OBRAZOM: Gotický kostol v Koceľovciach sa pýši značkou Európske dedičstvo

OBRAZOM: Gotický kostol v
2023-09-09 12:00:00

Evanjelický gotický kostol z prvej polovice 14. storočia v Koceľovciach v okrese Rožňava sa od vlaňajška pýši značkou Európske dedičstvo. Nie je len vzácnou kultúrnou pamiatkou, ale najmä miestom významných zvyklostí a životných udalostí tunajších kresťanov. viac »

V Zborove zrekonštruovali Šerédyho kaštieľ, bude slúžiť ako múzeum a na rôzne podujatia

V Zborove zrekonštruovali Šerédyho
2023-08-27 09:00:00

Šerédyho kaštieľ zo 16. storočia v obci Zborov v okrese Bardejov prešiel počas uplynulého roka a pol kompletnou rekonštrukciou. Vynovený renesančný objekt v centre obce bude slúžiť ako múzeum a tiež na rôzne spoločenské podujatia. Podľa starostu obce Jána Šurkalu objekt roky slúžil makovickému panstvu ako sídelné a neskôr administratívne centrum. viac »

OBRAZOM: V Krupine zreštaurovali hrobku rodiny Plachých, v celom regióne takú nenájdete

OBRAZOM: V Krupine zreštaurovali
2023-08-11 18:00:00

Mesto Krupina ukončilo v uplynulom období obnovu národnej kultúrnej pamiatky hrobky rodiny Plachých. Hrobka šľachtickej rodiny Plachých, pochádzajúca z druhej polovice 19. storočia, je svojou architektúrou, zachovalosťou niektorých umelecko-remeselných prvkov a históriou výnimočnou stavbou miestneho cintorína. viac »

Kostoly Gotickej cesty konečne otvárajú svoje brány: Takéto sú letné otváracie hodiny

Kostoly Gotickej cesty konečne
2023-07-22 09:00:00

Stredoveké kostoly s výnimočnými freskami napriek stúpajúcemu záujmu verejnosti dlhodobo zápasia s prístupnosťou. Dvanástim kostolom, ktoré sú od minulého roka nositeľmi prestížnej značky Európske dedičstvo, sa vďaka podpore Košického a Banskobystrického samosprávneho kraja podarilo po prvýkrát otvoriť brány návštevníkom v pevne stanovených časoch. viac »

V Kostoľanoch nad Hornádom otvorili zrekonštruovaný starý vodný mlyn

V Kostoľanoch nad Hornádom
2023-06-12 12:15:00

Zrekonštruovaný starý vodný mlyn slávnostne sprístupnili v sobotu v obci Kostoľany nad Hornádom. Jeho priestory budú po novom slúžiť v prospech prezentácie umenia a kultúry a priblížia návštevníkom, ako sa v minulosti spracovávalo zrno a vyrábal chlieb. viac »

Stredoveký kostol v obci Poniky fascinuje nádhernou výzdobou, obdivoval ho aj kráľ Karol III.

Stredoveký kostol v obci
2023-05-21 12:01:00

Poniky sa nachádzajú neďaleko Banskej Bystrice. V tomto regióne bohatom na zaujímavé turistické atrakcie ponúka ďalšiu pamiatku, ktorú treba vidieť. Na okraji obce sa nachádza kostolík, ktorého korene siahajú do stredoveku. Z vonkajšej strany je možno nenápadný, v interiéri však svojou nádhernou výzdobou priam šokuje. viac »

Modrý kostolík patrí k symbolom Bratislavy: 10 faktov, ktoré vás prekvapia

Modrý kostolík patrí k
2023-04-14 12:30:00

Secesný Modrý kostolík patrí k najznámejším stavbám Bratislavy. Veľkosťou síce neohúri, no jeho farba a najmä zaujímavá architektúra z neho robí skutočný unikát. Tieto zaujímavosti z histórie i súčasnosti vás možno prekvapia. viac »

Nepochopení a prenasledovaní: Habáni na Slovensku zanechali nezmazateľnú stopu

Nepochopení a prenasledovaní: Habáni
2023-03-10 08:30:00

Pojmom Habáni sa označovali novokresťania, ktorí prichádzali do našich končín z Nemecka. V rodnej krajine ich totiž prenasledovali, preto potrebovali ujsť a usadiť sa v novom domove. Ten našli na Morave a taktiež na Slovensku, najmä pri hraniciach so súčasným Českom. Na ich pôsobenie nám ako pamiatka zostalo viacero stavieb, pričom najviac z nich uvidíte v Sobotišti. viac »

Najväčšia synagóga Slovenska je v Lučenci: Nádhernú stavbu čakal ťažký osud, dnes znova žije

Najväčšia synagóga Slovenska je
2023-02-20 12:00:00

Mesto Lučenec je tretím najväčším v Banskobystrickom kraji, zároveň sa však považuje za srdce regiónu Novohrad. K najzaujímavejším turistickým atrakciám patrí budova neologickej synagógy, ktorá je najväčšou na Slovensku. viac »

Domašu symbolicky chráni vzácny kostol: Unikol nacistom i veľkej vode

Kostol sv. Štefana, ktorý
2023-01-17 12:30:00

Brehy Domaše zdobí jedna vzácna sakrálna pamiatka. Symbolicky chráni obľúbenú vodnú nádrž a jej obyvateľov či dovolenkárov. Ak ste sa niekedy vybrali na plavbu loďou, iste ste ju neprehliadli. Kostol sv. Štefana je síce opustený, ale naozaj nádherný. viac »

PAMIATKY, KTORÉ PLAČÚ: Husitský kostol v Sirku spustošili Turci

PAMIATKY, KTORÉ PLAČÚ: Husitský
2023-01-14 12:00:00

Na Slovensku je bohužiaľ množstvo pamiatok, pod ktoré sa zub času podpísal nenávratným spôsobom. Na svoju slávnu minulosť už len spomínajú a namiesto milovníkov histórie lákajú skôr lovcov záhad. Patrí k nim aj husitský kostol v Sirku neďaleko Revúcej. viac »

Ospalé mestečko dostalo ďalšiu šancu: Unikátny projekt v srdci kaštieľa je turistickou bombou!

Ospalé mestečko dostalo ďalšiu
2022-12-11 12:30:00

Slovensko sa ku svojim pamiatkam ešte stále stavia trochu macošsky a po celej krajine nájdeme množstvo historických stavieb v katastrofálnom stave. Niektoré z nich však našťastie píšu aj krajšie príbehy - obvykle vďaka ľuďom, ktorí do ich obnovy vkladajú celé svoje srdce aj čas. K najlepším príkladom patrí kaštieľ v Jelšave, ktorý sa podarilo zachrániť v hodine dvanástej a dnes sa vďaka zopár nadšencom vracia ku svojej bývalej sláve. viac »

OBRAZOM: Vysoká pec v Sirku patrí k naším najvzácnejším technickým pamiatkam

OBRAZOM: Vysoká pec v Sirku
2022-12-11 11:31:00

Najväčším ložiskom železnej rudy v celom Uhorsku bol kedysi vrch Železník v Revúckom okrese. Niekdajšiu slávu pripomínajú dnes už len vchody do štôlní a domy v bývalej baníckej kolónii, zachovali sa však i pozostatky niektorých technických stavieb. K tým najvzácnejším patrí vysoká pec v Sirku-Červeňanoch. viac »

Banská Štiavnica má novú národnú kultúrnu pamiatku: Do zoznamu zapísali vzácnu kalváriu

Banská Štiavnica má novú
2022-12-10 12:00:00

Kalváriu v Hornej Rovni nad Banskou Štiavnicou zapísali do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Aj keď územie, kde sa kalvária nachádza, patrí do katastra Štiavnických Baní, o zápis požiadalo mesto Banská Štiavnica, ktorého je kalvária majetkom. Pre TASR to uviedla Henrieta Godová z oddelenia regionálneho rozvoja a medzinárodných vzťahov na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici. viac »

Pistoriho palác patrí k najkrajším v Bratislave: Lekáreň tam vystriedalo umenie

Pistoriho palác patrí k
2022-11-21 12:00:00

Priamo v centre Bratislavy nájdete viacero zaujímavých sídiel, ktoré kedysi využívali bohatí mešťania. Jedným z nich je Pistoriho palác, ktorý dnes slúži ako centrum kultúry a vzdelávania a sídlo viacerých neziskových organizácií. Vďaka svojej jedinečnej architektúre patrí k najkrajším a najvzácnejším budovám v hlavnom meste. viac »


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa