Kaštieľ v Betliari: 20 najzaujímavejších faktov

Betliar
2021-05-13 12:00:00

Kaštieľ v Betliari patrí k našim najobľúbenejším a najnavštevovanejším pamiatkam. Návštevníkov púta vďaka výbornému zachovanému stavu a bohatej prehliadke plnej zaujímavých trofejí, nábytku a výzdob. Po prechádzke jeho historickými priestormi sa potom ešte môžete vybrať do parku, kde vládne pokojná atmosféra a môžete sa pokochať nádhernou prírodou. viac »

20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o Trenčianskom hrade

Trenčiansky hrad
2021-04-21 11:50:00

Už pri ceste okolo Trenčína nemôže ujsť vašej pozornosti. Hrad sa hrdo týči nad mestom a symbolicky stráži celé jeho centrum. Patrí medzi najznámejšie slovenské pamiatky a je opradený tými najzaujímavejšími legendami o láske a slávnym panovníkoch. Čo všetko však zrejme o Trenčianskom hrade netušíte? viac »

Unikát v tieni Tribeča: Horné Lefantovce sa pýšia štyrmi kaštieľmi a názvom podľa bieleho slona

Renesančný kaštieľ v Horných
2021-04-18 12:00:00

Obec Horné Lefantovce leží na úpätí tribečského pohoria severozápadne od Nitry. V minulosti šlo o významné sídlo, o čom svedčí fakt, že sa tam dodnes zachovali tri kaštiele a zvyšky panskej kúrie. Záznam o miestnom kostole navyše patrí k najstarším dokladom o katolíckom chráme na Slovensku. viac »

V Jablonici rekonštruujú kaštieľ, v súčasnosti sa uskutočňuje oprava strechy

 V Jablonici rekonštruujú
2021-03-08 08:00:00

Občianske združenie (OZ) Útulný domov získalo v rámci výzvy Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) "Podpora regionálneho rozvoja v trnavskej župe" dotáciu na opravu kaštieľa v obci Jablonica v okrese Senica vo výške 42.570 eur. viac »

Múzeum v Mojmírovciach: V romantickom letohrádku spoznáte mnohé historické zaujímavosti

Regionálne múzeum Mojmírovce -
2021-02-19 08:00:00

Turisti, ktorých lákajú rôzne zaujímavosti z našej histórie, by počas svojich výletov nemali vynechať obec Mojmírovce v Nitrianskom okrese. Hneď vedľa miestneho kaštieľa sa nachádza niekdajší letohrádok kniežaťa Aldobrandíniho, v ktorom sídli regionálne múzeum. viac »

Obec Poruba sa pýši veľkou vzácnosťou: Výborne zachované fresky majú 600 rokov!

Kostol sv. Mikuláša biskupa
2021-01-15 12:00:00

Fresky, ktoré patria k najpočetnejším najzachovanejším na Slovensku, môže nájsť verejnosť v Kostole sv. Mikuláša biskupa v hornonitrianskej obci Poruba. Národná kultúrna pamiatka stojí v obci od 14. storočia, v období prvej svetovej vojny si ako jedna z mála zachovala aj všetky svoje zvony, ktoré z iných kostolov putovali na výrobu nábojov. viac »

Rímske lapidárium v Komárne - unikátna zbierka starovekých diel z nášho územia

Lapidárium v Komárne
2021-01-01 12:00:00

Rímske lapidárium v Komárne, ktoré sídli v jednej zo starých mestských fortifikačných stavieb, v tzv. Bašte VI., a je súčasťou Podunajského múzea v Komárne, ponúka návštevníkom prehliadku prastarých rímskych kameňosochárskych pamiatok pochádzajúcich z nášho územia. Za túto expozíciu bolo Podunajské múzeum (PM) ocenené viacerými cenami vrátane medzinárodnej Europa Nostra za európske dedičstvo. viac »

Deduško Večerníček má dôvod na radosť: Jeho chalúpku konečne zrekonštruovali

Nová Sedlica: Chalúpka Deduška
2020-12-08 15:00:00

Dom ľudový v obci Nová Sedlica v okrese Snina, verejnosti známy ako chalúpka Deduška Večerníčka, vyzerá opäť tak, ako ho poznajú milióny divákov televíznych večerníčkov. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, na jeho obnovu, ktorá sa realizovala tradičnými materiálmi a pracovnými postupmi, dohliadali pamiatkari. V budúcnosti by mal slúžiť ako expozícia večerníčkov. Povedal to pre TASR riaditeľ štúdia RTVS Košice Jozef Puchala. viac »

Nádherná pamiatka v príšernom stave: Vrbové chce synagógu dostať do povedomia ľudí

Synagóga vo Vrbovom
2020-11-18 08:00:00

Mesto Vrbové vypísalo dva roky trvajúcu dobrovoľnú zbierku na získanie finančných prostriedkov na rekonštrukciu miestnej synagógy. Národná kultúrna pamiatka je vo vlastníctve samosprávy, ktorá nemá na náročnú obnovu dostatočné vlastné prostriedky. Primátorka Ema Maggiová pre TASR uviedla, že snahou po renovácii je etablovať synagógu na kultúrne epicentrum mesta. viac »

Dóm sv. Martina prepisoval dejiny, dnes je dominantou Bratislavy

Dóm svätého Martina v
2020-11-04 12:00:00

Katedrála sv. Martina je gotická sakrálna stavba v historickej zóne Bratislavy. Je najvýznamnejším a najväčším chrámom v hlavnom meste SR a dominantou, ktorá je po Bratislavskom hrade druhým najvyhľadávanejším turistickým objektom mesta. Pre dôležitosť a význam katedrálneho chrámu ako sídla biskupa diecézy sa výročie jeho posviacky slávi v celej arcidiecéze ako sviatok. viac »

Kostol sv. Štefana, uhorského kráľa - najstaršia pamiatka v Žiline

Kostol sv. Štefana v
2020-10-14 12:00:00

Kostol sv. Štefana, uhorského kráľa, je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi najstaršie stavby v Žiline. Neopakovateľnú atmosféru vytvárajú fresky z 13. storočia. viac »

Vzácnosť v Hervartove - najstarší drevený kostolík na Slovensku má vyše 500 rokov

Rímskokatolícky kostol sv. Františka
2020-10-08 12:00:00

Rímskokatolícky kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove v okrese Bardejov navštívi ročne viac ako 3000 turistov. Tento kostolík z konca 15. storočia predstavuje najstarší a najzachovalejší typ drevených chrámov na Slovensku. Stavba bola postavená v gotickom slohu. viac »

Nádherná dominanta Košíc: 20 zaujímavostí o Dóme svätej Alžbety

Dóm sv Alžbety v
2020-10-05 12:00:00

Dóm svätej Alžbety je dominantou metropoly východu a jednou z najkrajších slovenských pamiatok. Keď vystúpite na vlakovej stanici, musíte prejsť najprv cez malý park. Hneď ako prekročíte most, začne na vás tento krásavec beťársky vykúkať. Čím bližšie budete k hlavnej ulici, tým viac na vás zapôsobí svojou majestátnosťou. viac »

Zborov - sídlo najseverenejšieho hradu aj známeho vojenského cintorína

Obec Zborov preslávil hrad
2020-10-03 12:00:00

Popri historických pamiatkach mesta Bardejov a Bardejovských kúpeľoch sa čoraz častejším cieľom návštevníkov severovýchodného Slovenska stáva Zborovský hrad (Makovica). Je národnou kultúrnou pamiatkou a má zaujímavú históriu, rovnako ako dedina na jeho úpätí. viac »

V Pečovskej Novej Vsi sa zachovali viaceré kúrie, sú spomienkou na miestnu šľachtu


Päť kúrií v Pečovskej
2020-09-26 12:00:00

Päť kúrií v Pečovskej Novej Vsi (okres Sabinov) sa zachovalo ako spomienka na šľachtické rody, ktoré tam v minulosti žili. Jedna zo stavieb slúži ako obecný úrad, ostatné sú v súčasnosti nevyužívané. viac »


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa