V Pavlovciach nad Uhom otvorili múzeum vysťahovalectva do Severnej Ameriky

V Pavlovciach nad Uhom
2023-05-09 06:00:00

Múzeum vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky v sobotu slávnostne otvorili v obci Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce. Približuje emigráciu Slovákov najmä do Spojených štátov a ich tamojšie kultúrne aktivity. viac »

Historická železnica, kaštieľ i skanzen: Kysucké múzeum je bohaté na zážitky

Historická železnica, kaštieľ i
2023-03-21 12:00:00

Zachovaním kultúry a tradícií Kysúc sa zaoberá tunajšie Kysucké múzeum. Jeho expozícia je rozdelená do piatich zaujímavých častí. Ponúkajú pútavé výstavy aj praktické ukážky histórie v podobe pôvodnej železnice a skanzenu s domami z celého regiónu. viac »

Zabudnite na nudnú teóriu: Múzeum Prvého slovenského gymnázia je plné zaujímavostí

Zabudnite na nudnú teóriu:
2023-01-07 12:30:00

Gemer a Malohont, to je čarovná oblasť Slovenska, kde sa v minulosti písala jedna z najvýznamnejších etáp našich dejín. V meste Revúca vzniklo vôbec prvé slovenské gymnázium, ktorého fungovanie dnes pripomína malé, ale o to zaujímavejšie múzeum v pôvodnej budove. viac »

Fantastická novinka v múzeu máp: Na leteckom simulátore preletíte ponad Slovensko

Fantastická novinka v múzeu
2022-11-27 12:00:00

V Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici pribudla nová atrakcia. Je ňou letecký simulátor, vďaka ktorému budú môcť návštevníci preletieť a spoznávať celý Banskobystrický kraj i Slovensko. viac »

V Bratislave otvorili netradičnú výstavu, približuje myšlienkový svet Karla Kocha a Dušana Jurkoviča

V Bratislave otvorili netradičnú
2022-10-30 08:00:00

Človek človeku. Karel Koch a Dušan Jurkovič je názov neštandardnej výstavy, ktorú otvorili v piatok v Múzeum mesta Bratislavy (MMB) v Starej radnici. V niekoľkých tematických častiach približuje myšlienkový svet a životnú filozofiu uznávaného lekára Karla Kocha a jeho priateľa, architekta Dušana Jurkoviča. "Spoločný dialóg oboch aktérov sa zhmotnil najmä v projekte súkromného sanatória na bratislavských Palisádach. Výstava však odhaľuje omnoho viac," uvádza múzeum. viac »

Sto rokov Dunajplavby: V Múzeu dopravy otvorili novú výstavu

Sto rokov Dunajplavby: V
2022-10-23 10:00:00

Storočnú históriu plavby na území Slovenska približuje výstava pod názvom 100 rokov Dunajplavby - Príbehy slovenských lodí na riekach, moriach a oceánoch. Otvorili ju vo štvrtok v Slovenskom technickom múzeu – Múzeu dopravy v Bratislave, ktoré výstavu pripravilo v spolupráci so spoločnosťou Slovenská plavba a prístavy, Strednou priemyselnou školou dopravnou v Bratislave a spoločnosťou Korveta. viac »

Zaujímavá novinka v Trebišove: Život na panstve Andrássyovcov priblíži virtuálna realita

Zaujímavá novinka v Trebišove:
2022-10-18 08:00:00

Návrat do života v minulosti na panstve rodu Andrássyovcov prináša nová virtuálna expozícia v trebišovskom múzeu. Návštevníci sa tak prostredníctvom svojich mobilných zariadení môžu stretnúť s niekdajšími obyvateľmi a pracovníkmi kaštieľa. viac »

Dolné Saliby: V parnom mlyne vznikla expozícia aj depozit vlastivedného múzea

Dolné Saliby: V parnom
2022-10-07 07:00:00

V budove bývalého parného mlyna v obci Dolné Saliby v okrese Galanta vznikol depozit zbierkových predmetov a nová expozícia o histórii parných mlynov v regióne. Budovu spravuje Vlastivedné múzeum v Galante, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK). viac »

Nová expozícia v Prievidzi: Múzeum Vtedy predstavuje byt z obdobia socializmu

Nová expozícia v Prievidzi:
2022-10-01 12:00:00

Nábytok, zariadenia i veľké koberce, ktoré boli typické pre socializmus, môžu vidieť návštevníci v novej expozícii Múzea Vtedy v Galérii Jabloň v Prievidzi. Bytu z obdobia 70. a 80. rokov minulého storočia nechýbajú ani steny so vzormi kvetov maľované špeciálnym valčekom. viac »

Hurbanovo: Šansonierke Hane Hegerovej je venovaná expozícia v dome, kde žila

Hurbanovo: Šansonierke Hane Hegerovej
2022-09-22 06:00:00

V Hurbanove vznikla expozícia venovaná šansonierke Hane Hegerovej. Expozícia vznikla v dome, v ktorom speváčka a od roku 2019 čestná občianka mesta strávila časť svojho života, informovala radnica. viac »

Keď nemôžeš, tak pridaj! V Bratislave otvorili výstavu venovanú E. Zátopkovi

Keď nemôžeš, tak pridaj!
2022-09-21 06:00:00

Jednému z najslávnejších československých atlétov Emilovi Zátopkovi je venovaná výstava, ktorú otvorili v pondelok na Vajanského nábreží v Bratislave. Exteriérová výstava pod názvom "Zátopek: ...když nemůžeš, tak přidej!" pripomína sté nedožité narodeniny športovca. viac »

Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu Dary pápežov Slovensku

Kalich, dar pápeža Pia
2022-09-17 11:00:00

Výstavu Dary pápežov Slovensku otvorili v stredu na Bratislavskom hrade pri príležitosti prvého výročia návštevy pápeža Františka na Slovensku. Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum ju pripravilo v spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska (KBS). viac »

Zborov pripravuje ďalšiu turistickú atrakciu: Z Šerédyho kaštieľa bude múzeum

Zborov pripravuje ďalšiu turistickú
2022-09-05 06:00:00

V Šerédyho kaštieli zo 16. storočia zriadi obec Zborov v okrese Bardejov muzeálnu expozíciu. Bude venovaná makovickému panstvu, ale aj kultúre Rusínov. Podľa starostu obce Jána Šurkalu je kaštieľ pravdepodobne najstaršou svetskou stavbou v intraviláne obce. viac »

Skupinka nadšencov otvorila unikátne múzeum: Približuje chemické vojsko Československa

Vystavené exponáty v novootvorenom
2022-08-19 12:00:00

Československé chemické vojsko sa v minulosti radilo k svetovej špičke. Na jeho pôsobenie po novom nadväzuje Múzeum chemického vojska v bývalej Základni logistickej podpory radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Čereňanoch v okrese Prievidza. Otvorili ho uplynulý víkend mladí nadšenci z Klubu priateľov civilnej ochrany Prievidza. viac »

V Hnúšti otvoria nové múzeum: Lákadlom bude vstup do podzemia a mačacie zlato

Na snímke v smere
2022-05-26 07:00:00

HNÚŠŤA – Bohatú banícku históriu mesta Hnúšťa a jeho okolia bude prezentovať nové Banské múzeum. Jeho lákadlom má byť aj expozícia v nevyužívanej časti bane a zaujímavý minerál pripomínajúci zlato. viac »


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa