Zvolenský zámok

2021-09-01 00:00:00 |   |    | 

Zvolenský zámok



 

História

Pôvodný hrad dal v gotickom štýle postaviť uhorský kráľ Ľudovít z Anjou v poslednej tretine 14. storočia na mieste staršej kúrie. Slúžil ako občasné sídlo dvora a od roku 1424 patril uhorským kráľovnám. Zabezpečoval najmä komfortné bývanie bez obrannej funkcie, pretože sa v období svojho vzniku nachádzal v bezpečnom vnútrozemí Uhorska.

To sa však zmenilo na prelome 15. a 16. storočia, keď k stavbe z dôvodu osmanskej hrozby pribudlo vonkajšie opevnenie s vežovou vstupnou bránou a nárožnými baštami a neskôr tiež ďalšie dve podlažia. Prestavba v 1. polovici 16. storočia vtisla sídlu charakter renesančného zámku.

V 1. polovici 17. storočia sa uskutočnila baroková prestavba, počas ktorej boli reprezentačné siene 1. poschodia prebudované na viacero menších miestností a ďalšie väčšie zmeny boli vykonané ešte v 2. polovici 18. storočia. Po presídlení župných úradov do Banskej Bystrice v roku 1789 však už zámok postupne strácal svoj pôvodný význam a v jeho miestnostiach sídlil súd, väznica a sklad tabaku.

 

Súčasnosť

Zvolenský zámok po rozsiahlej rekonštrukcii v rokoch 1957 až 1969 odkazuje na renesančné a barokov obdobie. Má obdĺžnikový pôdorys a dvojpodlažné krídla zoskupené okolo ústredného nádvoria.

Od roku 1965 je zámok súčasťou Slovenskej národnej galérie a v hlavnej palácovej časti sú umiestnené depozitáre a tri stále expozície. Ťažiskom je Obrazáreň s európskymi maľbami 16. až 19. storočia, na 1. poschodí môžete vidieť zbierku ikon a posledná expozícia predstavuje gotické umenie. Môžete vidieť nástenné maľby z meštianskych domov, kópie troch sôch Majstra Pavla z Levoče j ďalšie diela spišského sochárstva z konca 15. storočia, ale aj maľby tzv. Podunajskej školy.

Využívané sú aj ďalšie priestory. V zámockej kaplnke sa pravidelne konajú bohoslužobné obrady, Kráľovská sieň s kazetovým stropom a portrétmi panovníkov je zároveň koncertnou sálou a Rytierska sieň na prízemí severného krídla sa využíva na mestské občianske obrady.

 

Video

 

Povesti a legendy

So Zvolenským zámkom sa spája povesť o kráľovi Ľudovítovi, ktorý vraj patril medzi vášnivých poľovníkov. Raz sa vraj vybral do jedného zo zvolenských lesov, kde naďabil na zraneného medveďa. Potešil sa, že oslabené zviera bude ľahkou korisťou, no keď sa chystal vrhnúť naň svoj oštep, medveď mu útok vrátil. Obaja sa vrhli do boja na život a na smrť a kráľ sa pomaly lúčil so životom. V poslednej chvíli mu však pribehli na pomoc sluhovia a medveďa porazili. Z vďačnosti za záchranu života a možno aj ako znak pokory pred silami prírody dal kráľ Ľudovít I. pri Zvolene postaviť poľovnícky zámok.

 

Ako sa tam dostať

Zvolenský zámok stojí priamo v centre mesta na Námestí SNP.

 

Otváracie hodiny

Zámok je otvorený denne okrem pondelka a utorka od 10.00 do 17.30 hod.

 

Zaujímavosti v okolí

Mesto Zvolen

Pustý hrad (2 km)

Múzeum motocyklov v Lieskovci (5 km)

Čertova skala (7 km)

Obec Sielnica (10 km)

Lyžiarske stredisko Kráľová (11 km)

Hronsek (12 km)

Ostrá Lúka (12 km)

Vígľaš (14 km)

Dobrá Niva, Dobronivský hrad (14 km)

Majer Aladár (15 km)

Hrad Dúbravica, Dúbravický hrad (19 km)

Banská Bystrica (21 km)

Malachov (22 km)

Horné Pršany (23 km)

Náučný chodník Kamenica (23 km)

Slovenské múzeum máp, Kynceľová (23 km)

Šášov (23 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa