To najkrajšie zo sveta

Na hranici dvoch svetov: Najstaršie chrámy na svete patria k TOP atrakciám

Na hranici dvoch svetov:
2020-07-01 00:00:00

Náboženstvo malo pred mnohými storočiami ešte silnejšiu pozíciu ako v súčasnosti. Ľudia potrebovali veriť tomu, že je nad nimi niečo vyššie, čo ich ochraňuje a môžu sa k tomu upnúť počas ťažkých období. Preto neváhali investovať množstvo peňazí, času a úsilia k tomu, aby postavili veľkolepé chrámy, ktorými vzdali poctu ich najvyššiemu. Tieto stavby boli často pýchou miest a ďaleko predčili ostatné budovy. Dnes vám predstavíme sedmičku, ktorá patrí k tým najstarším. viac »

Najväčšia sopka na svete nie je Mauna Loa, pravý rekordman sa ukrýva pod vodou na Havaji

Mauna Loa
2020-05-26 00:00:00

Najväčšia sopka na svete nie je havajská Mauna Loa, ale vulkán Puhahonu, ktorý sa tiež nachádza na Havaji, no je v podstate celý pod vodou. Tvrdí to nová štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise Earth and Planetary Science Letters. V rámci nej vedci preskúmali oceánske dno a s pomocou kvantitatívneho modelovania zistili, že je dvojnásobne väčšia ako Mauna Loa, ktorá je vysoká zhruba deväť kilometrov. viac »

Majstri maskovania: Týchto 10 zvierat v prírode ledva zbadáte

Majstri maskovania: Týchto 10
2020-05-21 00:00:00

Príroda nadelila všetkým zvieratám zopár schopností, vďaka ktorým dokážu prežiť o niečo ľahšie a dlhšie. Niektoré majú výnimočne vyvinutý jeden zo zmyslov, iným zas dobre poslúžia špeciálne prispôsobené končatiny či iné časti tela. K tým najväčším darom ale patrí schopnosť mimikry, vďaka ktorej dokážu lepšie splynúť s okolím a uniknúť pozornému oku predátora. Pozrite sa na náš výber majstrov maskovania. viac »

Šesť najčudnejších stavieb na svete: Niektoré nápady vás uchvátia, pri iných si budete ťukať na čelo

Kelpies, Škótsko
2020-03-25 12:00:00

Z praktických dôvodov, potvrdených dlhými stáročiami, má väčšina budov tvar kvádra. Občas však architekti popustia uzdu svojej fantázii a vytvoria diela, pri ktorých sa okoloidúci nestačia diviť. Pozrite si šesť stavieb, ktoré rozhodne patria k tým najčudnejším. viac »

Milovníci delfínov a veľrýb, pozor: Toto sú najlepšie miesta na ich pozorovanie

Toto sú najlepšie miesta
2020-03-25 00:00:00

I keď sa v ostatných rokoch rozmohla ponuka vodných parkov a podmorských svetov, ktoré vám umožňujú dostať sa do priameho kontaktu s obľúbenými delfínmi, ich skutoční milovníci tieto miesta veľmi kritizujú. Nepáči sa im, že sa týmto nevinným tvorom upiera život vo voľných priestoroch a podľa nich by sa mali tak delfíny, ako aj veľryby pozorovať v prirodzených podmienkach. A tak sa kvôli tomu neváhajú vydať aj na ďaleké cesty, aby ich mohli vidieť presne na tých miestach, kam naozaj patria. viac »

Výnimočné bývanie: 10 hotelov, ktoré sídlia vo vzácnych historických budovách

Sugar Beach, A Viceroy
2020-03-18 00:00:00

Milujete ten pocit, keď sa ubytujete v hoteli, ktorý už po príchode na recepciu vyžaruje inú atmosféru? Týchto desať ubytovacích zariadení so sebou prináša pridanú hodnotu. Sídlia totiž v budovách so zaujímavou históriou, čo budete cítiť už od prvého momentu. Často sú to veľmi zaujímavé miesta, ktoré majú významnú pozíciu aj v dejinách daných lokalít. viac »

Dokonalé dielo prírody: 5 najkrajších vodopádov Európy

Vodopád Sedem sestier, Nórsko
2020-02-17 12:00:00

Burácanie v ušiach, kvapky vody v tvári. Kto stojí pred vodopádom, pocíti naplno silu prírody. Čím je vodopád mohutnejší, tým ohromujúcejšie divadlo vytvára pre jeho pozorovateľov. Aj týchto päť európskych vodopádov vás presvedčí o tom, že sú to fascinujúce diela prírody. viac »

Desať najnebezpečnejších miest sveta: Sem by ste rozhodne nemali cestovať sami

Mexico City
2020-02-03 08:00:01

Mnohí ľudia niekedy potrebujú vybočiť zo zaužívaných stereotypných koľají a začnú vyhľadávať nebezpečné dobrodružstvá. Pocit adrenalínu, nespútanej slobody, ale aj strachu v nich vyvoláva emócie, na ktoré sa len tak ľahko nezabúda. Niektoré destinácie by ale aj tak radšej nemali navštevovať sami. viac »

Experti prezradili svoje tajné tipy: 10 miest presne podľa vašich záujmov

Experti prezradili svoje tajné
2020-01-15 08:00:00

Pri súčasnej dostupnosti informácií je možno ťažké predstaviť si, že na svete stále existuje niekoľko tajných neobjavených destinácií, ktoré vás môžu príjemne prekvapiť. Týchto desať miest je navyše presne ušitých na mieru podľa toho, čo vás najviac zaujíma. viac »

Peking má novú dominantu: Neďaleko Zakázaného mesta otvorili mrakodrap s najvyšším átriom na svete

Mrakodrap Leeza SOHO tower
2019-12-26 00:00:01

Ateliér Zaha Hadid pokračuje aj niekoľko rokov po smrti slávnej architektky v jej stopách. Z jeho dielne vychádza jeden skvost za druhým a niektoré dokonca popierajú doteraz zaužívané formy v stavebníctve. Takým je aj nový mrakodrap v Pekingu, ktorý vo svojom interiéri ukrýva najvyššie átrium na svete. viac »


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa