Hrady, zámky a kaštiele Slovenska

Najbizarnejší hrad na Slovensku: Má pár rokov a volá sa Marcus

Hrad Marcus, Repište
2019-03-06 00:00:01

Niektorí bohatí ľudia investujú do luxusných áut a drahých dovoleniek alebo podľahnú zberateľstvu vzácnych umeleckých diel, iní radšej investujú do stavby nehnuteľnosti. K nim patrí aj istý bratislavský podnikateľ, ktorému sa ale klasická vila málila, a tak nechal na svoje náklady postaviť v nádhernom prostredí Štiavnických vrchov rovno hrad. viac »

Tip na výlet: Považská Bystrica, Považský hrad a Manín

Považský hrad
2019-02-15 12:00:00

Považská Bystrica je mesto ležiace v lone prírody a v objatí vrchov Veľký a Malý Manín. Prírodná scenéria mu dodáva jedinečný charakter a atmosféru, akou sa môže pochváliť len málo slovenských miest. viac »

Povesti o Slovensku: S hradom Čičva je spojená legenda o čiernom žrebcovi

Hrad Čičva
2019-02-03 12:00:00

S hradom Čičva, ktorý sa vypína nad obcou Sedliská neďaleko Vranova nad Topľou, je spojená Legenda o čiernom žrebcovi. Hovorí o zakliatom grófovi Barkóczym. Tento rod patril k jedným z posledných majiteľov hradu, ktorý vlastnil aj kaštieľ v neďalekom Tovarnom. TASR o ňom povedal výkonný riaditeľ občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva Ľubomír Hutka. viac »

Unikátny prieskum na Bojnickom zámku: Vedci možno odhalia doposiaľ skryté miestnosti

Bojnický zámok
2019-01-25 08:00:00

Na Bojnickom zámku začali v týchto dňoch s realizáciou unikátneho prieskumu. Odborníci nevylučujú, že sa im pomocou špeciálnych metód v rámci pilotného projektu podarí objaviť i vzácne nálezy či doposiaľ skryté miestnosti sídla grófa Pálffyho. viac »

Čachtický hrad a podzemie

Čachtický hrad
2019-01-01 00:00:01

Legendami opradený Čachtický hrad poznáme najmä vďaka krvavej grófke Alžbete Báthoryovej. Svojim návštevníkom však vie ponúknuť oveľa viac ako krvilačné historky z dávnej minulosti. viac »

Hrad Devín

Hrad Devín
2019-01-01 00:00:00

Hrad Devín viac »

Povesti o Slovensku: V Kežmarskom hrade vraj väznili prvú turistku v Tatrách

Kežmarský hrad
2018-12-02 12:00:00

Mýty a legendy od nepamäti patria k hradom a výnimkou nie je ani Kežmarský hrad. V ňom mala byť uväznená Beata Laska, pretože sa vraj vybrala do Vysokých Tatier ako turistka. Tým sa údajne morálne prehrešila voči svojmu o niekoľko rokov mladšiemu manželovi a ten ju mal preto zavrieť do hladomorne. Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová pre TASR potvrdila, že tento príbeh hradu veľmi pomáha pri jeho propagácii a najmä poľskí turisti o jeho príbehu vedia. viac »

Obnova Muránskeho hradu: Hlavný palác a dom veliteľa rekonštruovali nezamestnaní

Hrad Muráň
2018-11-29 08:00:00

Rekonštrukčné práce na dome veliteľa a murárske zásahy na Hlavnom paláci boli hlavnými bodmi tohtoročnej obnovy hradu Muráň v okrese Revúca, ktorá bola realizovaná počas letnej sezóny deviatimi nezamestnanými. TASR o tom informoval starosta obce Muráň Roman Goldschmidt, podľa ktorého im na obnovu hradu v tomto roku poskytlo ministerstvo kultúry dotáciu zhruba 28.000 eur a ďalších 4000 eur získali z Nadácie Slovenskej sporiteľne. viac »

Takmer neprežil, dnes opäť žiari: V Hlohovci otvorili zrekonštruovaný kaštieľ

Hlohovský zámok
2018-11-07 12:00:00

Hlohovčania si počas víkendu mohli prísť pozrieť zrekonštruovaný Hlohovský zámok. Po desaťročiach, keď bola vzácna historická stavba verejnosti neprístupná, to bola prvá príležitosť vidieť, ako radnica v priebehu niekoľkých mesiacov dokázala zdevastovanú národnú kultúrnu pamiatku zmeniť na budúci stánok kultúry a spoločenského života mesta. viac »

Zaujímavé nálezy vo Fiľakove: V podhradí objavili moslimský modlitebný kotúč a iné vzácnosti

Fiľakovský hrad
2018-11-07 08:00:00

Nálezy európskeho významu sa podarilo nájsť v podhradí hradu Fiľakovo v okrese Lučenec počas archeologického výskumu, ktorý sa skončil pred niekoľkými dňami. TASR o tom informovala archeologička a riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová, podľa ktorej patrí k najzaujímavejším artefaktom časť šiitského modlitebného kotúča. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa