Česko

Podzemný chrám vody: V Brne sprístupnili slávne vodojemy, nakrúcať tam chce Disney aj Netflix

2024-04-03 00:00:00 |

Scéna ako z iného sveta dávno zaniknutých civilizácii či fantasy filmov. Také sú Vodojemy Žltý kopec v Brne, ktoré boli verejnosti sprístupnené symbolicky 22. marca na Svetový deň vody. Jedná sa o unikátnu technickú pamiatku, ktorú môžete v takomto rozsahu a zachovalosti vidieť okrem Brna iba na troch miestach neďaleko Londýna. Poďte si ju po citlivej rekonštrukcii pozrieť s nami.

Viac článkov

Velké Losiny – miesto, kde kladivo na čarodejnice rozdrvilo stovky nevinných

Zámok Velké Losiny
2021-11-12 08:01:00

Film Kladivo na čarodejnice v hlavných úlohách s Elom Romančíkom a Soňou Valentovou patrí k vrcholným dielam československej kinematografie. Drsný príbeh o čarodejníckych procesoch v 2. polovici 17. storočia zaujal divákov i odbornú verejnosť, no skutočnosť bola ešte hroznejšia. Vydajte sa v stopách inkvizície, mučenia a nespravodlivých procesov do Velkých Losín. viac »

Strašidelne krásny: Kostol duchov v Lukovej patrí k najdesivejším miestam sveta

Kostol sv. Juraja, Luková
2021-10-29 12:00:00

V neveľkej dedinke Luková pri Manětíne v Plzenskom kraji nie je na prvý pohľad nič zaujímavého. Niet divu, je to oblasť, kde po druhej svetovej vojne prišlo k odsunu sudetských Nemcov a mnohé dediny sa odvtedy vyľudnili a schátrali. Na trvalý pobyt je dnes v Lukovej prihlásených iba sedem obyvateľov, napriek tomu sem každú sobotu prúdia desiatky zvedavcov z celého sveta. viac »

Čaro histórie zábavnou hrou. Vitajte na zámku Hradec nad Moravicí

Hradec nad Moravicí
2021-10-24 12:00:00

Výstavbu tu kedysi započal kráľ Přemysl Otakar II. Zvonku vás upúta Biely, ale i Červený zámok a v interiéri nájdete pôvodný nábytok aj knižnicu. V turistickom bedekri Opavského okresu si jednoznačne za cieľ zaznačte zámok Hradec nad Moravicí. viac »

Pražské unikáty: Komunisti sa za Most inteligencie hanbili

Most inteligencie v Prahe
2021-10-18 08:00:00

Žiadna sláva sa nekoná. Politickí pohlavári ani novinári na sprevádzkovanie nového železničného mosta cez Vltavu v pražskom Braníku nedorazia. Režim si to nepraje! Ambiciózny projekt nedopadol práve najlepšie a komunisti sa za unikátnu železobetónovú stavbu hanbia… viac »

Zlatý kočiar v Čechách pod Kosířem: Takto sa prepravovali boháči pred 300 rokmi

Múzeum kočov v Čechách
2021-10-13 12:01:00

Možno pre vás návšteva Múzea kočov neznie práve najlákavejšie. To ste však určite neboli v tom v Čechách pod Kosířem. Expozícia dopravných prostriedkov minulosti je všetko, len nie nudná. Predovšetkým vďaka jeho majiteľovi Václavovi Obrovi, ktorý dokáže pre svoju vášeň, ktorej venoval celý svoj život, strhnúť kohokoľvek. Poďte s ním na výlet do vzrušujúcej minulosti. viac »

Nádherné priestory, kočiare arcibiskupov aj originálny porcelán: Vitajte na zámku Náměšť na Hané

Zámok Náměšť na Hané
2021-10-09 12:00:00

Ak vás vaše turistické ciele zlákajú do hanáckej metropoly Olomouca, pridať môžete aj pár kilometrov vzdialený „městys“ Náměšť na Hané a jeho zámok. Pomyselne pre vašu návštevu vyberajú ten najlepší porcelán a chystajú napríklad aj zlatý koč. viac »

Luhačovice: Nechajte sa opantať okúzľujúcou atmosférou dávnych čias s modernými kúrami

Vila Jestřábí, Luhačovice, Česká
2021-09-30 08:00:00

Keď sa povie kúpeľné mesto, automaticky vám napadne promenáda plná seniorov vychutnávajúcich si slnečné lúče po povinných procedúrach. Možno sa vám vybavia spomienky starej mamy na bolestivé cvičenia pod dozorom skúsených lekárov. Luhačovice také nie sú. viac »

Za krásami podhoria: V meste Rtyně v Podkrkonoší stojí najcennejšia zvonica v Čechách

Rtyně
2021-09-24 12:00:00

Chcete výhľad na Krkonoše, ktorý nikde inde nenájdete? Lákajú vás architektonické naj? V tom prípade zamierte do mesta Rtyně v Podkrkonoší, kde vás osloví pohľad nahor, ale tunajšia expozícia vám priblíži aj útroby dávnych miestnych baní. viac »

Galéria oceľových figurín - svetový unikát v centre Prahy

Galerie ocelových figurín
2021-09-18 12:00:00

Galéria Oceľových Figurín (GSF) je svetovým unikátom vďaka sochám v životnej veľkosti, ktoré sú vyrobené z recyklovaného šrotu. Nápad na tento projekt vznikol v Poľsku na šrotovisku “Skup Złomu przy Czołgu” v Pruszkowe neďaleko Varšavy. Dnes môžete galériu navštíviť aj v Prahe. viac »

Na skok od Slovenska: Spoznajte krásy Východnej Moravy vlakom

Na skok od Slovenska:
2021-09-14 11:50:00

Každý, kto má rád pobyt na čerstvom vzduchu a krajinu s ďalekými výhľadmi, v ktorej sa striedajú lesy s lúkami a pastvinami, by mal zamieriť do juhovýchodného cípu Zlínskeho kraja. Prelínajú sa tu územia hneď štyroch chránených krajinných oblastí – CHKO Bílé Karpaty, CHKO Biele Karpaty, CHKO Kysuce a CHKO Beskydy, ktoré môžete preskúmať aj vlakom. viac »


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa