Kaštieľ Radvanských v Banskej Bystrici: Symbol mesta s množstvom tajomstiev

Kaštieľ Radvanských na sídlisku
2020-01-18 12:00:00

Súčasné banskobystrické sídlisko Radvaň bolo kedysi obcou, meno niesla podľa šľachtica Radvana už v 13. storočí. Šľachtický rod Radvanských tam žil až do konca druhej svetovej vojny. Dnes ich pripomína dominanta a hlavný symbol Radvane - renesančný kaštieľ zo začiatku 16. storočia. Dlhé desaťročia chátral a až v posledných rokoch sa našli peniaze na záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky. viac »

Symbol Trnavy oslavuje: Legendárne hodiny v mestskej veži majú 290 rokov

Symbol Trnavy oslavuje: Legendárne
2020-01-16 08:00:00

Je len málo ľudí, ktorí by nepoznali ikonickú mestskú vežu v Trnave. Vedeli ste však, že jej srdce bije už 290 rokov? Pri tejto príležitosti sa uskutočnil výnimočný výstup do veže s Karolom Nemčekom, ktorého rodina sa o hodinový stroj stará posledných sto rokov. viac »

Poklady rodu Mariášiovcov: Sídla v Markušovciach a Batizovciach aj Gerlachovský štít

Batizovská vetva Mariášiovcov vlastnila
2020-01-11 12:00:00

Šľachtický rod Mariáši resp. Máriássy patril medzi najstaršie a najvýznamnejšie rody na Spiši a v tomto regióne mal dve silné vetvy. Tá batizovská vlastnila dokonca aj Gerlachovský štít. viac »

Románsky kostol v G. Jablonci - unikát zasvätením aj architektúrou

Románsky kostol v Gemerskom
2020-01-04 12:00:00

Jednou z mála zachovaných románskych stavieb v regióne Gemer-Malohont je kostol v Gemerskom Jablonci v okrese Rimavská Sobota. Podľa slov archeológa Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote Alexandra Botoša je však výnimočný aj z ďalších dôvodov. viac »

Vígľašská Huta-Kalinka má štyri historické zvoničky, dve nedávno obnovili

Dve zo štyroch historických
2019-12-30 08:00:00

K turistickým zaujímavostiam obce Vígľašská Huta-Kalinka v okrese Detva patria štyri historické zvoničky. Dve z nich prešli v uplynulých rokoch rekonštrukciou. Tamojšia obecná samospráva získala na ich obnovu grant vo výške 5000 eur od Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). viac »

Tragický pohľad na vzácnu pamiatku: Kaštieľu v Devičanoch hrozí bezprostredný zánik

Kaštiel v Devičanoch
2019-12-25 12:00:00

Na Slovensku máme množstvo vzácnych architektonických pamiatok, mnohé z nich sú ale v žalostnom stave. Pôvodní majitelia ich opustili, stavby stratili svoj význam, nikto sa o ne nestaral a zub času sa na nich podpísal fatálnym spôsobom. K architektonickým skvostom, ktorých pôvodnú krásu už nikdy neoceníme, patrí aj kaštieľ v Devičanoch. viac »

V Banskej Štiavnici obnovujú jednu z dominánt: Piargska brána znova ožije

Piargska brána v Banskej
2019-12-20 08:00:00

V Piargskej bráne v Banskej Štiavnici chce Pamiatkový úrad (PÚ) SR zriadiť kultúrno-spoločenské centrum so zameraním na lokalitu UNESCO. Na objekte tento rok zrekonštruovali fasádu a šindľové časti strechy. Ešte predtým objekt odvlhčili, odkanalizovali a napojili na inžinierske siete. viac »

Murdochovy mlyn - národná kultúrna pamiatka v Dechticiach

Mudrochov mlyn v Dechticiach
2019-12-14 12:00:00

Keď ešte neboli medzi pozemkami postavené ploty a ľudia mali k sebe bližšie, zvykli si Dechtičania skracovať svoju cestu za prácou na polia aj cez dvor Mudrochovho mlyna. Nejeden z nich sa pristavil na kus reči, a tak sa mlyn postupne stal akýmsi komunikačným centrom tejto obce pri Trnave. Po desaťročiach chátrania mu chce jeho súčasný majiteľ Karol Závodský takéto postavenie prinavrátiť. S mlynom má veľké plány. viac »

Celý svet môže závidieť! FOTO, ktoré musíte vidieť: Slovenský poklad v novom šate za 6 miliónov

Zrekonštruovaná Bazilika svätého Jakuba
2019-12-11 12:00:00

Kostol sv. Jakuba v Levoči je po rokoch rekonštrukcie bez lešenia. V týchto dňoch totiž ukončili jeho obnovu i reštaurátorské práce, ktoré trvali dohromady 23 rokov a vyžiadali si viac ako 5,6 milióna eur. viac »

Zanedbaný areál bývalého kláštora v Gombaseku sa mení na turistickú atrakciu

Areál bývalého kláštora v
2019-12-04 08:00:00

Zmeniť ruiny zarastené burinou a náletovou zeleňou na upravený areál sa počas zhruba dvoch rokov podarilo členom občianskeho združenia (OZ) Sine Metu v Gombaseku, časti dediny Slavec v Rožňavskom okrese. Revitalizovali tam priestor niekdajšieho kláštora pavlínov, ktorý sa má stať turistickou destináciou s múzeom. viac »

Historická perla trochu inak: Levočskú radnicu chce mesto sprístupniť aj zo severnej strany

Radnica, Levoča
2019-11-27 08:00:00

Mesto Levoča chce sprístupniť aj druhú stranu historickej radnice na Námestí Majstra Pavla. O finančné zdroje na projekt sa chce samospráva uchádzať z nórskych fondov, celkové náklady sa vyšplhajú na približne milión eur. Pre TASR to potvrdil primátor mesta Miroslav Vilkovský s tým, že nórsky finančný mechanizmus sa obnovuje po ôsmich rokoch a mesto to chce využiť na sprístupnenie radnice zo severnej strany. viac »

Mlyny Oblazy sú slovenským unikátom, ročne ich navštívia tisíce turistov

Vodný mlyn v Kvačianskej
2019-11-22 12:00:00

Vtlačené pod skalnými stenami v hlbokej Kvačianskej doline uprostred lesov v zdanlivo ťažko prístupnom teréne stoja Vodné mlyny Oblazy. Hoci to ešte pred niekoľkými desaťročiami vyzeralo, že sa navždy stratia z mapy Liptova, zásluhou dlhoročnej práce dobrovoľníkov sa ich podarilo zachovať v autentickej podobe. Ročne mlyny navštívia desaťtisíce turistov. viac »

Národná kultúrna pamiatka po rokoch ožila: Obnovili bývalú kvasiareň areálu Steinu

Pohľad na národnú kultúrnu
2019-11-21 08:00:00

Do Spilky, pôvodnej kvasiarne a jediného zachovaného objektu areálu bývalého pivovaru Stein v Bratislave, by sa mal čoskoro opäť vrátiť život. Táto národná kultúrna pamiatka (NKP) je v súčasnosti pamiatkovo obnovená a bolo pre ňu vydané kolaudačné rozhodnutie. Obnova s dohľadom pamiatkarov čaká ešte vnútorné priestory podľa požiadaviek budúcich nájomníkov administratívnych priestorov. viac »

Vzácny parný mlyn v Buzici približuje spôsob mletia obilia v minulosti

Mlyn v obci Buzica
2019-11-16 12:00:00

Návrat do čias pred 100 rokmi, keď sa na mletie múky využívala sila pary, ponúka zachovaný parný mlyn v obci Buzica v okrese Košice-okolie. Pôvodne klasicistická sýpka bola prestavaná na mlyn v roku 1922. Mleli sa tam kvalitné obilie a krupica, a to až do roku 1953. Schátranú budovu obec zrekonštruovala v roku 2014 s pomocou eurofondov. viac »

V Porube sa zachoval jeden z dvoch mlynov, majiteľom bol i gróf Pálffy

Mlyn v Porube v
2019-11-09 12:00:00

Prevažne drevená dvojpodlažná stavba, v ktorej vnútri sa nachádzajú viaceré zariadenia pripomínajúce mlynárske povolanie. Taký je mlyn v Porube v okrese Prievidza, ktorý sa ako jeden z dvoch pôvodných v obci zachoval a v súčasnosti ho vlastní súkromný majiteľ. Pod stavbu sa už podpísal zub času, no má svojho mačacieho strážcu. viac »


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa