Hrady, zámky a kaštiele Slovenska

Beckov je opäť atraktívnejší: V zrekonštruovanom západnom paláci otvorili nové expozície

2024-03-03 10:00:00 |

Tri nové expozície na ploche viac ako 300 štvorcových metrov čakajú od soboty (2. 3.) návštevníkov hradu Beckov. Vznikli v novootvorených zrekonštruovaných priestoroch západného paláca hradu. Informoval o tom riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier.

Viac článkov

Odborníci bijú na poplach: Spišský hrad je v havarijnom stave, hrozí deštrukcia!

Spišský hrad
2019-08-27 12:00:00

Časti Spišského hradu zapísaného v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva sú v havarijnom stave a hrozí im nenávratné poškodenie. Ministerstvo kultúry (MK) SR preto na ich sanáciu žiada od vlády 4,8 milióna eur. Materiál je v skrátenom medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktoré ministerstvo zdôvodňuje naliehavým verejným záujmom a havarijným stavom. viac »

Unikát, aký inde neuvidíte: Pri obnove hradu Vinné používajú dobový šliapací žeriav

Zrúcanina Vinianskeho hradu nad
2019-08-03 12:00:00

Pri obnove hradu nad obcou Vinné (okr. Michalovce) pomáha aj svojpomocne vyrobený drevený šliapací žeriav. Občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta, ktoré na rekonštrukcii pracuje od roku 2011, ho používa pri oprave múrov, priblížil predseda správnej rady združenie Jaroslav Gorás. viac »

Hrad Revište ožíva: Tento rok chcú sprístupniť vyhliadku v severnej veži

Hrad Revište
2019-07-30 08:00:00

V obnove hradnej zrúcaniny Revište neďaleko Žarnovice pokračujú aj tento rok. Vďaka projektu obnovy hradov pomocou nezamestnaných tu už šiestykrát našlo prácu 19 ľudí. Obnova hradu zamestnáva aj ďalších špecializovaných remeselníkov ako sú tesári či murári. "Niekedy tu naraz pracuje aj 30 ľudí," priblížil predseda Združenia na záchranu hradu Revište Ratibor Mazúr. viac »

Hrad Šomoška

Hrad Šomoška
2019-06-17 00:00:00

V katastrálnom území obce Šiatorská Bukovinka v bezprostrednej blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice sa nachádza zrúcanina hradu Šomoška. Hradný kopec je národná prírodná rezervácia Šomoška, ktorá je spolu s Kamenným vodopoádom skvelým tipom na zaujímavý letný výlet. viac »

Unikátny nález v Markušovciach: Pri obnove hradu objavili základy veže z prelomu 13. a 14. storočia

Na snímke robotníci triedia
2019-06-16 12:00:01

Na hrade Markušovce neďaleko Spišskej Novej Vsi realizuje Východoslovenské múzeum v Košiciach výskum a už teraz je jasné, že jedným z najvýznamnejších nálezov sú základy obytnej kruhovej veže. Tá by mala podľa archeológa Jána Rákoša patriť k najstaršej, doteraz archeologickým výskumom nedoloženej stavebnej fáze hradu z konca 13. a prvej polovice 14. storočia. viac »

V obnove paláca Lubomirských na hrade Ľubovňa pokračujú aj počas letnej turistickej sezóny

Palác Lubomírskych v Starej
2019-05-15 08:00:00

Napriek otvoreniu letnej turistickej sezóny sa na hrade Ľubovňa aj naďalej pracuje na rekonštrukcii paláca Lubomirských z roku 1642. Návštevníci sa do jeho priestorov nedostanú už druhý rok. Podľa riaditeľa Ľubovnianskeho múzea Dalibora Mikulíka by to návštevnosť kultúrnej pamiatky ovplyvniť nemalo. Potvrdil to aj minulý rok, počas ktorého si hrad pozrelo 196-tisíc platiacich návštevníkov, asi o dve stovky viac ako v roku 2017. viac »

Zaujímavosti o slovenských vrchoch: Tajomný hrad nad Košicami zostal nedokončený

Hradová nad Košicami
2019-04-14 12:00:00

Na vrch Hradová nad Košicami prichádzajú každoročne tisícky návštevníkov. Okrem iného ich tam lákajú pozostatky stredovekého hradu, rozlohou jedného z najväčších na Slovensku. Niektorí z nich ostávajú sklamaní, z pevnosti sa totiž veľa viditeľného nezachovalo. Navyše aj to, kto, kedy a prečo ju staval, ostáva ukryté v dávnej minulosti. Priame písomné doklady o tom chýbajú. viac »

Zaujímavá novinka: Turisti spoznajú históriu trojice hradov na príbehu krásnej Kataríny

Turisti spoznajú históriu trojice
2019-04-07 12:00:00

Turisti budú môcť na príbehu krásnej, no nešťastnej Kataríny spoznávať históriu Beckova, Čachtického a Plaveckého hradu. Novinku v rámci turistickej sezóny zastrešila trenčianska a bratislavská krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR), predstavili ju v sobotu na Beckove. viac »

Beckov – majestátny historický skvost

Hrad Beckov
2019-04-02 12:00:00

Hrad Beckov má neopakovateľné čaro. Hrdo sa týči na majestátnom vápencovom brale nad rovnomennou obcou, no okrem prechádzky do minulosti ponúka aj množstvo aktuálnych aktivít. viac »

Povesti o Slovensku: Ľupča má bielu pani a legendu o žene bez hlavy

Ľupčiansky hrad nad obcou
2019-03-10 12:00:00

Hovorí sa, že každý "dobrý" hrad má svoju povesť a patrí k nim aj ľupčiansky. Legiend o ňom a niekdajšom panstve je viac. TASR ich prostredníctvom publikácie Ľupčianske povesti z roku 2001 priblížila Ivana Uhlík, referentka správy pamiatkových objektov hradu Ľupča. Návštevníci tejto historickej pamiatky v obci Slovenská Ľupča v Banskobystrickom okrese sa od sprievodcov dozvedia nielen historické fakty o hrade, ale tiež to, že aj on má "svoju" bielu pani. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa