Česko

Podzemný chrám vody: V Brne sprístupnili slávne vodojemy, nakrúcať tam chce Disney aj Netflix

2024-04-03 00:00:00 |

Scéna ako z iného sveta dávno zaniknutých civilizácii či fantasy filmov. Také sú Vodojemy Žltý kopec v Brne, ktoré boli verejnosti sprístupnené symbolicky 22. marca na Svetový deň vody. Jedná sa o unikátnu technickú pamiatku, ktorú môžete v takomto rozsahu a zachovalosti vidieť okrem Brna iba na troch miestach neďaleko Londýna. Poďte si ju po citlivej rekonštrukcii pozrieť s nami.

Viac článkov

Miloval Casanova českú dievčinu? Pravdu odhaľuje zámok Duchcov v Krušných horách

Zámok Duchcov
2020-03-13 12:00:00

Viete, že taliansky lámač ženských sŕdc Casanova bol nielen záletník, ale aj knihovník? Na zámku obklopenom Krušnými horami prežil svoje posledné romániky a napísal tu svoju autobiografiu. Šľachtické sídlo v pohraničnej obci Duchcov dodnes rozpráva o osude dobrodružného milovníka. viac »

Momenty dejín, ako ste ich nezažili: Objavili sme najzaujímavejšiu chodbu v Prahe

Chodba v Národnom múzeu
2020-03-05 08:00:01

Národné múzeum, ktoré dominuje Václavskému námestiu, netreba azda nikomu predstavovať. Nedávno však prešlo rozsiahlou rekonštrukciou a tá so sebou nepriniesla len obnovu starších častí, ale aj vznik úplne nových. Jednou z nich je chodba, ktorá už niekoľko mesiacov spája modernú a historickú budovu múzea. Vďaka šikovným umelcom a moderným technológiám prináša návštevníkom tie najsilnejšie emócie. viac »

Hrad Rabí – najrozsiahlejšia zrúcanina v Čechách

Hrad Rabí
2020-02-27 12:00:00

Označíme si bod A, B, C, vytvoríme trojuholník, ktorého ťažisko umiestnime do šumavského mesta Sušice. Nemajte obavy, nepozývame vás na hodinu geometrie. Lákame vás na návštevu najrozsiahlejšej hradnej zrúcaniny v Čechách. Hrad Rabí môže byť jednou z vašich zastávok na ceste po Šumavskom Trojhradí. viac »

Praha s deťmi: 10 tipov, vďaka ktorým na výlet do Stovežatej nikdy nezabudnete

Praha s deťmi: 10
2020-02-21 12:00:00

Starší z nás majú Prahu stále v pamäti ako hlavné mesto federálneho štátu, tí mladší ju zas vnímajú ako rušné veľkomesto, ktoré nikdy nespí a svojou ponukou pamiatok aj zábavy môže konkurovať ostatným európskym metropolám. Aj to sú dôvody, pre ktoré sem na víkend, ale aj na dlhšiu dobu mieri toľko Slovákov. My sme pripravili výber aktivít, vďaka ktorým si Prahu zaručene zamilujú aj tí najmenší. viac »

V stopách nášho najslávnejšieho architekta: Jurkovičove stavby pripomínajú perníkové chalúpky

Most v Novém Městě
2020-02-14 00:00:00

Dušan Samuel Jurkovič je pravdepodobne najúspešnejším slovenským architektom. Jeho stavby sa vyznačujú osobitým, tzv. národným štýlom s odkazmi na slovenskú ľudovú kultúru. Patria k tomu najkrajšiemu, čo môžete vidieť u nás, ale aj na Morave a v Čechách. viac »

7 najlepších múzeí, ktoré môžete navštíviť v Prahe

Praha
2019-12-27 12:00:00

Múzeá nemusia byť žiadna nuda. Pokiaľ na nich dokážete pútavým spôsobom predstaviť zaujímavú tému, tak prilákajú viac návštevníkov ako cenná historická pamiatka. Praha je najlepším dôkazom toho, ako turistom podsunúť tie najnezvyčajnejšie zbierky. Vaša budúca návšteva českej metropoly by sa preto nemala zaobísť bez týchto múzeí. viac »

Ako sa z obilia stáva múka: Navštívte miesto s klepotom mlynského kolesa a vôňou chleba

Porčův mlyn
2019-12-18 12:00:00

„Vím jedno oudolí, vím já pěknej mlejn, dobře to v tomhle mlejně znám...“ Spoznávate pieseň z obľúbenej rozprávky Princezná z mlyna? Nie v rozprávke, ale na Blansku na Južnej Morave jeden taký pekný mlyn majú a spoznať vám ho pomôže skutočný mlynár. viac »

Unikátne atrakcie: Najdlhší sklenený skywalk aj himalájsky mostík nájdete len kúsok za hranicami

Unikátne atrakcie: Najdlhší sklenený
2019-11-04 08:00:01

České Pustevny sú ideálnym miestom na výlet za každého počasia aj pre obyvateľov Západného Slovenska. Najobľúbenejšie turistické stredisko v Beskydách leží len pár kilometrov za hranicami a k osade neďaleko mýtickej hory Radhošť sa dá vyviezť lanovkou, vyšliapať pešo, v zime na bežkách, alebo v lete na bicykli. viac »

Pražské cintoríny - atraktívny turistický cieľ s obrovskou hodnotou

Olšanské cintoríny
2019-11-02 00:00:00

Spoznávanie cintorínov predstavuje špecifický a stále populárnejší fenomén. Na území hlavné mesta Čiech sa ich nachádza asi osemdesiat, od zanedbaných, ale poetických kostolných cintorínikov, cez cintoríny židovské až po veľkoplošné pohrebiská na ploche niekoľkých desiatok hektárov. Niektoré z nich už dávno nie sú len pietnym miestom pre pozostalých, ale často tiež atraktívnym turistickým cieľom s obrovskou kultúrnou, historickou a duchovnou hodnotou. viac »

Jáchymov a banské lokality v Krušných horách sú v svetovom Zozname UNESCO

Jáchymov
2019-10-11 08:00:00

Nemecko-český banský región v Krušných horách Erzgebirge/Krušnohorie je od minulého mesiaca zapísaný na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Český Montanregión Krušnohorie s cezhraničným Saskom majú od 12. storočia súvisiacu banskú históriu i dlhodobý spoločný záujem o tento zápis. viac »


Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa