Česko

Praha virtuálne: Navštívte českú metropolu z pohodlia domova

Staroměstské náměstí
2021-01-02 12:00:00

V čase, keď sú hranice len ťažko prekročiteľné a kedy nie je isté, aké opatrenia budú platiť, sa z cestovania stáva výnimočný zážitok. Je lepšie zostať nejaký čas v bezpečí domova, než riskovať. Ak sa do Prahy z akýchkoľvek dôvodov nemôžete vybrať, vyberie sa Praha za vami! Zážitok to bude síce trošku iný, ale aj tak je možné navštíviť niektoré pamiatky alebo výstavy z domova. A to nech ste práve kdekoľvek. Prinášame vám pár tipov, ako si užiť hlavné mesto Českej republiky z pohodlia gauča či pracovného stola. viac »

Pardubice – mesto perníkov

Pardubice
2020-12-22 08:02:00

Keď sa povie Pardubice, väčšine z nás sa vzápätí vybaví ďalšie slovo – perník. Lahodné medové pečivo je s Pardubicami späté tak nerozlučne, že sa prakticky stalo ich symbolom. Príslovie „Ukážu ti, zač je v Pardubicích perník“ sa v českom jazyku pevne vžilo. Každý obyvateľ mesta bol aspoň raz v živote nazvaný „pernikárom“, pôvodne provokujúcou prezývkou, na ktorú sú však všetci Pardubičania už dávno pyšní. viac »

Velké Karlovice – valašský horský raj kúsok za hranicami

Velké Karlovice – horský
2020-12-12 12:00:00

Je to obec s pozoruhodnými prírodnými krásami, pamiatkami a stavbami pôvodnej zrubovej architektúry a rozsiahlou ponukou služieb pre turistov. Žije tu okolo 2400 obyvateľov, ale rozhodne nečakajte žiadnu malú dedinku. Naopak, kataster Velkých Karlovíc je naozaj veľký, z jedného konca na druhý je to až 12 kilometrov. Typickým rysom obce je osídlenie sústredené okolo Vsetínskej Bečvy a zabiehajúce aj do bočných údolí, k obci patria tiež samoty rozosiate po úbočiach. viac »

Praha slovenská: Vydajte sa po stopách našich rodákov v Stovežatej

Praha
2020-11-17 12:00:00

Praha je mnohými nitkami a dejinnými udalosťami spojená so Slovenskom a Slovákmi. Na mnohých miestach si to aj pripomína. viac »

Aj Morava má svoju Eiffelovku: Držiteľka niekoľkých rekordov oslávila 90 rokov

Radnica v Ostrave
2020-10-30 12:00:00

Ostrava - hlavné mesto Moravskosliezskeho kraja je plošne druhé a čo do počtu obyvateľov tretie najväčšie mesto Českej republiky. Jej najznámejšou dominantou je funkcionalistická veža Novej radnice. Od otvorenia jedného z ostravských symbolov v stredu uplynulo 90. rokov. viac »

Poďte sa krásne báť: 4 najzáhadnejšie povesti českých hradov a zámkov

Rožmberk nad Vltavou
2020-10-28 12:00:00

Budovy, ktorými prešli celé generácie, za tie stáročia, počas ktorých stoja, nazbierali plno legiend a príbehov. Niektoré legendy moderná veda dokáže objasniť, ale na ďalšie je krátka. Česi na to majú príslovie, že „niečo medzi nebom a zemou musí byť.“ Predstavíme vám tie najväčšie legendy a záhady, na ktoré v Českej republike môžete naraziť. Jednu sa podarilo rozlúštiť a jej riešenie dnes môžete obdivovať vo vitríne, ďalšie na svoje rozlúštenie čakajú. viac »

Chrám svätej Barbory v Kutnej Hore - nádherná konkurencia pražskej dominanty

Chrám svätej Barbory v
2020-09-26 00:00:00

Súperenie medzi ľuďmi, ale i mestami alebo krajinami často prináša zaujímavé výsledky. Pokiaľ to berú ako možnosť napredovať a byť lepším ako ten druhý, môže to dopadnúť aj tak výborne, ako môžete vidieť v Kutnej Hore. Tam chceli obyvatelia v minulosti tromfnúť Prahu a vybudovali chrám, ktorý môže pokojne konkurovať Katedrále svätého Víta. viac »

Baťov kanál – turistické lákadlo mnohých podôb

Baťov kanál – turistické
2020-09-10 00:00:00

Väčšina z nás si pri vyslovení mena Baťa obvykle predstaví len topánky, ale rozsah pôsobenia rovnomennej firmy bol omnoho širší. Dokazuje to aj Baťov kanál, ktorý by rozhodne nemal chýbať vo vašom cestovateľskom denníku. viac »

V stopách velikánov: Týchto 5 miest nesmie v Prahe vynechať žiaden milovník hudby

Múzeum Bedřicha Smetany v
2020-08-27 00:00:00

Stovežatá Praha bola kedysi našim hlavným mestom a Slováci ju radi navštevujú aj po rozdelení republiky. Tie najznámejšie pamiatky už zrejme každý z nás videl, ak ale patríte k milovníkom klasickej hudby, rozhodne by ste nemali vynechať týchto päť zaujímavých miest. viac »

Pardubice – mesto perníkov má vo svojom zámku šteklivé prekvapenie

Pardubice
2020-08-22 00:00:00

Pardubice sa preslávili najmä prostredníctvom ich známych dostihov. Ročne tam kvôli konským pretekom Veľká pardubická prichádzajú stovky divákov z celého sveta, ktorí sa však veľmi rýchlo zaľúbia aj do samotného mesta. To im prináša vzácnu zachovanú architektúru aj niekoľko netypických prekvapení. viac »


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa