V Senici otvorili nové múzeum, sú v ňom aj hroby objímajúcich sa ľudí

Múzeum Senica vzniklo v
2020-12-16 08:00:00

V meste Senica v tomto roku ukončili rekonštrukciu budovy Letohrádku, ktorého zaužívaným názvom bola Sokolovňa. Po dokončení v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky vzniklo Múzeum Senica. viac »

V stopách našich velikánov: Navštívte pamätné domy slovenských osobností

Hviezdoslavova hájovňa, Oravská Polhora
2020-10-26 12:00:00

Využite niektoré z prázdnin na to, aby ste vášmu cestovaniu po Slovensku dodali pridanú hodnotu. Vezmite svoje deti na výlety do pamätných domov najznámejších slovenských osobností. Hravou formou ich naučíte niečo viac o ich práci a živote. Takto si istotne zapamätajú viac informácií, ako keby sa iba naspamäť učili množstvo faktov z učebníc. viac »

Košice: V Múzeu letectva po rekonštrukcii vystavia lietadlo L-39 Albatros

V košickom Múzeu letectva
2020-10-01 08:08:00

V košickom Múzeu letectva od konca minulého roka reštaurujú prúdové cvičné lietadlo L-39 Albatros. V pripravovanej expozícii zameranej na československé letectvo sa stane dominantným exponátom. Podľa predpokladov si ho návštevníci budú môcť pozrieť koncom roka 2021. viac »

Poklad v Žiline: V nenápadnej budove uvidíte fascinujúcu zbierku ikon

Expozícia originálnych IKON
2020-09-30 12:00:00

Nenápadná budova len kúsok od centra Žiliny ukrýva mimoriadny poklad – vzácne ikony z Ruska, Grécka, Bulharska či Rumunska, z ktorých najstaršia pochádza zo 16. storočia. Nechajte sa starodávnymi obrazmi vtiahnuť do očarujúcej hry farieb, biblických postáv a príbehov, ktoré na dreve zaznamenali majstri ikonopisci. viac »

Unikát pri Nitre: Sedem metrov pod zemou sa nachádza múzeum socializmu

Sedem metrov pod zemou
2020-09-01 00:00:00

Sedem metrov pod zemou v katastri obce Alekšince v okrese Nitra sa ukrýva unikátne múzeum studenej vojny. V bývalom tajnom vojenskom kryte ho postupne budujú nadšenci z občianskeho združenia Klub ČSĽA Kolíňany, ktoré získalo objekt do prenájmu od obce pred necelými tromi rokmi. viac »

Vyhliadková veža s netypickým výhľadom: Na Dukle budete mať zimomriavky

Údolie smrti a Dukla
2020-08-29 12:00:00

Severovýchod Slovenska je najbohatším regiónom na pamiatky na druhú i prvú svetovú vojnu. Najvýznamnejšou lokalitou vojenskej histórie je bojisko na Dukle, ktoré si najlepšie prehliadnete z vyhliadkovej veže. Tá nedávno prešla rozsiahlou rekonštrukciou. viac »

Múzeum slovenskej dediny má novú expozíciu, zvonkársku dielňu zo Zázrivej

Múzeum slovenskej dediny v
2020-07-13 09:00:00

Tradičnú kultúru, remeslá a ľudovú umeleckú výrobu z Oravy prezentujú v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Súčasťou Oravskej nedele je predstavenie novej expozície – zvonkárskej dielne z obce Zázrivá. viac »

Skvelý tip na rodinný výlet: Navštívte rodný dom J. G. Tajovského

Priestory Pamätného domu Jozefa
2020-06-14 12:00:00

Banskobystrická Štátna vedecká knižnica (ŠVK) – Literárne a hudobné múzeum otvorí letnú turistickú sezónu v Pamätnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove, obci pri Banskej Bystrici, od 16. júna. TASR o tom vo štvrtok informovala Jozefa Pevčíková, múzejná pedagogička Literárneho a hudobného múzea ŠVK. viac »

Múzeum Bojnice oslavuje 70 rokov, prvých turistov však zámok vítal už v roku 1907

Bojnický zámok
2020-06-09 08:00:00

Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice si v tomto období pripomína 70. výročie svojho založenia. Prví návštevníci však prišli do priestorov zámku už o desaťročia skôr, na prehliadku im ich sprístupnil posledný šľachtický majiteľ zámku, gróf Ján František Pálfi. viac »

Halič: V zrekonštruovanom strážnom domčeku vzniklo múzeum aj informačné centrum

Zrekonštruovaný strážny domček v
2020-06-05 08:00:00

Múzeom, informačným centrom i oddychovým miestom pre turistov a cykloturistov bude zrekonštruovaný železničný domček v Haliči pri Lučenci, ktorý v stredu oficiálne odovzdali do užívania zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Ako povedal starosta obce Alexander Udvardy, celkové náklady na obnovu boli 25.000 eur, z toho BBSK im prispel sumou 9000 eur. viac »

Menej známa atrakcia Prednej Hory: V loveckom zámočku je múzeum o živote bulharského cára

Drevený lovecký zámoček cára
2020-04-08 12:00:00

Detaily zo života bulharského cára Ferdinanda Coburga a jeho pôsobenie na Slovensku približuje muzeálna expozícia inštalovaná v priestoroch jeho niekdajšieho poľovníckeho zámku na Prednej Hore v okrese Revúca. Podľa slov Petry Glűcknerovej, referentky marketingu a vzdelávania Odborného liečebného ústavu psychiatrického (OLÚP), n. o., Predná Hora, ktorému zámoček patrí, vzniklo múzeum vďaka ich spolupráci s múzeom vo Svätom Antone. viac »

Okolo sveta za necelú hodinku: V Bratislave otvorili fantastické múzeum optických ilúzií

Múzeum optických ilúzií Tripalnd
2020-02-26 08:00:00

Optické ilúzie boli ešte pred pár rokmi výhradnou doménou maliarov či filmárov, dnes sa však približujú širokej verejnosti. Vo svete môžete navštíviť niekoľko múzeí, kde sa veľkí aj malí pohrajú s perspektívou, nedávno konečne jedno otvorili aj v Bratislave. Z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že rozhodne stojí za návštevu. viac »

Nová atrakcia v B. Štiavnici: Otvorili rodný dom dvorného fotografa kapely The Beatles

Rodný dom Deža Hoffmanna
2019-10-28 08:00:00

Po niekoľko rokov trvajúcej rekonštrukcii v piatok v Banskej Štiavnici oficiálne sprístupnia rodný dom banskoštiavnického rodáka a známeho fotografa Deža Hoffmanna. V rodnom dome tejto legendárnej osobnosti, ktorá je známa najmä ako dvorný fotograf The Beatles, vznikla pamätná izba s jeho fotografiami a apartmán, kde sa môžu záujemcovia ubytovať. viac »

V Múzeu SNP otvorili unikátnu výstavu: Ľudia sa ocitnú aj v zákopoch s vojakmi

Otvorenie novej, digitálnej expozície
2019-08-29 08:00:00

Možnosť spoznať život počas Slovenského národného povstania (SNP) ponúka návštevníkom unikátna digitálna realizácia výstavy v Múzeu SNP v Banskej Bystrici, ktorú v utorok večer slávnostne otvorili pri príležitosti osláv 75. výročia SNP. Ako pre TASR uviedol generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, prinášajú nový spôsob prezentácie historických udalostí, ktorý nie je bežný nielenže v múzeách na Slovensku, ale ani v Európe. viac »

Tip pre milovníkov umenia - Andrássyho obrazáreň v obci Krásnohorské Podhradie

Andrássyho obrazáreň v obci
2019-06-11 00:00:00

Andrássyho obrazáreň v obci Krásnohorské Podhradie pod hradom Krásna Hôrka v okrese Rožňava dal postaviť v rokoch 1908 – 1909 gróf Dionýz Andrássy pre svoju zbierku výtvarného umenia. Poškodený objekt po II. Svetovej vojne neskôr slúžil pre rôzne účely. Neskôr v roku 1967 budovu získalo Banícke múzeum v Rožňave. V súčasnosti slúži pôvodnému účelu k prezentácii výtvarných diel. viac »


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa