Toporec pri Kežmarku má až dva kaštiele: Jeden je obývaný, v druhom plánujú založiť múzeum

Dominantou Toporca s viac
2020-09-07 08:00:00

Významný rod Görgeyovcov postavil v Toporci dva kaštiele, ktoré sú dnes dominantou obce. Starý kaštieľ, ktorý pochádza z konca 13. storočia, dlhú dobu chátral a až v posledných rokoch sa dočkal obnovy. V jeho priestoroch by malo v budúcnosti vzniknúť múzeum, spoločenské priestory na rôzne akcie a pod strechou obytný priestor. Pre TASR to uviedol Slavomír Regec, predseda občianskeho združenia Astra, ktoré sa snaží kaštieľ zachrániť. viac »

Malebné Beladice - domov troch kaštieľov

Kaštieľ a galéria v
2020-08-25 12:00:00

Prvá písomná zmienka o obci Beladice v Zlatomoravskom okrese pochádza z roku 1156. História Beladíc v ich súčasnej podobe sa však začala písať až o 820 rokov neskôr, v roku 1976, keď sa k obci pričlenili aj dediny Malé a Veľké Chrašťany a Pustý Chotár. viac »

Gotická cesta spája pamiatky Gemera a Spiša, mapu si už stiahnete aj z internetu

Na snímke slovenská a
2020-08-21 08:00:00

V slovenskej i maďarskej jazykovej mutácii, ako aj v interaktívnej forme na internete je dostupná mapa Gotickej cesty regiónu Gemer-Malohont, ktorú vydalo občianske združenie (OZ) Gotická cesta z Henckoviec v Rožňavskom okrese. Podľa jeho člena Vladimíra Ondrejoviča aj takto chceli zdôrazniť ich snahu dotiahnuť do regiónu turistov a využiť potenciál pohraničného regiónu. viac »

Kežmarský drevený kostol: Unikát zo zoznamu UNESCO poznáte aj z Perinbaby

Drevený artikulárny kostol v
2020-08-19 12:00:00

Drevený artikulárny kostol v Kežmarku zapísaný v zozname UNESCO sa radí medzi najstaršie a najvzácnejšie historické pamiatky mesta. Skvostom kostola je 300-ročný organ, ktorý patrí medzi najväčšie barokové organy na Slovensku s pôvodným píšťalovým fondom. Kostol je zaujímavý aj filmovou produkciou, keďže na tomto mieste nakrúcali známu slovenskú rozprávku Perinbaba. Režisér Juraj Jakubisko si dokonca tento priestor vybral aj pre jej druhý diel. viac »

V Bratislave sa opäť môžete prejsť po hradbách, otvorené sú z oboch strán

Severozápadná veža mestského opevnenia
2020-08-03 08:00:00

Mestské hradby v Bratislave sú opäť otvorené z oboch strán. Vstúpiť, respektíve vystúpiť z nich je možné oboma bránami od Rudnayovho námestia, z Prepoštskej, Židovskej a Kapitolskej ulice. Brány mestských hradieb sú otvorené každý deň od 10.00 do 20.00 h. Informuje o tom hlavné mesto na sociálnej sieti. viac »

Tip na výlet: Objavte krásy židovských synagóg v Trnave

Synagóga v Trnave
2020-06-07 12:00:00

Trnava skrýva viacero unikátov. Nielenže je známa svojimi kostolmi a vežami, vďaka čomu získala prezývku Malý Rím, karnerom, mestskými hradbami, ale aj dvomi synagógami postavenými takmer vedľa seba. Sú krásne zrekonštruované a opäť v nich pulzuje život. V jednej môžete obdivovať umenie a v druhej si môžete posedieť pri dobrej káve. viac »

Vzácny nález: Gotický kostol v Žípe ukrýva staršiu stavbu

Archeologický výskum v Žípe
2020-06-01 08:00:00

Existenciu staršieho románskeho kostola na mieste terajšieho gotického chrámu preukázal aktuálny sondážny archeologický výskum, ktorý v dedine Žíp v okrese Rimavská Sobota realizoval archeológ Alexander Botoš z Gemersko-malohontského múzea. viac »

Mlyn vo Vyšnej Rybnici - národná kultúrna pamiatka so špeciálnymi turbínami

Vodný mlyn poháňaný Francisovou
2020-04-26 12:00:00

Mechanizmus vodného mlyna v obci Vyšná Rybnica v okrese Sobrance, presahujúci tri podlažia, poháňaný Francisovými turbínami, je dôkazom technického umu. „Ak by budova spadla, mlyn ostane stáť,“ tvrdí dcéra pôvodného majiteľa Alžbeta Dolinová. Obnoviť národnú kultúrnu pamiatku považovala za svoju povinnosť. Jednak pre zachovanie dôkazu o precíznosti práce niekdajších majstrov pre budúce generácie a tiež na pamiatku svojho otca a deda. viac »

Menej známa atrakcia Prednej Hory: V loveckom zámočku je múzeum o živote bulharského cára

Drevený lovecký zámoček cára
2020-04-08 12:00:00

Detaily zo života bulharského cára Ferdinanda Coburga a jeho pôsobenie na Slovensku približuje muzeálna expozícia inštalovaná v priestoroch jeho niekdajšieho poľovníckeho zámku na Prednej Hore v okrese Revúca. Podľa slov Petry Glűcknerovej, referentky marketingu a vzdelávania Odborného liečebného ústavu psychiatrického (OLÚP), n. o., Predná Hora, ktorému zámoček patrí, vzniklo múzeum vďaka ich spolupráci s múzeom vo Svätom Antone. viac »

Dolný špitálsky mlyn - kedysi najvyšší objekt pod Urpínom

Pozostatky Vančovho domu a
2020-03-08 12:00:00

O Dolnom a Hornom špitálskom mlyne na území Banskej Bystrice mnohí Banskobystričania ani netušia. Nezachovali sa a miesta, kde stáli, nič nepripomína. Zväčša o nich vedia len miestni historici, ktorí sa o ne zaujímajú, a Jozef Ďuriančik, jeden z prvých profesionálnych sprievodcov cestovného ruchu v meste pod Urpínom, publicista a bývalý učiteľ, ktorý vyštudoval históriu a geografiu. O Banskej Bystrici vie viac než ľudia, ktorí sa v nej narodili. viac »

Sídlo moci, kde sa rozhoduje o vašom živote: Nahliadli sme za fasádu Úradu vlády

Sídlo Úradu vlády -
2020-02-29 00:00:01

Dnes si volíme poslancov parlamentu a s nimi aj vládu, ktorá bude najbližšie štyri roky rozhodovať o záležitostiach, ovplyvňujúcich náš každodenný život. Jej predstavitelia sa budú stretávať a pracovať v paláci, kam sa bežní smrteľníci len tak nedostanú. Nazrite s nami pri tejto príležitosti do jeho priestorov. viac »

PAMIATKY, KTORÉ PLAČÚ: Kaštieľ v obci Skároš má svoje dobré roky za sebou

Kaštieľ v obci Skároš
2020-02-15 12:00:00

Klasicistický kaštieľ v obci Skároš (okr. Košice - okolie), ktorý má v správe Ministerstvo vnútra (MV) SR, je už roky v dezolátnom stave a rozpadáva sa. Ministerstvo argumentuje, že vzhľadom na vlečúci sa majetkový spor nemôže investovať do údržby tejto národnej kultúrnej pamiatky, ani ju predať. viac »

V stopách nášho najslávnejšieho architekta: Jurkovičove stavby pripomínajú perníkové chalúpky

Most v Novém Městě
2020-02-14 00:00:00

Dušan Samuel Jurkovič je pravdepodobne najúspešnejším slovenským architektom. Jeho stavby sa vyznačujú osobitým, tzv. národným štýlom s odkazmi na slovenskú ľudovú kultúru. Patria k tomu najkrajšiemu, čo môžete vidieť u nás, ale aj na Morave a v Čechách. viac »

V Stupave zrekonštruovali barokový most za takmer milión eur

Barokový most v Stupave
2020-02-05 08:00:00

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) dokončil rekonštrukciu barokového mostíka v Stupave v okrese Malacky, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Celkové náklady predstavovali takmer milión eur. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman v dnešnej tlačovej správe. Stupavský barokový most spája Hlavnú ulicu s tunajším kaštieľom. viac »

Vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach je unikátom, mal horizontálne koleso

Vodný mlyn vo Veľkých
2020-02-01 12:00:00

Horizontálne uloženým mlynským kolesom sa vyznačoval vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota, ktorý je dnes najstarším zachovaným mlynom v regióne. Hoci mu pre zlý technický stav hrozil zánik, vďaka občianskemu združeniu (OZ) Ozveny sa ho podarilo zachrániť. viac »


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa