a histórii okolitej krajiny. Na najvyššom mieste chodníka sa nachádza rozhľadňa Háj, z ktorej si môžete vychutnať nádherný výhľad na okolitú krajinu. Náučný chodník je vhodný pre deti a je otvorený po celý rok.

Banská Štiavnica - jedno z najkrajších slovenských miest s malebnou a romantickou atmosférou. Navštíviť tam môžete kalváriu, zámky, kostoly či ďalšie historické pamiatky, ale aj baňu.

Hrad Šášov - ruiny stredovekého hradu, ktorý začali stavať okolo roku 1250. Roku 1677 sa zmocnilo Šášova vojsko Imricha Thökölyho a spustošilo ho. Od tých čias ho nereštaurovali, no v súčasnosti prechádza postupnou obnovou. Pred výstupom na hrad zriadili dom s pamätnou izbou, kde si návštevníci môžu prezrieť etnografickú výstavu, menšie nálezy z hradu alebo sa niečo viac dozvedieť o histórii hradu.

Banský náučný chodník Nová Baňa - trasa meria 5,6 kilometra, má prevýšenie 130 metrov a 15 zastávok. Prezentuje baníctvo 16. až 19. storočia vrátane objektov úpravy rúd a banského vodohospodárskeho systému. Trasa je okružná, začína sa aj končí na Námestí Slobody.

Fabkovie dom v obci Brehy - tento malý domček so slamenou strechou má už viac ako 200 rokov a OZ Brežan s podporou obce v ňom postupným úsilím najmä starších obyvateľov obce zriadili malé múzeum, kde spoznáte, ako žili tunajší obyvatelia v minulosti.

Obec Kľak a vrchol Vtáčnik - na konci Kľakovskej doliny, kde sa cesta kľukatí na úpätia Vtáčnika, leží nenápadná obec Kľak. Dedinka pod kopcom v okrese Žarnovica je dobre známa milovníkom pešej turistiky. Vedie z nej turistický chodník a tak je často "nástupnou stanicou" pre tých, ktorí sa rozhodli zdolať vrchol týčiaci sa do výšky 1346 metrov nad morom. Tunajšie lesy počas druhej svetovej vojny ukrývali nielen domácich ľudí, ale aj partizánov. Chata Škurátka, ktorá tu stojí dodnes, bola ich hlavným útočiskom.

Termálne kúpalisko v meste Sklené Teplice – leží v severozápadnej časti Štiavnických vrchov ponúka a termálne pramene s teplotou vody 28 až 53 stupňov. Kúpalisko je súčasťou kúpeľov. Liečia sa tu choroby pohybového ústrojenstva a nervové choroby. Nachádza sa tu aj plavecký bazén, bazén s minerálnou vodou a detský bazén.

Vrch Kľak – je dominantou Lúčanskej Malej Fatry súčasťou rovnomennej národnej prírodnej rezervácie, pričom vrch sa nachádza nad obľúbeným lyžiarskym strediskom Fačkovské sedlo. Kopec má veľmi špecifický tvar, v hornej časti je formovaný výrazným skalným masívom, ktorý vyčnieva z lesa. Zo samotného vrcholu sa vám bude páčiť nádherný výhľad na všetky okolité hory a doliny, ako aj vzdialenejšie kúty krajiny. Z Fačkovského sedla trvá cesta asi 2 hodiny, pričom ide o najkratšiu a najjednoduchšiu cestu, ktorú zvládne každý.

Vodný raj Vyhne - bez ohľadu na počasie či ročné obdobie ponúka celý rad wellness služieb - výplavový bazén s masážnymi lavicami a termálnou vodou, saunový svet, jakuzzi, hydromasážne vane či príjemú relaxačnú odpočiváreň. V letnej sezóne od mája k nim pribudne bazén s plaveckými dráhami, potápačská záhrada, masážne sprchy, vodné delá, perličkový kúpeľ, vlnobitie, tobogan, či šmýkala a samozrejme úžasná termálna voda. Najmenší sa môžu vyšantiť v detskom bazéniku so striekajúcim ježkom, či na detskom ihrisku.

Pustý hrad (Teplica) - ruiny stredovekého hradu.

Malá lesná ZOO pri Počúvadlianskom jazere - ponúka príjemnú rekreáciu najmä pre rodiny s malými deťmi do 10 rokov, ale  vhodný je aj pre všetky ostatné vekové kategórie. V tejto lesnej oblasti uvidíte jelene, diviaky, ovce, kozy, ovce, somáre, kone, poníky, zajace, kurčatá, kačice a husi. Deti si dokonca môžu zajazdiť na oslíkoch a poníkoch. Vstup je zdarma.

Kaštieľ v Svätom Antone - bol postavený v barokovo–klasicistickom štýle v roku 1744. Obklopuje rozsiahly ho park, kde nájdete viaceré vzácne stromy z 18. storočia. Vodopád, jazierko či drobná architektúra mu dodáva neopakovateľnú romantickú atmosféru. V kaštieli je inštalovaná stála výstava dejín umenia a poľovníctva.

 

INTERNET

https://www.zarnovica.sk/

https://regiongron.sk/mesta-a-obce/zarnovica/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa