Ázia – exotická dovolenka

Komunizmus v najčistejšej podobe: V unikátnych tulou si boli po stáročia všetci rovní

Tulou, Čína
2018-03-21 00:00:00

Čínske stavby s názvom „tulou“ sú skutočným unikátom. Zaujímavá je ich výnimočná architektúra aj sociálny význam. V hlinených stavbách na kruhovom pôdoryse totiž žili pevne zomknuté komunity, kde si boli všetci rovní a spolu čelili nástrahám vonkajšieho sveta. viac »

Skvelé správy zo Saudskej Arábie: Ženám svitá na lepšie časy

Skvelé správy zo Saudskej
2018-03-17 00:00:01

Na cestách po svete si vždy treba dávať pozor na miestne zákony a zvyklosti a pre ženy platí toto pravidlo dvojnásobne. Nielenže sú často vystavené väčšiemu nebezpečenstvu zo strany mužov, ale navyše musia rátať s tým, že nie všade majú práva, na aké sú zvyknuté z domova. Našťastie však v ostatnom čase dochádza v tomto smere k zlepšeniu a viaceré krajiny ohlásili kroky smerom k nastoleniu rodovej rovnosti. viac »

V tieni smrti: Exotický ostrov ukrýva poriadne temné tajomstvá

Andamanské more
2018-03-14 00:00:01

Na prvý pohľad vyzerá Rossov ostrov v súostroví Andamany ako raj na Zemi. Rozľahlé pralesy, bohatý podmorský svet, koralové útesy a nádherné pláže, o akých sníva nejeden turista. Zdanie tu však klame, bezstarostná idylka Rossovho ostrova ukrýva temnú minulosť, ktorej stopy môžete vidieť aj dnes. viac »

Prastaré kráľovstvo Ladak, mladší brat Tibetu (FOTOREPORTÁŽ)

Ladak
2018-03-11 00:00:01

Prastaré kráľovstvo Ladak (alebo aj Ladakh či Ladákh) je situované na okraji Tibetskej náhornej plošiny a z jednej strany ho ohraničujú Himaláje, z druhej strane pohorie Karakoram. Cítim, ako mi slnko hrejivými lúčmi vyťahuje pehy na lícach a zároveň mi štipľavý mráz šteklí prsty v topánkach. Je tu extrémna klíma, kde holohlavý muž sediaci na slnku s holými nohami v chládku môže zažiť úpal a omrzliny naraz. viac »

Wuyuan - najkrajší vidiek v Číne

Oblasť Wuyuan , Čína
2018-03-10 00:00:01

Dlhá a spletitá história Číny dala krajine veľa, skutočne veľa prelomových poznatkov, objavov a obdivuhodných pamiatok. Niektoré mestá a oblasti prispeli k formovaniu čínskeho kultúrneho dedičstva viac, iné menej. Možno by vám ani len nenapadlo, že pomerne malá, nenápadná oblasť Wuyuan sa radí medzi tie kľúčové. Rozprestiera sa síce v náročnom teréne, tak trochu izolovaná pred svetom, to jej však nebránilo, aby sa stala kolískou prelomovej kultúry Huizhou. viac »

V Číne vznikne chránené územie pre pandy veľké, bude mať až dva milióny hektárov

Panda
2018-03-09 08:00:00

Čína vybuduje v provincii S’-čchuan rozsiahle chránené územie pre pandy veľké. Vo štvrtok o tom informovalo ministerstvo lesného hospodárstva s tým, že tamojšia provinčná vláda podpísala zmluvu s Bank of China, ktorá sa do vybudovania Národného parku pandy veľkej zaviazala investovať najmenej 10 miliárd čínskych jüanov (v prepočte zhruba 1,2 miliardy eur). Chránené územie bude mať rozlohu dva milióny hektárov, čo je vyše dvakrát viac ako Yellowstonský národný park v USA. Park by mali vybudovať do roku 2023. viac »

Cesta nekonečnou stepou: FOTOREPORTÁŽ z Mongolska vás chytí za srdce

Mongolsko
2018-02-25 00:00:00

Keď som bola malá, zbierala som poštové známky. Tie najkrajšie boli pre mňa z Mongolska. Zobrazovali na zelenej lúke pasúce sa ovečky, kozy a štíhle kone. Pri okrúhlej bielej jurte stáli krásni ľudia s úzkymi očami odetí vo farebných kabátoch a vyšívaných čižmách. Vtedy mi vôbec nenapadlo, že keď budem veľká, uvidím tie obrázky na vlastné oči. Známky však nezachytili nekonečnosť, ľudoprázdnosť a priestrannosť jednej z najredšie zaľudnených krajín na svete. Nepodali to, ako slobodne a zároveň aj stratene sa človek cíti v spleti prašných cestičiek bez akýchkoľvek smerovníkov. viac »

Žena v Iráne: Zuzana spoznala, aké je byť turistkou v krajine obmedzení

Irán
2018-02-24 00:00:00

Ženy v Iráne síce majú rovnocenné postavenie s mužmi, ale napriek tomu žijú pod nadvládou obmedzení a zákazov. Slovenka Zuzana nám porozprávala, ako sa s nimi počas návštevy krajiny vyrovnala ona. viac »

Orient na dosah: Ryanair spustí linku do Jordánska

Wadi Rum, Jordánsko
2018-02-20 00:00:01

Ryanair rozbehne od októbra ďalšiu zaujímavú linku. Medzi nové destinácie pribudne Jordánsko, do ktorého sa dostanete z Budapešti aj Prahy. Vďaka tomu budú mať Slováci na dosah nielen Mŕtve more a Petru, ale tiež populárnu Jordánsku cestu. viac »

Najväčší sviatok športu je tu: 8 zaujímavých faktov o olympijskom meste Pjongčang

Pjongčang, Južná Kórea
2018-02-09 00:00:01

Február bude po štyroch rokoch opäť patriť najväčšiemu sviatku zimných športov. Olympijské hry sa tentoraz presunú do Južnej Kórey, kde si svoj hlavný stan rozložia v Pjongčangu (niekedy aj Pchjongčchang). Až do momentu výberu víťaza spomedzi všetkých kandidátov sa o o tomto meste veľa nevedelo. Teraz sa však na nenápadnú lokalitu uprú oči celého športového sveta, preto je načase odhaliť o ňom pár zaujímavých faktov. viac »


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa