Unikátne múzeum v podkroví: Vzácnosťou je starý zvon, raritou kravský náhubok

Unikátne múzeum v podkroví:
2022-05-15 12:00:00

Počiatky súkromného múzea v podkroví domu v považskobystrickej mestskej časti Považská Teplá siahajú ešte do 60. rokov minulého storočia. Otec majiteľa múzea Ladislava Janecha chcel uchovať spomienky na staré remeslá, syna myšlienka založenia múzea pohltila naplno po tom, ako začal zbierať mince, neskôr sa stal členom považskobystrickej Archeologickej spoločnosti Jozefa Moravčíka. viac »

OBRAZOM Slovensko má prvé Múzeum studenej vojny

OBRAZOM Slovensko má prvé
2022-05-08 12:00:00

Múzeum studenej vojny, ktoré vzniklo vo vyradenom kryte civilnej ochrany v Dome Matice slovenskej v Komárne, privítalo prvých návštevníkov. Stálu expozíciu tvorí kryt civilnej ochrany a jeho vybavenie, ukážky dobovej propagandy, vojenská komunikačná technika, ukážka socialistického bytu a atmosféra v meste Komárno okolo roku 1970, informoval riaditeľ Domu Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek. viac »

Zbierky Trenčianskeho múzea obohatí unikátny nález - tritisíc rokov staré šperky

Zbierky Trenčianskeho múzea obohatí
2021-12-13 07:00:00

Zbierky Trenčianskeho múzea v Trenčíne budú už onedlho zdobiť unikátne, viac ako 3000-ročné bronzové šperky. Počas archeologického prieskumu ich objavili členovia Občianskeho združenia (OZ) Hradiská, ktoré sa v spolupráci s múzeom snaží zachrániť historické nálezy pred rozkrádačmi. viac »

OBRAZOM: Technické moto múzeum v Lehote pod Vtáčnikom

Technické moto múzeum v
2021-10-10 12:00:00

Desiatky motoriek československej, ale i zahraničnej výroby, veterány, ale i ďalšie zbierkové predmety, ktoré veľmi s motorizmom nesúvisia, uchováva súkromné Technické moto múzeum v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza. Asi 90 percent moto exponátov múzea, ktoré sa naďalej rozrastá, je pojazdných, nadšenci motorizmu si ich dokonca renovujú sami. viac »

Výlet do starej školy: Múzeum v Klokoči má pôvodné drevené lavice i tabuľu

Múzeum v starej škole
2021-08-12 07:00:00

Pôvodné drevené školské lavice, v ktorých sedávali žiaci, tabuľa i stará podlaha sú súčasťou Múzea v starej škole v Klokoči v Detvianskom okrese. „Máme tu aj pôvodné školské pomôcky. Patria sem papierové plagáty, podľa ktorých sa deti učili abecedu, pravítka a knihy,“ povedal pre TASR zakladateľ a vedúci múzea Stanislav Krško. viac »

Čičmany majú nové múzeum, vystavujú v ňom zdobené truhlice

Čičmany majú nové múzeum,
2021-07-25 12:00:00

V Čičmanoch otvorili od júla nové múzeum Na dreve maľované. Nachádza sa v budove tamojšej bývalej krčmy, ktorú zrekonštruovalo občianske združenie Folk Ateliér. V múzeu vystavujú zdobené ľudové truhlice zo Slovenska i Českej republiky. Autor zbierky Jozef Adamov priblížil, že vznikala približne osem rokov. viac »

Pred 30 rokmi otvorili Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach

Svätyňa moderného umenia na
2021-06-30 08:00:00

Necelé dva roky po Nežnej revolúcii otvorili v Medzilaborciach prvé múzeum na svete venované kráľovi pop-artu Andymu Warholovi. Svetoznámy výtvarník sa narodil v americkom Pittsburghu, ale jeho rodičia pochádzali zo slovenskej obce Miková. Unikátne múzeum vzniklo z iniciatívy Michala Bycka a bratov Andyho Warhola - Johna a Paula, ako aj Freda Hughesa, ktorý zastupoval Nadáciu Andyho Warhola v New Yorku. viac »

FOTOREPORTÁŽ: Múzeum dopravy je tajným tromfom hlavného mesta

Múzeum dopravy v Bratislave
2021-06-26 09:01:00

Zaujať deti návštevou nejakého múzea nie je niekedy jednoduché. No verte tomu, že pri tomto tipe sa určite nebudú nudiť a ochotne sa tam s vami kedykoľvek vrátia. Reč je o Múzeu dopravy v Bratislave, ktoré vystavuje mnoho nádherných a cenných dopravných prostriedkov. viac »

V Bratislave otvorili Múzeum športu: Mnohé krajiny nám budú v dobrom závidieť

 V Dome športu
2021-06-24 10:00:00

Nové priestory v zrekonštruovanom Dome športu budú slúžiť Slovenskému olympijskému a športovému výboru (SOŠV) nielen na prácu. Spolu s nimi vyrástla na prízemí budovy aj vlastná stála expozícia – výstavná sieň profesora Vladimíra Černušáka, ktorú v stredu slávnostne uviedli do prevádzky. viac »

Obecné múzeum v Stakčíne prezentuje život v oblasti Polonín: Je plné príbehov

Obecné múzeum v Stakčíne,
2021-05-18 08:00:00

Naplniť myšlienku obecného múzea prezentujúceho život na úpätí Polonín, v minulosti v prihraničnej oblasti, sa obci Stakčín v Sninskom okrese podarilo po približne siedmich rokoch. Po neúspechu so žiadosťou o dotáciu na jeho rekonštrukciu zhromažďovali historické artefakty a rekonštruovali nevyužívanú obecnú budovu svojpomocne. viac »

Na Košariskách sprístupnili novú expozíciu Múzea Milana Rastislava Štefánika

Košariská: Sprístupnili novú expozíciu
2021-05-06 08:00:00

Múzeum Milana Rastislava Štefánika otvorilo v jeho rodnom dome na Košariskách novú expozíciu s názvom Milan Rastislav Štefánik. Generál – osloboditeľ. viac »

V srdci Slovenska otvoria nové múzeum: Ukáže, ako sa žilo za socializmu

Múzeum v Galérii Jabloň
2021-03-22 12:00:00

Život za socializmu priblíži expozícia v novom múzeu pod názvom Vtedy, ktoré dokončujú v Galérii Jabloň v Prievidzi. Múzeum ponúkne zbierku starých telefónov, repliku bytu či obchodu spred niekoľkých desaťročí. Jeho prvú časť si budú môcť návštevníci pozrieť ešte v tomto roku. viac »

Tribečské múzeum oslavuje 60-ku: Vzniklo vďaka nálezu mastodonta

Tribečské múzeum
2021-03-10 08:00:00

Tribečské múzeum v Topoľčanoch si pripomína 60. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravilo výstavu Čriepky času, ktorá dokumentuje činnosť múzea a prezentuje výber zbierkových predmetov získaných do prírodovedných i spoločenskovedných zbierok, informoval Ľubomír Opáth z Tribečského múzea. viac »

Múzeum v Mojmírovciach: V romantickom letohrádku spoznáte mnohé historické zaujímavosti

Regionálne múzeum Mojmírovce -
2021-02-19 08:00:00

Turisti, ktorých lákajú rôzne zaujímavosti z našej histórie, by počas svojich výletov nemali vynechať obec Mojmírovce v Nitrianskom okrese. Hneď vedľa miestneho kaštieľa sa nachádza niekdajší letohrádok kniežaťa Aldobrandíniho, v ktorom sídli regionálne múzeum. viac »

Rímske lapidárium v Komárne - unikátna zbierka starovekých diel z nášho územia

Lapidárium v Komárne
2021-01-01 12:00:00

Rímske lapidárium v Komárne, ktoré sídli v jednej zo starých mestských fortifikačných stavieb, v tzv. Bašte VI., a je súčasťou Podunajského múzea v Komárne, ponúka návštevníkom prehliadku prastarých rímskych kameňosochárskych pamiatok pochádzajúcich z nášho územia. Za túto expozíciu bolo Podunajské múzeum (PM) ocenené viacerými cenami vrátane medzinárodnej Europa Nostra za európske dedičstvo. viac »


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa