Česko

Podzemný chrám vody: V Brne sprístupnili slávne vodojemy, nakrúcať tam chce Disney aj Netflix

2024-04-03 00:00:00 |

Scéna ako z iného sveta dávno zaniknutých civilizácii či fantasy filmov. Také sú Vodojemy Žltý kopec v Brne, ktoré boli verejnosti sprístupnené symbolicky 22. marca na Svetový deň vody. Jedná sa o unikátnu technickú pamiatku, ktorú môžete v takomto rozsahu a zachovalosti vidieť okrem Brna iba na troch miestach neďaleko Londýna. Poďte si ju po citlivej rekonštrukcii pozrieť s nami.

Viac článkov

Surová krása severnej Moravy a Sliezska: Autentické zážitky na unikátnych miestach

Zámok Raduň
2020-08-15 00:00:00

Sever Moravy je plný úžasných miest, ktoré stoja za návštevu. Je tu nádherná príroda, zaujímavé pamiatky, ale aj možnosť zabaviť sa. Moravsko-sliezsky kraj má unikátne technické dedičstvo, ktoré nikde inde v Česku v takom rozsahu nenájdete. Najväčším ťahúňom sa stali ostravské Dolní Vítkovice, ktoré sú najnavštevovanejšou mimopražskou atrakciou. Po technických pamiatkach kraja vás prevedie projekt Technotrasy, ktorý je o autentických zážitkoch na unikátnych miestach. Môžete sfárať do hlbín uhoľnej bane, preveziete sa parným vlakom, zažijete pocity vojaka v úzkom priestore pevnosti, alebo na vlastné oči uvidíte výrobu múky vo vodnom mlyne. viac »

Kam za moderným umením: Navštívte najlepšie české a moravské galérie

Kam za moderným umením:
2020-07-17 12:00:00

V Českej republike je výnimočné množstvo múzeí a galérií. Našli by ste ich tu viac ako 700. Niektoré galérie sú prvotriedne inštitúcie zamerané na stredoveké umenie, iné zase radšej vystavujú také kúsky, na ktorých olej ešte obrazne povedané nestihol zaschnúť. Dnes vám predstavíme múzeá a galérie, v ktorých nájdete inštalácie moderného a súčasného umenia, v ktorých sa môžete zúčastniť súkromných vernisáží, a ktoré lákajú návštevníkov všetkých generácií, aby nasali atmosféru umeleckého sveta. Prekvapia vás nielen rozsiahle a často neobvyklé výstavné priestory, ale aj kaviarne, galerijné obchody a pozoruhodné inštalácie. viac »

Český hrad Loket - malebný domov výnimočných bytostí

Hrad Loket, Česká republika
2020-06-29 12:00:00

Tam, kde rieka Ohře ohýba sa do lakťa, tam kde Karel IV. neďaleko pramene Vary Karlovy objavil a kde Johann Wolfgang Goethe 74. narodeniny oslávil, tam sa týči hrad, ktorý iné meno ako Loket nemohol mať. viac »

Bicyklom po Českej republike: Toto sú najlepšie cyklotrasy obľúbených susedov

Na bicykli aj na
2020-06-23 12:00:00

Česi milujú aktívne dovolenky a tomu je prispôsobený aj ich turizmus. U našich susedov vďaka tomu nájdete množstvo skvelých ponúk na takéto spoznávanie ich krajiny. Jedným z najobľúbenejších spôsobov je nepochybne cyklistika. Vezmite si vlastný bicykel alebo si ešte pred príchodom rezervujte jeden v blízkej požičovni a môžete sa vydať na jednu z obľúbených cyklotrás. viac »

Výlet pre filmových fajnšmekrov: Na Morave nakrúcali známe rozprávky aj oscarový trhák Formana

Výlet pre filmových fajnšmekrov:
2020-06-15 12:00:00

Ak patríte k fanúšikom filmového umenia, určite vás zaujíma aj to, kde sa nakrúcalo. Možno budete prekvapení, ale kúsok za hranicami môžete osobne navštíviť miesta, známe aj z tých najslávnejších filmov. Veď práve na Východnej Morave vznikla oscarová snímka Amadeus, pôsobil tu uznávaný režisér Karel Zeman a konajú sa tu aj dva filmové festivaly. A ak budete chcieť popustiť uzdu vlastnej fantázii, v ateliéroch Zlín vytvoríte vlastné dielo. viac »

Brnianska Vila Stiassni – hrdinka filmového plátna aj prechodný domov Fidela Castra

Vila Stiassni
2020-06-01 10:00:00

Neďaleká metropola Moravy ponúka turistom viaceré lákadlá, k tým najznámejším však rozhodne patria funkcionalistické vily. Najznámejšou je Tugendhat, za návštevu však určite stojí aj vila Stiassni. Majiteľom však veľa šťastia nepriniesla... viac »

Zámok Mělník – kráľovské sídlo nad sútokom najväčších českých riek

Mělník
2020-05-25 12:00:00

Mělník je kráľovské a vínne miesto nad sútokom dvoch riek, na ktorý dohliada dominantná hora Říp. Uvítajú vás tu, či ste vinár, gurmán alebo milovník histórie. Vychutnajte si všetky tieto možnosti v jedinečnom spojení na tunajšom zámku. viac »

Od Sahary po Sibír: 11 tipov, kam sa vybrať v Česku okolo sveta

Moravské Toskánsko
2020-05-19 00:00:00

Aj keď teraz prežívame zložité obdobie s obmedzením voľného pohybu, jedného dňa karanténa pominie a budeme môcť opäť neobmedzene cestovať. Využite preto možnosť naplánovať si teraz v pokoji výlet či dovolenku na zaujímavé miesto! Prinášame vám prehľad zaujímavých lokalít v Česku, ktoré boli pomenované podľa známych svetových destinácií. viac »

Petřín patrí k dominantám Prahy: Jediný nevysoký kopec ponúka hneď niekoľko atrakcií

Petřín
2020-05-11 12:00:00

Pražský Petřín, to je predovšetkým pohľad na mesto z výšky rozhľadne či bludisko so zrkadlami, ktoré vám našťastie neskrivia charakter, ale len obraz. A láskyplné vyznania znejúce najkrajšie práve na Petrřínskom vrchu. My pripájame pár zaujímavostí, ktoré sa tak často nespomínajú. viac »

Moravská verzia Versailles: Zámok Jaroměřice nad Rokytnou je plný hudby a umenia

Jaroměřice nad Rokytnou
2020-04-22 12:00:00

Šľachtické žúry sprevádzali zdvorilostné štvorylky či menuety, panovnícke hitparády viedli husľové alebo klavírne koncerty. Takáto zábava bola kedysi bežná na všetkých zámkoch, v moravskom Versailles však zašli vo svojej láske k umeniu ešte oveľa ďalej - nejaké to zanôtenie či zabrnkanie muselo ovládať dokonca aj služobníctvo. Spoznajte miesto, kde sa zrodila prvá česká opera. viac »


Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa