Česko

Slávny Santini zmenil podobu Čiech: Geniálny architekt kúzlil s číslami aj vodou

Kláštor Plasy
2022-02-26 12:00:00

Každý kút, portál aj okno či schodisko v Santiniho stavbách návštevníkov uchvacujú. Práve nekonvenčný prístup a zmysel pre detail vedú niektorých jeho obdivovateľov až k presvedčeniu, že nechcel iba budovať pôsobivé stavby, ale že všetky ich neobvyklé prvky majú nejaký skrytý účel a tajomné posolstvo. viac »

Rekord na dosah: Najdlhší visutý most na svete bude v Českej republike

Rekord na dosah: Najdlhší
2022-02-22 12:00:00

Horský rezort Dolní Morava sa rozhodol svojim návštevníkom priniesť jedinečný zážitok. Visutý most s titulom Sky Bridge 721 bude preklenovať údolie vo výške 95 metrov a dĺžke 721 metrov. Prvým návštevníkom z radov verejnosti sa otvorí už na jar roku 2022. viac »

Kostoly na Broumovsku - nová národná kultúrna pamiatka Českej republiky

Bezděkov
2022-02-14 06:00:00

Súbor barokových kostolov v okrese Broumov vo východných Čechách sa stane od júla tohto roku národnou kultúrnou pamiatkou. Rozhodla o tom česká vláda. viac »

Romantika po česky: Týchto 8 miest si užijú všetci zamilovaní

Červená Lhota
2022-02-13 12:00:00

Valentín je za dverami, no zamilovaní môžete byť po celý rok! Radi vám preto dáme tipy, ktoré môžete využiť aj neskôr na jar alebo v lete. Je jedno, či je práve 14. február, alebo napríklad výročie vášho prvého rande! Láska nemá hranice... viac »

Čarovné kúpele Priessnitz: V srdci Jeseníkov lieči voda aj dokonale čistý vzduch

Čarovné kúpele Priessnitz: V
2022-02-09 12:00:00

Kde bolo, tam bolo, bola raz v Olomouckom kraji, v objatí vrchov pohoria Jeseníky, jedna malá osada. Tu príroda a horský vzduch zrodila živú vodu. I využil jej pôsobenie jeden laik, ktorý sa neskôr stal uznávaným lekárom a zakladateľom vodoliečby, dovtedy svetom nepoznanej. Neberieme vás do rozprávky, berieme vás na miesto, kde voda lieči, do kúpeľov Priessnitz. viac »

V Čechách sprístupnili chatu spisovateľa Bohumila Hrabala: V prvý deň prilákala davy ľudí

Chata Bohumila Hrabala
2022-02-05 12:00:00

Stovky záujemcov pricestovali v sobotu na prehliadku bývalej chaty jedného z najznámejších českých spisovateľov Bohumila Hrabala, ktorú po prvý raz otvorili pre verejnosť. TASR prevzala túto informáciu od denníka Právo. viac »

Zima v Českej republike: Sem sa vyberte na najkrajšie prechádzky

Brtnické ľadopády
2022-01-29 08:01:00

Hľadáte tip na krásny zimný výlet do prírody? Potom pre vás máme miesta, ktoré nie sú nejako zvlášť ďaleko od ľudských sídiel, a kam sa dostanete najlepšie pešo. Navyše mrazy kúzlia každoročne zaujímavé útvary v podobe ľadových kvapľov na skalách aj v ich vnútri. Stačí si vybrať, a potom hurá na výlet! viac »

Terezín - český symbol utrpenia nevinných

Terezín
2022-01-27 07:30:00

Dnes si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý má pripomínať utrpenie šesť miliónov židov počas druhej svetovej vojny. Dátum bol zvolený preto, že 27. januára 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvienčim-Brzezinka). Symbolom utrpenia nevinných je však aj české mesto Terezín. viac »

Jože Plečnik – architekt, ktorý premenil Pražský hrad a Lány na rezidencie českých prezidentov

Praha
2022-01-23 12:00:00

Slovinský architekt Jože Plečnik sa na prianie prezidenta T. G. Masaryka stal prvým oficiálnym architektom Pražského hradu a výrazne ovplyvnil jeho podobu. Od jeho narodenia dnes uplynulo 150 rokov. Poďte sa vybrať po jeho stopách nielen po Hradčanoch, ale aj do rezidencie prezidentov v Lánoch a ku kostolu na pražských Vinohradoch, ktorý patrí k najpôsobivejším Plečnikovým stavbám. viac »

Sněženky, machři a snowboarďáci: Kde sa nakrúcali zimné filmové komédie?

Jizerské hory
2022-01-14 12:00:00

Vydrž, Prťka, vydrž! Je to sice dál, ale zato horší cesta. Tento způsob zimy zdá se mi býti poněkud nešťastný. Tieto a ďalšie obľúbené hlášky z filmového plátna prezrádzajú, že tentoraz sa vyberieme po stopách filmu Sněženky a machři – a kam inam ako do Krkonôš? S novšími zimnými komédiami však nahliadneme aj do Jizerských hôr a dokonca až na Slovensko. viac »


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa