Ázia – exotická dovolenka

Púštne mesto plné farieb: Fatéhpur Síkri patrí k najvzácnejším klenotom Indie

2024-04-18 13:00:00 |

O rozvoj mesta Fatéhpur Síkri sa postaral Akbar Veľký, vládca Mughalskej (Mogulskej) ríše, ktorý nechal postaviť prvé budovy z červeného pieskovca. Hoci nejde o natoľko pevný materiál, stavby sa podarilo uchovať až dodnes a počas ich návštevy sa budete cítiť ako na romantickej prechádzke dejinami Indie. Aj preto je mesto od roku 1986 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Viac článkov

Pohorie Zhuoer - malé Švajčiarsko Orientu

Pohorie Zhuoer - malé
2023-02-21 12:00:00

Čína nás ešte stále dokáže prekvapiť svojou rozmanitosťou. Vďaka veľkej rozlohe ponúka všetko od ich tradičnej kultúry až po moderné mestá, ale aj nádherné prírodné lokality. Tie sú rovnako pestro zastúpené, takže sa môžete tešiť na more, jazerá, rovinaté oblasti, ale aj pekné pohoria. V jednom z regiónov nájdete dokonca aj časť, ktorá sa podobá na Švajčiarsko. viac »

Fudži je symbolom Japonska: Najvyššia hora a sopka je opradená legendami

Fudži je symbolom Japonska:
2023-02-09 12:00:00

Keď sa hovorí o najväčších turistických lákadlách v Japonsku, žiaden cestovateľ nezabudne na Fudži. S výškou 3776 metrov je nielen najvyššou sopkou v krajine, ale aj najvyšším vrchom. Nachádza sa na ostrove Honšu a od Tokia je vzdialená 150 kilometrov. Pohodlne sa tam teda môžete vybrať aj na jednodenný výlet. viac »

Čangša má najšťastnejších obyvateľov v Číne: Študentské mesto Mao Ce-tunga žije najmä v noci

Čangša má najšťastnejších obyvateľov
2023-02-03 12:00:00

Kto raz navštívil Áziu, istotne potvrdí, že má neporovnateľnú atmosféru s inými kontinentmi. Tunajšie mestá sú plné rôznych atrakcií a nudiť sa tam nebudete ani počas noci. Dobrým príkladom je čínska Čangša, ktorú turisti vyhľadávajú najmä kvôli tomu, čo sa tam odohráva po zotmení. Necháte sa zlákať? viac »

Herát - tretie najväčšie mesto Afganistanu bývalo centrom vzdelanosti a kultúry

Herát - tretie najväčšie
2023-01-31 12:00:00

Herát je tretím najväčším mestom Afganistanu. Najznámejší afganský spisovateľ súčasnosti Khaled Hosseini o ňom napísal, že si tam nemôžete ani nohu natiahnuť bez toho, aby ste nejakého básnika kopli do zadku. Mesto sa vyznačuje 2700-ročnou históriu a patrilo k najvýznamnejším kultúrnym centrám. viac »

Váránasí preslávili rituály v rieke Ganga, mesto však zdobia aj vzácne stavby

Váránasí preslávili rituály v
2023-01-17 12:00:00

Pre väčšinu cestovateľov sú síce atraktívnejšie skôr iné časti Indie, domáci však majú najradšej mesto Váránasí, ktorým preteká posvätná rieka Ganga. V nej sa s vidinou neba kúpu, vodu pijú a hádžu do nej aj ostatky svojich blízkych. Veľký význam však pre veriacich majú aj tunajšie chrámy. viac »

Paríž Stredného východu: Libanonský Bejrút láka starobylými pamiatkami i prírodnými unikátmi

Paríž Stredného východu: Libanonský
2023-01-15 13:00:00

Návštevníci Libanonu obvykle tvrdia, že najväčším prekvapením je hlavné mesto Bejrút. Má totiž kozmopolitný charakter a v mnohých ohľadoch pôsobí modernejšie a nadčasovejšie ako niektoré európske metropoly. Nie nadarmo ho prezývajú Parížom Stredného východu! viac »

V iránskom Teheráne sa mieša starobylé s moderným, ponúka aj perfektné možnosti na lyžovačku

V iránskom Teheráne sa
2022-12-06 10:00:00

Metropola Iránu stojí v jednej z najstaršie osídlených oblastí v krajine. Archeológovia tam našli dokonca vykopávky z doby kamennej. Neskôr tam vznikla prvá osada, ktorá sa postupne rozrastala. Teherán potom posilnil svoj hospodársky vplyv a zaradil sa medzi najdôležitejšie sídla. V roku 1786 sa stal hlavným mestom a s tým sa spája ďalšia éra jeho rozmachu. V súčasnosti ponúka to najlepšie z histórie, ale zároveň odkrýva aj svoju modernú tvár. viac »

Wizz Air pridáva novú linku: Návšteva tajomného Uzbekistanu nebola nikdy jednoduchšia

Samarkand, Uzbekistan
2022-12-02 12:00:00

Maďarskej nízkonákladovej spoločnosti WizzAir sa v poslednom čase darí. Od decembra 2022 začne jej dcérska spoločnosť so sídlom v Abú Zabí lietať do Samarkandu, a to je skvelá príležitosť preskúmať tajomný Uzbekistan. viac »

Sýrska Rakka bola baštou islamských extrémistov, svoje pamiatky si však uchránila

Sýrska Rakka bola baštou
2022-11-27 00:00:00

V Sýrii sa nachádza množstvo cenných historických pamiatok a vzácnych miest. Tie však trpia kvôli islamským extrémistom, ktorí ich nielen obsadzujú, ale aj systematicky ničia. Jednou z ich bášt bola v minulosti aj Rakka. Pohľad na zničenú lokalitu je často veľmi bolestivý, no našťastie sa tam napriek tvrdým bojom podarilo uchovať aj niekoľko významných pamiatok. viac »

Langkawi tvorí až 104 ostrovov, skvelú dovolenku sľubujú po celý rok

Langkawi, Malajzia
2022-11-16 12:30:00

Neďaleko Malajzie sa nachádza jedno z najznámejších súostroví v tomto regióne. Langkawi pozostáva zo 104 ostrovov, ktoré prinášajú rôzne turistické lákadlá. Hlavnou atrakciou je samotná príroda. Nájdete tu nádherné vodopády, ale aj pláže, na ktorých si môžte oddýchnuť. Veľkou výhodou je, že sa tam môžete vybrať na dovolenku kedykoľvek, pretože počasie a možnosti na relax sú ideálne v podstate hocikedy počas roka. viac »


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa